Teraz jest wtorek, 8 lipca 2025, 00:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Krótki wywiad z poszukiwaczem na portalu WP
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 14:05 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Z ciekawości obejrzałem kilka odcinków,nie widzę w nim nic złego,kopie sobie spokojnie bez żadnej spiny śmieci i cieszy się z tego.Wydaje mi się że niektórzy mu zazdroszczą,bo miał odwagę zrobić to na co niektórzy się nigdy nie odważą,zmienił swoje życie i robi to co lubi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 14:52 
Moderator
Moderator

no to jeszcze raz , co wam przeszkadza że coś tam sprzedaje ? że jeździ kamperem ? że zbiera subskrypcje czy podlizuje się systemowi ? ( choć w sumie nie wiem ) że kopie śmieci ? no tak to kopanie wygląda - masa śmieci i max przyjemności . Nic nie wiedzący o naszym hobby statystyczny Kowalski jak was zobaczy na polu to jak widział odyna to was skojarzy pozytywnie z facetem który oddaje złote obrączki właścicielom ( nawet jeśli to ustawka ) bo popularyzacja naszego hobby to tak że to jak nas ludzie widzą . Przez takie osoby jest cień szansy że nasza ciemniejsza strona się nie przebije w mediach bo nie bądźmy hipokrytami - na zasianym to każdy był a jak się kopało w latach 90tych militarkę to rożne niespodzianki w okopach leżały więc trochę asertywności bo jad niektórych mnie przeraża .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 15:22 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Niektórzy aż się zasapali od tego hejtu. Ludzie ogarnijcie się .Co was boli?Jego popularność?Styl życia?To w jaki sposób zarabia pieniądze?Wywiad jaki udzielił?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 15:32 
Pułkownik
Pułkownik

Nie podkrecajcie tematu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 16:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tak skleciłem w jedną całość wasz hejt z pierwszej strony. Spójrzcie na siebie.

"Dając taki wywiad jest nieodpowiedzialnym, zadufanym w sobie egoistą.Emblemat upadku tego hobby . W zasadzie kloszard z wykrywaczem ,patodetektorysta mający syndrom „Pana samochodzika” i uprawiający inną forma złomiarstwa. "

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 16:28 
Moderator
Moderator

Valens napisał(a):
Tak skleciłem w jedną całość wasz hejt z pierwszej strony. Spójrzcie na siebie.

"Dając taki wywiad jest nieodpowiedzialnym, zadufanym w sobie egoistą.Emblemat upadku tego hobby . W zasadzie kloszard z wykrywaczem ,patodetektorysta mający syndrom „Pana samochodzika” i uprawiający inną forma złomiarstwa. "

Nic dodać - nic ująć

co do podkręcania to sami go hejtem podkręciliście

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 17:43 
Pułkownik
Pułkownik

Ale po co drążycie??! Bedziecie chronić Odyna i grilować chlopaków, ktorzy mają innaą wizję oraz własne zdanie? To Antoniora i Lipka można hejtować?? Na wykopki jazda albo szorować znajdki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 18:21 
Moderator
Moderator

że co ? kto griluje ? kto chroni ? kto hejtuje ? może wystarczy przeczytać ten wątek by zrozumieć , wylewać pomyje to na pato-konserwatorów i na pato-archeologów , na iluzję ochrony zabytków w naszym kraju a nie na własne środowisko , wiem że to utopia ale zawsze chciałem by to forum było "friendly "

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 19:11 
Moderator
Moderator

E tam, filmiki jak filmiki. Nic szczególnego, taka papka dla znudzonych dla zabicia czasu. Jak mam porównywać to wolę Sapera czy Jacka Wielgusa. Tam jest dużo więcej treści. Odyn to taki łazik z piszczałką. Robi to co lubi. Lubi się też tym pochwalić i nikomu nic do tego. Wolny to człowiek i jeśli nie krzywdzi nikogo to niech sobie mówi i robi co chce. Dajcie mu spokój.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 19:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

nomennescio napisał(a):
Ale po co drążycie??! Bedziecie chronić Odyna i grilować chlopaków, ktorzy mają innaą wizję oraz własne zdanie? To Antoniora i Lipka można hejtować?? Na wykopki jazda albo szorować znajdki.

To się nazywa mistrzowsko "odwrócić kota ogonem".I tak sam zostałem hejterem bo poprosiłem o opamiętanie, przytaczając epitety które padły po adresem Odyna... :D
Owszem można mieć swoje zdanie i wyrazić krytykę bez obrażania innych.Bez nazywania kogoś np kloszardem,naciągaczem,patodetektorystą itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 19:30 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Aż dziwne że zabrakło tu tak lubianego słowa ,kolaborant.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 19:37 
Szeregowy
Szeregowy

Wrzucając ten wywiad byłem przekonany, że przynajmniej 70% użytkowników forum zna tego chłopaka, a tutaj taka niespodzianka…
Przeczytałem wasze komentarze i trudno nie odnieść wrażenia, że część z nich - w rzeczy samej – to pewien rodzaj hejtu, podszyty w swojej części zazdrością i frustracją – tak to wygląda z boku. Jest to moim zdaniem zupełnie niepotrzebne.
Trochę pogrzebałem w temacie. Na swojej stronie, Odyn dość zwięźle a jednocześnie jasno opisuje swoja drogę do miejsca, w którym obecnie się znajduje – warto sobie pewne sprawy uświadomić. Pokrótce – chłop skończył ogólniaka, nie wiedział przez bardzo długi okres czasu co ma ze sobą zrobić, kim chciałby zostać. Przez ten czas radził sobie jak mógł, pracował w wielu miejscach i z czasem nabawił się stanów depresyjnych i innych – jak to opisuje – przykrych dla niego rzeczy, aż pewnego dnia kuzyn z kolegami „wywieźli go do lasu” i odkryli przed nim świat wykrywacza metalu. Od tego momentu zaczął w tym temacie „działać”, otworzył sklep z wykrywaczami itp. A że chłopak dodatkowo jest otwarty i nie ma większych oporów oraz nie pozuje na profesora, którym nie jest, wszedł w świat youtuba i na dzień dzisiejszy zaskarbił sobie sympatie wielu młodych, i nie tylko, internautów, ma pokaźną liczbę subskrybentów, mnóstwo wyświetleń każdego filmu i tak sobie zarabia naprawdę dobre pieniądze – a co najważniejsze – robiąc to, co lubi.
Pomijając mieszkanie w samochodzie, co samo w sobie nie jest niczym niezwykłym, ale, moim zdaniem, nie jest jego wymarzonym pomysłem na całe życie, znalazł prawdopodobnie swoje miejsce w tak zwanym „życiu zawodowym”, przynajmniej na razie. Ja patrzę na niego właśnie przez ten pryzmat – na człowieka, który był zagubiony, w dopadającej go depresji, z powodu – jak sam napisał – braku celu i wiedzy o tym, czego się chce i w czym można się zrealizować zarabiając na tym, który miał szczęście i odkrył pewnego rodzaju drogę – kto z nas o tym nie marzył lub nadal nie marzy? Jak wielu ludzi męczy się w pracy, której szczerze nienawidzą lub traktują jako całkowita stratę czasu i marnowanie potencjału? Po jakim czasie każdy z nas odkrył swoje miejsce na ziemi i jak wielu jeszcze tego miejsca nie znalazło i być może nigdy nie znajdzie? Ja temu człowiekowi autentycznie tego zazdroszczę(a nie pieniędzy czy tym bardziej tego, jak on to robi) a jednocześnie cieszę się, że znalazł tę swoją pasję i może na niej zarabiać. Nie postrzegam go jako szkodnika lub osobę, która ma być nieskazitelnym brylantem, świecącym przykładem, albo osobą, która powinna prowadzić krucjatę poszukiwaczy i podnosić kwestię, których podnosić może nie mieć ochoty lub nie czuje się kompetentny. Czy to oznacza, że jest gorszy? Że jest nieco szkodliwym przygłupem, z którego można sobie pożartować lub skwitować jakimś epitetem? Menel w vanie? Egoista? Serio? Ja patrzę na niego w pierwszej kolejności jak na człowieka i to na człowieka, który nic złego nie zrobił. Problemy detektorystów i poszukiwaczy w Polsce są znacznie głębsze. Problemem nie jest Odyn, który udzielając wywiadu podzielił się z innymi - że podam przykład - ile wyciąga na szukaniu bilonu. Problemem są - nawiązując do jednej z wypowiedzi w tym wątku - „puste łby Sebixów”, na które akurat nikt nie ma wpływu - telenowele też ktoś ogląda i gro widzów myśli, że każda kobieta po wstaniu z łóżka powinna mieć na twarzy makijaż… Można filozofować, mnożyć przykłady i wytykać miernotę umysłową ludzi, którzy nabijają „punkty” żałosnej treści filmikom(do których nie zaliczam <twórczości> tego „Odyna”), ale skoro jest popyt na zdebilenie, to tak to będzie wyglądało, co nie zmienia rzecz jasna faktu, że „chyba coś poszło nie tak”, jak się na to patrzy… Tak to widzę.
Nie chciało mi się, ale pewne rzeczy napisać musiałem, bo dziwnie się zrobiło w temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 20:35 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Tak dla rozluźnienia tematu.Na filmie Odyna widać jak Saper biega z białą dużą sondą do Altera.Pewnie coś nowego się szykuje od Rutusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 20:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To hobby, pasja, rozrywka lub też rodzaj spędzania wolnego czasu nigdy nie powinny mieć rozgłosu. W przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. Nigdy.
Zaraz ktoś powie że czasy się zmieniły, że technologia, ze to i tamto. Nieważne, nigdy.
Moim zdaniem głównym motorem napędowym patodetektorian jest egoizm, ekshibicjonizm oraz pieniądze.
Przy czym nienaturalny dla mnie jest ekshibicjonizm. Nie rozumiem potrzeby "chwalenia się", nawet pod pozorem "ratowania dziedzictwa".

Problemem nie są ludzie a "propagowanie" dziobania w różnych formach medialnych np. film.
Inną kwestią aczkolwiek troszkę podobną są parchate media.

Przykład inny:
Nie są dla mnie problemem jutubisie dealerzy patyków, o ile:
-używają "rozgłosu" do reklamy
-utrzymują się i zarabiają pieniądze w wyniku powyższego

Problemem dla mnie są jutubisie dealerzy gdy:
-próbują używać "rozgłosu" w innych celach niż biznesowe.

Skromny apel do patodetektorian, jutubisiowych dealerów, testerów. Jeśli testujecie patyki, nie róbcie tego na:
-przedmiotach metalowych mniej lub bardziej zabytkowych i historycznych.

Używajcie np. zamiast monet (nieważne czy będzie to 1gr. z 2007r. czy też aureus) krążków wyciętych z różnych stopów metali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2020, 21:21 
Pułkownik
Pułkownik

Tak dla porządku, Odyn dokumentując swoje życie na you tube miał świadomość, że każdy ma prawo krytykować jego zachowanie. Dziennikarz opisując "fenomen" Odyna też wystawił go na krytykę. Krytyka to nie tylko ochy i achy. Ja już w pierwszym swoim poście opilałem kolegów, żeby zbytnio nie rozstrząsać tego przypadku i teraz zwracam sie do drugiej strony o poszanowanie tych, dla których odyn jest dziwakiem. To jest forum wiec na porządku dziennym są rozmowy o sprawach ciekawych i osobliwych.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]