Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 14:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: E-trac przesiadka na equinox 800
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 21:18 
Sierżant
Sierżant

Witam serdecznie chciałbym się dowiedzieć szanownych kolegów i koleżanki czy opłacalna jest przesiadka z e-trac na equinox 800? Chodzi mi o zasiegi bo wiadomo equinox jest szybszy choć e-trac w trybie Ttf daje rade i się nie muli. Chodzę głównie za monetami po łąkach i lasach. A jak nie to na jaką cewke wymienić fabryczna w e-trac by było głębiej za monetami. Prosił bym o doradztwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: E-trac przesiadka na equinox 800
PostNapisane: poniedziałek, 24 sierpnia 2020, 11:14 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witaj,
Skoro już masz E-trac'a i go lubisz, jego ciężar Ci nie przeszkadza to nie warto.
Musisz jedynie wiedzieć, że E-trac jest ślepy na drobne złoto, zrób test na cienki łańcuszek z Au ;) Eq jako tako widzi takie rzeczy, na pewno lepiej niż E-trac...
Eq jest dużo lżejszą maszyną od E-trac'a, jest wygodniejszy w użytkowaniu... ale ogólnie czy skuteczniejszy na standardowe znajdki... tu bym polemizował - wszystko zależy od umiejętności użytkownika :) W moim przypadku Eq przegrał z Deusem ;) ..nie chce mi się opisywać sytuacji ale wygrana Deusa była porażająca, a deus został jedynie wypuszczony po Eq jako "by nie było, że nie dostał szansy", Eq miał wykopać wszystko! (obiekty pożądane jak i te niepożądane) z danego terenu, a nie wykopał... tych pożądanych jedynie :D ...z gwoździ dobrze wysprzątał ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 września 2020, 18:03 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mam całkowicie inne doświadczenia, sprzątam świetnie pole po Deusach z cienkiej drobnicy jak i klamrach wojskowych, bez względu czy świeżo zaorane czy ubite czy w wysokiej trawie. Stare miejscówki odkrywam na nowo.
Widocznie operator Noxa był nowicjuszem i/lub miał totalnie źle ustawiony sprzęt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 września 2020, 13:14 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To, że sprzątasz po Deusach to nie dowód na wyższość Equinoxa nad Deusem ;) ...kiepscy operatorzy Deusów i piszę to z całym przekonaniem. Niestety Deusa trzeba umieć słuchać, nie tylko ustawiać :D
Nie mam żadnego powodu by któryś ze sprzętów faworyzować, nie jestem sprzedawcą i nie mam z tym nic wspólnego. W dodatku byłem zagorzałym fanem Minelaba (Explorer SE, E-trac, Eq800), a do Deusa podchodziłem dwa razy... Minelab w trakcie Deusa też miał szansę ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 września 2020, 22:38 
Kapitan
Kapitan

Detektor jest tyle warty co osłuchany jego operator.
Deusa trzeba umieć ustawić i rozumieć co on mówi.
Inaczej rzeczywiście lepiej kupić jakiegoś "syntetyka" bez rozbudowanego audio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 11:16 
Podpułkownik
Podpułkownik

Zwięźle i celnie napisane, amen.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2020, 23:25 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Goldpower napisał(a):
Mam całkowicie inne doświadczenia, sprzątam świetnie pole po Deusach z cienkiej drobnicy jak i klamrach wojskowych, bez względu czy świeżo zaorane czy ubite czy w wysokiej trawie. Stare miejscówki odkrywam na nowo.
Widocznie operator Noxa był nowicjuszem i/lub miał totalnie źle ustawiony sprzęt.

Skisłem dawno się tak nie uśmiałem :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2020, 23:52 
Generał Broni
Generał Broni

Te wojenki użytkowników róznych marek nigdy się nie skończą, nawet jak wprowadzą karę śmierci za posiadanie wykrywacza :lol:

W wątku o Equinoxie miażdży on Deusa pod każdym względem, tu Deus miażdży Equinoxa, wszyscy zmiażdżeni, zostaje kopać na pałę :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 października 2020, 09:38 
Moderator
Moderator

na polach testowych wychodzi że sporo osób po prostu źle ustawia wykrywacz a to daje ogromne różnice w skuteczności . ludzie zbyt sugerują się ustawieniami innych zamiast dochodzić do tych najlepszych , pamiętam kiedyś może 8 lat temu , zrobiłem test deusa na ustawieniach słynnego Gary?go twarzy xp w UK no i na moim polu testowym totalna bieda - takich przykładów jest masa . Użytkownicy sami nie dochodzą do własnych optymalnych ustawień bo nie da się tego zrobić bez konkretnych testów w określonych warunkach miejsca w którym się szuka . Prawda jest taka że nox o deus mają podobne możliwości , oczywiscie się różnią jako wykrywacze ale ich możliwości terenowe są podobne i również wyniki w terenie powinny być na podobnym poziomie - duże różnice to zwykle wynik złych ustawień , barku doświadczenia czy po prostu szczęścia . Osobiście z obserwacji widzę że problem wielu ustawień i komplikacji wykrywacza zamiast pomagać psuje skuteczność wykrywacza i zwykle w polu wygrywałem z takimi wykrywaczami sprzętem w którym mega skuteczność osiąga się przysłowiowym jednym pokrętłem .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 października 2020, 11:49 
Pułkownik
Pułkownik

zgoda prymek
Jeszcze tez duza role odgrywa grunt. Ktos przyzwyczajony do miejscowki o takich a nie innych parametrach gruntu na innej miejscowce odruchowo siega po sprawdzone ustawienia bo zdawaly egzamin. Oczywiscie nie pisze tego o wszystkich. Ja jestem slaby sam przyznaje i opisze w ramach ciekawostki jak kiedys szukalem. Najczesciej laze z Fisherami, do jednego mocno sie przyzwyczailem byl dla mnie kosa na zloto i monetki plazowe (wiem wiem) ale, ze pojawilem sie w innym miejscu na ziemi nie zabierajac ze soba ulubionej wykrywki polazlem szukac z tym co mialem. A mialem chyba cos z GM.
Jak zawsze szukalem zlota, na plazach jeziorowych ale w wyrobach jubilerskich oczywiscie a nie jako mineralu.
Pamietalem, znalazlem obraczke zlota, ktora identyfikowana na wyswietlaczu w zakresie zblizonym jak w moim ulubionym Fisherze. Cos ok. 50 - 53.
No i wzialem to za pewnik reagujac juz tylko na wszystko powyzej 40tu. A na koniec dnia tak sobie jeszcze postanowilem pokopac wszystkie sygnaly by popatrzec co jak jest sygnalizowane. Zaraz tez wykopalem pierscionek zloty sygnalizowany zaledwie na 17-18.
Wyobrazacie sobie co czulem wiedzac, ze takich sygnalow bylo bez liku? Oczywiscie, ze nie wszystko bylo zlotem. Oczywiscie tez nie mialem idealnie skonfigurowanej wykrywki bo nawet jej dobrze nie znalem. Dlatego pisze o tym bo jakas rutyna, zbieg okolicznosci i lenistwo moze brak praktyki z nowa wykrywka na pewno mocno skwasil mi wieczor chociaz i tak cos niecos wpadlo.
Dlatego wazniejsze jest sluchac tego co gada wykrywka niz tego co inni gadaja o niej. Oczywiscie tez trzeba sie z nia zaprzyjaznic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 października 2020, 15:19 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Moim zdaniem najważniejszy jest operator.
To operator decyduje o sposobie użytkowania patyka. Jedni preferują tryb "śledztwa" w stylu: typ gruntu->mineralizacja (spowodowana działalnością człowieka)->ceramika, żelazo-> przedmiot kolorowy. Inni np. preferują komfortowy tryb w stylu: cisza-> przedmiot kolorowy-> numerki na wyświetlaczu-> prawdopodobnie oczekiwany, wytypowany wybiórczo przedmiot kolorowy.
Do tego dochodzi mnóstwo innych sposobów użycia patyka.
Wydaje mi się że powodem wojenek sprzętowych oprócz standardowego "mój ból jest lepszy niż twój", są nie tyle aspekty techniczne patyków, co oczekiwania i umiejętności operatorów. Dobry operator to i chińczykiem nagrabi, a jeżeli spotka na drodze swej (miejscówce) innego operatora równie dobrego ale z najlepszym technicznie sprzętem? Również może pokonać owego superusera. Wyciągnie sito. Będzie go to kosztowało po stokroć więcej wysilku, ale być może rezultaty mu to wynagrodzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 października 2020, 15:57 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Wydaje mi się że powodem wojenek sprzętowych oprócz standardowego "mój ból jest lepszy niż twój", są nie tyle aspekty techniczne patyków, co oczekiwania i umiejętności operatorów.

no taaaak do tego jeszcze przeciez ego, bo jak to za siedem klockow kupilem i ktos mi powie, ze ma lepszego???
Jest tu na forum kilku gosci, ktorych opinie naprawde sobie cenie bo maja wiedze, doswiadczenie i podejscie i wcale nie lekcewaze technicznych nowinek jakie sie pojawiaja wraz z nowymi wykrywkami, ale naprawde trzeba umiec te nowinki wykorzystac,
wiec napinki sa niepotrzebne a pytania i porownania i owszem, bo niejednemu zapali sie zielona lampka gdy prymek, czy El cos podpowiedza... ale to dopiero swiatelko w tunelu..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 października 2020, 16:00 
Generał Broni
Generał Broni

Mam wrażenie, że wykrywki z wyższego pułapu cenowego mają zbliżone osiągi. Jeden model będzie miał lepszą separację, drugi głębokość, trzeci identyfikację, ale ogólnie efekty w terenie będą zbliżone. To trochę jak dyskusja, które auto jest lepsze (oczywiście z porównywalnych klas) :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 października 2020, 17:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

wszelkie dyskusje nie mają sensu

bo tak jak w piłce nożnej zawsze wygrywają Niemcy...

tak wśród wielu detektorów na końcu i tak wygra E-TRAC :h

;) ;) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 października 2020, 18:11 
Moderator
Moderator

E-TRAC - najlepszy ? czemu tak myślisz ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]