Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 20:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Drugi czy też kolejny wykrywacz
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 12:06 
Moderator
Moderator

do projektu top digin zostanie dołączone pole testowe które powstało w złotym lesie ( 7 kresek tlenków żelaza czyli koszmar ) oraz moje stare pole testowe z ekstremalnymi celami zakopanymi 10 lat temu ) inne cele i inne warunki glebowe by testy top digin były lepsze .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 12:29 
Kapral
Kapral

nomennescio napisał(a):
Cytuj:

i nie ma co siegac po jakies triki czubkiem cewki czy chodzenia na rekach bo wykrywacz to wykrywacz

Czytaj ze zrozumieniem kolego to co pisałem odnosi się kapsli i dodatkowa wiedza przyda się każdemu . Nie znasz przekazu to nie komentuj .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 13:29 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Czytaj ze zrozumieniem kolego to co pisałem odnosi się kapsli i dodatkowa wiedza przyda się każdemu . Nie znasz przekazu to nie komentuj .

no offense

forum findmall jest czescia mojego zycia, bylem tam aktywnym uzytkownikiem doputy to bylo findmall wiec trik znam ale napisalem to co napisalem w kontekscie testowania na polach testowych a nie w kontekscie wyciskania z maszyny wszystkiego co mozliwe.

Skoro moje wpisy jakos niezrozumiane funkcjonuja wiec jeszcze raz:

Prymek w swoim projekcie Top Digin robi znakomita robote co czesto kloci sie z przekazem bardziej lub mniej znanych dlilerow i uzytkownikow fanatykow pewnych firm gdzie to zachwalali funkcje maszyn, ktore nie istnialy lub utawiali cos co dzialalo tylko u nich w rekach.
Prymek pojawil sie z pomyslem gdzie on z kazda testowana maszyna idzie tak jak on zawsze chodzi czyli powtarzalnie, i pokazuje co taki detektor widzi w miejscu gdzie powinien widziec dokladnie to co zakopane,
Tu caly atut tego, ze testy sa wykonywane w sposob powtarzalny wiec mniej wiecej taka sama technika
ale przeciez pojawiaja sie glosy, ze ktos by chodzil inaczej, moze szybciej moze nizej wiec i wyniki bylyby inne.
I to zrozumiale bo na zmiane odczytu czesto wystarczy jedna zmienna czyli wilgotnosc gleby i juz niektore cele moga wypasc z zasiegu.
Ale prymka testy pozwalaja ocenic jak sobie radzi testowana maszyna i jesli ktos poluje na denarki bo wie, ze gdzies tam rozprula sie sakiewka moze sobie siegnoac po maszyne ktora denarki lubi itd.

Tylko, ze w sieci pojawia sie filmik, gdzie prymek chodzi z saperem no i saper dozgonnie wierny jednej marce detektorow jak zwykle nakosil najwiecej...
Nie byloby to dziwne bo poslugujac sie analogia kolarzy nawet gdy wszyscy dostana jednakowe rowery to zawsze ktos bedzie pierwszy a ktos ostatni. A juz nazajutrz moze byc na odwrot co oznacza, ze takze technika, predyspozycje ale i inne czynniki takie jak zmeczenie czy pogoda takze maja wplyw na wyniki.
Przy okazji przypomnialem swoj dawny pomysl aby stworzyc poletko z zakopanymi celami z zaznaczonymi koordynatami gps tak zeby nikt nie mial kompletnie pojecia gdzie co i jak gleboko sie znajduje. z roznymi celami.
Wtedy mozna by zapraszac na owe poletko tych co uwazaja, ze moga jednak wiecej dac im okreslony czas a nastepnie porownac koordynaty gps arejstrowanymi z koordynatami fantow odnalezionych z opisem czego szukajacy operator by sie spodziewa i czy by kopal. Wszystkie triki dozwolone. Wtedy mozna by miec jakis poglad jak wyglada wspolpraca maszyna+czlowiek i ile mozna realnie wycisanc z danej wykrywki. To tez mogloby byc ciekawe i zaproszeni doskonali operatorzy byc moze nawet wcale nie topowych wykrywek mogliby pokazac kunszt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 13:54 
Specjalista
Specjalista

Myślę, że główną zaletą pola Testowego jest to, że można wielokrotnie testować detektor ... lub cewkę na wcześniej znanych obiektach i na wcześniej znanych głębokościach ..., a zwłaszcza pokaże ... jakie granice wykrywania ma detektor.

A to również pozwala zoptymalizować ustawienia detektora pod kątem wykrywania w podobnych sytuacjach ... lub spróbować użyć innej cewki, która może osiągnąć znacznie lepsze wyniki na testowanych celach ...

W tym polu testowym Top Digin znajduje się również wiele nieoznaczonych celów ... więc ślepy test działa również tutaj ... i pokaże również możliwości wykrywania wykrywacza ...

Wreszcie głównym zadaniem pola testowego jest nie tylko osiąganie dobrych wyników w testach, ale także ich zastosowanie w praktyce i o to właśnie chodzi.

Jeśli chodzi o pozostałe 2 pola testowe Prymka, bardzo mi się to podoba ... i te testy również będą bardzo interesujące ... Wierzę, że wkrótce zobaczymy niektóre z pierwszych testów z tych pól testowych ..

Wreszcie… ważne jest, aby tę wiedzę z testów można było przenieść w świat rzeczywistej detekcji… gdzie pole detekcji może się znacznie różnić… a prawidłowe ustawienie detektora może tu naprawdę pomóc…

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 14:06 
Pułkownik
Pułkownik

EL NINO

calkowita zgoda ale jak sam prymek napisal:
Cytuj:
te testy pokazują ułamek tego jaki wykrywacz jest naprawdę , ja użytkuje g2 - testy super ale sprawdzałem cele z kolegą z nox ma realnych poszukiwaniach i wielu nie widział

niemniej na czyms musimy polegac, no chyba, ze testujemy sprzet niestabilny i kazdy drugi egzemlarz z serii jest inny niz pierwszy...
najwazniejsze zeby bylo co kopac ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 15:40 
Kapral
Kapral

nomennescio napisał(a):
EL NINO

calkowita zgoda ale jak sam prymek napisal:
Cytuj:
te testy pokazują ułamek tego jaki wykrywacz jest naprawdę , ja użytkuje g2 - testy super ale sprawdzałem cele z kolegą z nox ma realnych poszukiwaniach i wielu nie widział

niemniej na czyms musimy polegac, no chyba, ze testujemy sprzet niestabilny i kazdy drugi egzemlarz z serii jest inny niz pierwszy...
najwazniejsze zeby bylo co kopac ;)

Prymek który wykrywacz wielu nie widział

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2020, 17:38 
Specjalista
Specjalista

....G2 to dobry wykrywacz ... ale jest sporo dobrych wykrywaczy...
.. a niektóre z Topowych detektorów z nich w danej sytuacji mogą być znacznie lepsze ..

....Teraz możemy zadać pytanie… co to jest… Detektor „Top”… i jakie cechy powinien mieć taky detektor…

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2020, 00:17 

Ezelab, zapewne G2 tych celów nie widział. Miałem noxa i wiem, że jak coś było pod cewką to nox to widział.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2020, 07:52 
Kapitan
Kapitan

nomennescio napisał(a):
Saper dozgonnie wierny jednej marce detektorow jak zwykle nakosil najwiecej...

Królem zostanie ten kto do końca zrozumie swój sprzęt.
Ktoś kto bierze sprzęt tylko do testów nie ma szans zrozumieć niuansów w działaniu dających przewagę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2020, 09:24 
Kapral
Kapral

G2 to stary wykrywacz od 7 lat juj nie propdukowany. Zastąpiła go nowsza wetswersja g2 plus mocniejsza bardziej czuła z lepszym audio regulacja głośności fe tone .
Sprawdzałem mam film dwa oryginalne g2 i g2plus różnica kilku centymetrów . Z noxem tez mam łeb w łeb . Nowy g2plus ma umikalne cech ktorych nie ma zaden wykrywacz A mianowicie v break punk detekcji żelaza który można sobie przesuwać . Ale nie podzielę z wami materiałem niech wasza gorycz i z złamane ego zostana z chinczykami
Filmy mam dla znajomych jako prywatny .

A jak na razie to tylko chinole podróbki na kiepskich scalakach ,każdy model jest inny . Nie wiadomo czy ten ?g2 to tez oryginał , nie wiadomo jaka wersje ma oprogramowania , czy to jest ostatnia aktualna wersja softu .
Wtedy możemy pogadać

Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 listopada 2020, 09:32 przez ezelab, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2020, 09:29 
Moderator
Moderator

test g2+ https://youtu.be/IX1wmI1wVNI
to fajny kanał testowy , warto porównać jak wyszło w testach na tych samych celach - wykrywaczy na tym kanale sporo więc można nabrać jakiegoś dystansu . Wiadomo że to tylko testy jednak sporo można się z tego dowiedzieć .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2020, 10:37 
Kapral
Kapral

Testy ala Majchrowicz wszystko co sprzedaje musi być najlepsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2020, 11:25 
Specjalista
Specjalista

Te testy są OK, mam 13 mm hammered ..na poletku 23 cm w ziemi ...
Cewka standardowa 7x11 "nie wykrywa tego, ale na ultimate 13" już tak ...I jest podobnie na innych głębszych obiektach.

..A fakt, że Fisher nie produkuje 11-calowej okrągłej cewki jest interesujący ... ponieważ u detektora z pewnymy nastawamy praktycznie ogranicza jego zasięg...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2020, 12:18 
Szeregowy
Szeregowy

Brak okrągłej 11 w wykrywaczach Fisher,Teknetics jest dokuczliwy.Mam snajperkę 10x6 Marsa w Teknetics T2 długość obwodu 68cm zasięgowo to samo co 11x7 "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! długość obwodu 80cm.Motoryka,poręczność cewki Mars super.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2020, 13:03 
Kapral
Kapral

Kupię nel fly zobaczymy ta 11 cal w fisher jest nie udaną konstrukcja słabo widzi ,ogólnie bubel nad bublem co 3 egzemplarz jest rozstrojony trzeba dawać do proscan na strojenie to ogólnie się nie oplaca . Jeszcze ta biała 10" jest dobra na drobnicy a reszta to gniot

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]