Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 21:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Krótki wywiad z poszukiwaczem na portalu WP
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2020, 13:59 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ale czy to hobby potrzebuje popularyzacji ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2020, 14:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Oczywiście, ze nie. Im mniej nas tym większą będziemy sila. Jak będzie nas 10-ciu to na pewno nas wszędzie wysłuchaja i od razu załatwimy nowele ustawy. Masz racje :1

Ostatnio edytowano wtorek, 16 czerwca 2020, 14:06 przez iwexlan, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2020, 14:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja tam gościa szanuję.Jest naturalny i wybrał życie takie jak lubi.To fakt jest minimalistą i nie wszystkim się to się spodoba.Pozytywna jednostka.Inna rzecz to nowa fala poszukiwaczy, której jest mimowolnym sprawcą ,popularyzując poszukiwania.Tutaj bywa już słabiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2020, 14:10 
Moderator
Moderator

i jeszcze jedno - on tego wywiadu nie pisał , pisał go jakiś dziennikarz a w głowie dziennikarza trudno wyczuć co siedzi - zwykle niewiele .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2020, 14:25 
Generał Broni
Generał Broni

Prymek, niektórzy uważają, że ta POPULARYZACJA właśnie najbardziej zaszkodziła temu hobby, ja taką opinię podzielam. Tak chyba jest z każdą niemal dziedziną działalności, dopóki jest rzadka i elitarna jest najfajniej, jak się popularyzuje to coraz większy odsetek ludzi robi gnój, ponadto komercjalizuje się i wpada w oko politykom, którzy bardzo chcą masową dziedzinę działalności "uregulować" :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2020, 14:38 
Chorąży
Chorąży

Lipek napisał(a):
Kiedyś próbowałem się zmusić, żeby przejrzeć kilka kanałów topowych jutuberów świata eksploracji. Po kilku filmach wymiękłem. Poziom infatylizmu, dyletanctwa oraz zwykłej głupoty jest tak duży, że nie mam pojęcia jak ludzie mogą to oglądać regularnie. Być może jak ktoś nie ma większego pojęcia o tym hobby to te "produkcje" mogą być interesujące, nie wiem. Dla kogoś z nawet podstawową wiedzą i doświadczeniem oglądanie tego to strata czasu, chyba że ktoś odnajduje radość w patrzeniu jak niezbyt rozgarnięci ludzie kopią śmieci i robią z tego wielkie halo. Albo odnajdują zakopane wcześniej przedmioty :) Co kto lubi.

Niestety żyjemy w czasach idiokracji i rządzi to, co podoba się tłumom (w tym przypadku internautom).

Lipek moim zdaniem targetem tych wszystkich jutuberów nie są doświadczeni poszukiwacze, tylko "Janusze i Grażyny" oraz młodzi gniewni z kanarkami. Ja wszystkie tego typu produkcję traktuje jako folklor ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2020, 15:30 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Racja, to nic więcej jak egzaltowany ekshibicjonizm egoistycznych mitomanów skierowany wyłącznie do nieświadomych i naiwnych gostków, takich co łykają bezrefleksyjnie wszystko na co trafią w necie, i od nich to oczekują aprobaty, poklasku, pochwał, subskrypcji i lajków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2020, 16:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

ot i frank prawde prawi :idea :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2020, 16:49 
Moderator
Moderator

Ryjec napisał(a):
Prymek, niektórzy uważają, że ta POPULARYZACJA właśnie najbardziej zaszkodziła temu hobby, ja taką opinię podzielam. Tak chyba jest z każdą niemal dziedziną działalności, dopóki jest rzadka i elitarna jest najfajniej, jak się popularyzuje to coraz większy odsetek ludzi robi gnój, ponadto komercjalizuje się i wpada w oko politykom, którzy bardzo chcą masową dziedzinę działalności "uregulować" :evil:

Masz oczywiście rację jednak świat się zmienił i to już nie są szalone lata 90te , dostęp do informacji i wiedzy jest teraz ogromny , wykrywacze tanie i nie da się trzymać naszego hobby w tajemnicy a załatwiło nas chwalenie się fantami w necie i z tym trzeba było walczyć ale się nie da bo taka ludzka natura by się chwalić . Jednak wracając do odyna to akurat pozytywny przekaz a dla zwykłego Kowalskiego ta sympatyczna osoba to poszukiwacz i zdecydowanie wolę taki niż medialny przekaz : złodzieje z stanowisk archeo , hieny cmentarne , niszczyciele zasiewów czy saperzy z brzeszczotem i pociskiem w imadle . Każdy pozytywny przekaz w mediach jest dobry a czasy się zmieniły i nie mamy na to wpływu

Co do jakości yt sam mam kanały które mnie irytują - po prostu nie oglądam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2020, 18:48 
Generał Broni
Generał Broni

prymek napisał(a):

dostęp do informacji i wiedzy jest teraz ogromny

Dostęp jest ogromy a ludzie coraz głupsi - ciekawy paradoks. Oczywiście masz rację - dziś nie wychodząc z domu można się nauczyć dowolnego języka, programowania czy zbudowania szafy od podstaw.

Żeby było jasne - nie atakuję Odyna jako osoby, bo za mało go znam. Z tego co wiem to sympatyczny koleś. Natomiast nie uważam tego co robi za poszukiwania w tym sensie, w jakim mnie ich uczono. I tyle. Dla mnie to jest machanie wykrywaczem dla zabawy. Jeśli sprawia to przyjemność - super.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2020, 23:32 
Kapitan
Kapitan

Prymku
Cytuj:
ta sympatyczna osoba to poszukiwacz i zdecydowanie wolę taki niż medialny przekaz : złodzieje z stanowisk archeo , hieny cmentarne , niszczyciele zasiewów czy saperzy z brzeszczotem i pociskiem w imadle

Ta pozytywna osoba jak ja określiłeś popiera wymienione negatywne zachowania.
Posty informujące że jest łamane prawo, posty krytykujące upublicznianie materiałów niebezpiecznych są usuwane a autorzy uciszani.
Tłumaczenie Adasia jest takie że są to osoby dorosłe i wiedza co robią.
Ogólnie kiedyś ktoś szukał kogoś do podniesienia za symboliczny uśmiech i dziękuję zguby, w domu bieda, obrączka ślubna ze srebra.
Warunki poszukiwania opisane na wstępie.
Rozpętała się g...o burza która próbował załagodzić Adaś wpisem że to kosztuje ileś tam stów i nie ma za darmo.
Przykro mi ale chłop za dużo oparów ołowiu się nawdychał i skutki są jakie są.
Jest nastawiony na sklep i suby, nie na metoryke.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 12:48 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Jest nastawiony na sklep i suby, nie na metoryke.

tak jak napisalem, on z tego zyje.. z odslon, z popularyzacji wlasnego slepu itp.
to akurat mnie nie boli bo mnie nie naciaga a nawet na mnie nie zarobi.. po prostu nie ogladam bzdur bo nie mam na to czasu, gdybym mial ogladac jak ktos bezowocnie ryje plaze, wolabym sam w tym czasie lazic po plazy, gdzies tam z tylu glowy mam tez takie przekonanie, ze po prostu wybral latwiejsze zycie niz w hucie i spoko.

Mam za to duzo zastrzezen do Odyna za podlizywanie sie systemowi, za prpagowanie utopijnych fantazji, ze moze byc w Polsce i wilk syty i owca cala (ja to przynajmniej tak odebralem)

Wracam jednak do tego co napisalem w pierwszym poscie: nie atakujmy go zbiorowo bo to nic nie da. Jest on takze obecny na tym forum o ile dobrze pamietam i niech tak juz zostanie.
Dla mnie jest kamperowcem i tyle. Kopac z nim nie bede i jego tez nie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 13:04 
Generał Broni
Generał Broni

On po prostu ma w d... naiwnych oglądaczy, których mami „skarbami” w swoich filmikach, niecnie ich wykorzystuje karmiąc swoje chore ego i nie interesuje go ilu z nich przez niego popadnie w kłopoty.

Ostatnio edytowano środa, 17 czerwca 2020, 13:24 przez frank, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 13:17 
Pułkownik
Pułkownik

frnka
sprzedawcow samochodow tez nie interesuje ilu nabywcow owinie sie na latarni czy drzewie..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 13:22 
Generał Broni
Generał Broni

:roll: co za bezsensowne porównanie :n

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]