Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 12:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skarb spod Torunia
PostNapisane: czwartek, 8 października 2020, 21:29 
Pułkownik
Pułkownik

Pradawny wojownik zakopał nad Wisłą worek z ozdobami.

„Skarb sprzed 2,5 tysięcy lat odkryto w okolicach wsi Cierpice pod Toruniem. Pradawny wojownik zakopał nad Wisłą skórzany worek z ozdobami z brązu oraz siekierką. Został odnaleziony przypadkowo przez poszukiwacza z wykrywaczem metali.

Ze względu na wartość zabytków, autorzy odkrycia przez kilka dni utrzymywali je w tajemnicy. Poinformowali konserwatora zabytków, straż leśną oraz archeologa. Do czasu delikatnego wydobycia przedmiotów, miejsce to było strzeżone.

W Cierpicach koło Torunia 26 września odkryto skarb z przełomu epok brązu i żelaza. Wśród 150 przedmiotów znajdują się ozdobne elementy końskiej uprzęży oraz siekierka.

Ślady wskazują, że był to depozyt cennych przedmiotów, owiniętych w liście roślin i zabezpieczonych skórzanym workiem. Był on zakopany na wydmowej, piaszczystej wyniosłości, nieopodal brzegu Wisły. Można przypuszczać, że ktoś, kto w ten sposób ukrył cenne przedmioty, planował ich późniejsze wydobycie, lecz nigdy po nie wrócił.

- Po zakończonych poszukiwaniach wracałem na miejsce zbiórki, ale nie wyłączyłem wykrywacza. Nagle usłyszałem sygnał. Nie spodziewałem się jednak takiego skarbu. Kopałem i zobaczyłem piękną, szlachetną patynę na wyrobach z brązu. To były niesamowite emocje - mówi Wirtualnej Polsce Arkadiusz Kurij, członek grupy poszukiwaczy Weles.

Według odkrywców stylistyka ozdób wskazuje, iż znalezisko może być związane z kulturą Scytów, wojowników wywodzących się terenów obecnego Iranu i regionu Morza Czarnego. Wiadomo, że podczas wypraw zapuszczali się na tereny obecnej Polski. Być może skarb z Cierpic jest śladem konfliktów, do jakich mogło dochodzić pomiędzy ludnością lokalną a obcymi, przybyszami z dalekich stron.

Bezcenne znalezisko pod Toruniem. Ślady po Scytach
Za zgodą konserwatora zabytków od kilku miesięcy eksploratorzy przeszukują lasy pod Toruniem. Wcześniej w woj. kujawsko-pomorskim znaleźli m.in. grot włóczni sprzed kilku tysięcy lat, prawdopodobnie scytyjski jelec sztyletu z główką zwierzęcia i toporek z epoki brązu.

Grupa tych samych poszukiwaczy prowadziła badania na polach bitwy pod Grunwaldem. Zgłosiła też wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków w Olsztynie odkrycie wczesnośredniowiecznej osady. Jej położenie pozostaje na razie tajemnicą.

Według Roberta Wyrostkiewicza z serwisu Archeolog.pl znalezisko jest przykładem zgodnej współpracy pomiędzy środowiskiem poszukiwaczy a służbami ochrony zabytków. 100 tys. sympatyków poszukiwań z detektorem metalu uprawia hobby na pograniczu prawa. Za brak pozwolenia grożą im kara grzywny, a nawet więzienie.

- Takich skarbów poszukiwacze odkrywają nawet sto razy więcej, niż jest ujawniane. W Polsce mamy represyjne prawo dotyczące detektorystów, czyli poszukiwaczy z wykrywaczami metalu. Boją się oni zgłaszać swoje odkrycia, bo zamiast dyplomów otrzymują wezwania na policję. Na szczęście po latach w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego rozpoczęto prace normalizujące tą patologiczną sytuację. Jeśli nikt tego nie zatrzyma, każdego roku zobaczymy dużo więcej skarbów i odkryć - komentuje Wyrostkiewicz.„

https://wiadomosci.wp.pl/skarb-pod-toru ... 833672192a

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Skarb spod Torunia
PostNapisane: czwartek, 8 października 2020, 23:11 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Cytuj:
Można przypuszczać, że ktoś, kto w ten sposób ukrył cenne przedmioty, planował ich późniejsze wydobycie, lecz nigdy po nie wrócił.

Ciekawa hipoteza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 października 2020, 23:36 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Można przypuszczać, że ktoś, kto w ten sposób ukrył cenne przedmioty, planował ich późniejsze wydobycie, lecz nigdy po nie wrócił.

chyba ze to dar wotywny :V

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 06:06 
Pułkownik
Pułkownik

Pospolite znajdki, mam takich w domu ze dwie szuflady... slabo ida na alle...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 06:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mcsudi napisał(a):

- Po zakończonych poszukiwaniach wracałem na miejsce zbiórki, ale nie wyłączyłem wykrywacza.

https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=63&t=177704&p=1124843&hilit=sygna%C5%82+powrotny#p1124843

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 08:02 
Moderator
Moderator

zapomniał wyłączyć wykrywacz ? ciekawe , może znalazł poza terenem na który mieli zezwolenie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 09:09 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
zapomniał wyłączyć wykrywacz ? ciekawe , może znalazł poza terenem na który mieli zezwolenie

nie wazne! najwazniejsze, ze zwsze nosi wiaderko z pedzelkami znajomemu archeologowi...

sankcje i opresje sa tylko dla tych co chceli poczuc wolnosc we wlosach...
ci na uwiezi sa przeciez pod kontrola wiec co szkodzi wypisac mu wsteczne zezwolenie na skarpe nad rzeka albo i cala sciezke jaka przebyl wracajac? to swojak jest! w legginsach bezkieszeniowych!

co innego gdybym ja szukajac na swojej dzialce plaskiego klucza od roweru zostal namierzony....
dlatego ja takich znalezisk nie zglaszam...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 09:37 
Pułkownik
Pułkownik

prymek napisał(a):

Pozwolenie jest tam na wszystkie tereny wokół na dlugi okres czasu. Teren olbrzymi. Co ciekawe trafione w miejscu gdzie przechodzilo sie dziesiatki razy, obok ścieżki.
z Tego co wiem chlopaki wracali robić ognisko przy leśniczówe.

Dobrze, że ktoś nagłaśnia, ze to trafienie poszukiwaczy bo miało iść na konto archeologów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 09:52 
Generał Broni
Generał Broni

Nagłaśnia, bo to artykuł Wyrostkiewicza. Ciekawe jak będą pisać o tym w innych miejscach ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 10:09 
Pułkownik
Pułkownik

bjar_1 napisał(a):
Nagłaśnia, bo to artykuł Wyrostkiewicza. Ciekawe jak będą pisać o tym w innych miejscach ;)

Inne media w podobnej tonacji, w zasadzie jednolity tekst poszedł wszędzie

https://wydarzenia.interia.pl/kujawsko- ... tr=mechcpc

https://www.onet.pl/turystyka/onetpodro ... tiYSCFpy3g

https://wiadomosci.wp.pl/skarb-pod-toru ... _hK5KV3XGw

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 10:56 
Moderator
Moderator

nomennescio napisał(a):
Cytuj:

nie wazne! najwazniejsze, ze zwsze nosi wiaderko z pedzelkami znajomemu archeologowi...

Kolego, takim wywodem krzywdzisz chłopaka, którego nie znasz i nie wiesz jakimi pobudkami się kieruje realizując swoją pasję. Nie podoba mi się coś takiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 11:26 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Kolego, takim wywodem krzywdzisz chłopaka, którego nie znasz i nie wiesz jakimi pobudkami się kieruje realizując swoją pasję. Nie podoba mi się coś takiego.

Sam nie wiem skad mi sie wziela zla opinia jako generalizacja o ludziach scisle wspolpracujacych z archeo...
Moze dlatego, ze wiekszosc z nich jest winna zlej sytuacji poszukiwaczy i nie dba o krzywde wyrzadzana swoimi opiniami wobec "innych" niz zaufani poszukiwacze?

Ostatnio edytowano piątek, 9 października 2020, 11:30 przez nomennescio, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 11:30 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Jestem zdecydowanie bardziej kategoryczny, w obecnej sytuacji prawnej ten sposób realizacji pasji za wszelką cenę nie ma żadnego usprawiedliwienia. :666

Argo napisał(a):
chyba ze to dar wotywny :V

Większość takich „skarbów” to łupy z przestępstw, lub zostały zakopane w celu ukrycia śladów przestępstwa.
Konia zjedli, a brązy z oporządzenia zakopali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 12:48 
Moderator
Moderator

nomennescio napisał(a):

Sam nie wiem skad mi sie wziela zla opinia jako generalizacja o ludziach scisle wspolpracujacych z archeo...
Moze dlatego, ze wiekszosc z nich jest winna zlej sytuacji poszukiwaczy i nie dba o krzywde wyrzadzana swoimi opiniami wobec "innych" niz zaufani poszukiwacze?

Dodaj to tego jeszcze bezpardonowe zwalczanie "konkurencji" czyli niezrzeszonych wszelkimi mozliwymi metodami, z tymi ponizej pasa włącznie ...dlatego prywatnie trzymam sie od wszelkich tego typu szemranych zrzeszen z daleka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 12:54 
Generał Broni
Generał Broni

Ale takie brązy to chyba duże są, nie? W kieszeń by to nie weszło, więc pewnie nie mają zaszywanych?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]