Teraz jest czwartek, 3 lipca 2025, 11:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Znalazł siekierkę z epoki neolitu
PostNapisane: piątek, 19 lutego 2021, 13:56 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
https://krakow.tvp.pl/52391666/siekierke-sprzed-kilku-tysiecy-lat-znaleziono-w-polu
Cytuj:
WYKOPYWAŁ ZIEMNIAKI, ZNALAZŁ SIEKIERKĘ Z EPOKI NEOLITU

Mieszkaniec gminy Raciechowice koło Myślenic podczas prac rolnych odnalazł siekierkę liczącą kilka tysięcy lat. Jej zdjęcia opublikował w internecie. Znaleziskiem zainteresowała się policja, a artefakt trafi teraz do muzeum.

Mężczyzna znaleziskiem pochwalił się grupie internautów, publikując zdjęcia kamiennej siekierki. Dowiedzieli się o tym policjanci, którzy namierzyli znalazcę i wraz z pracownikiem Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków odwiedzili go w domu. 36-latek przyznał, że głownię siekierki znalazł kilka lat temu podczas wykopywania ziemniaków i... schował do szuflady. Po latach przypomniał sobie o znalezisku i z pomocą internautów próbował dowiedzieć się więcej na jego temat.

Archeolog zbadał zabytek i stwierdził, że jest to siekiera krzemienna kultur neolitycznych, a więc ma kilka tysięcy lat. Bezcenny eksponat wkrotce trafi do muzeum.

Obrót zabytkami archeologicznymi jest w Polsce zabroniony, a jakikolwiek znaleziony zabytek jest własnością Skarbu Państwa. Nie można nim dowolnie rozporządzać, bo można narazić się na zarzut przywłaszczenia. O każdym takim znalezisku trzeba powiadomić wojewódzkiego konserwatora zabytków, wójta, burmistrza lub prezydenta miasta. Odkrywcom przysługuje nagroda, ale tylko wtedy, kiedy powiadomią o znalezisku i zabezpieczą je w odpowiedni sposób. Prowadzenie poszukiwań zabytków na własną rękę jest zabronione - przypomina policja.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Znalazł siekierkę z epoki neolitu
PostNapisane: piątek, 19 lutego 2021, 14:12 
Kapral
Kapral

"Bezcenny eksponat wkrótce trafi do muzeum."

A mógł sprzedać na czarnym rynku, wyjechać do Izraela i nie martwić się o nic do końca życia... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 lutego 2021, 15:11 
Moderator
Moderator

Tomn :luv :1
O matko, co to znowu za pierdoły...Ciekawe na jakim forum się pochwalił, bo jakoś nie kojarzę tej siekierki...Ważne, że policja działa, jest wszędzie i wie wszystko i identyfikuje ludziom znaleziska. ;) Co my byśmy bez nich zrobili?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 00:27 
Specjalista
Specjalista

Cytat: "Obrót zabytkami archeologicznymi jest w Polsce zabroniony"
naprawdę? jaka podstawa prawna? bo na aukcjach renomowanych Domów Aukcyjnych w Europie mogę bez problemów kupić zabytki archeologiczne i to wysokiej klasy, włącznie z wyrobami ze złota. Przyślą mi do Polski i tutaj nie będę mógł ich sprzedać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 01:17 
Moderator
Moderator

korabkow napisał(a):
Cytat: "Obrót zabytkami archeologicznymi jest w Polsce zabroniony"
naprawdę? jaka podstawa prawna? bo na aukcjach renomowanych Domów Aukcyjnych w Europie mogę bez problemów kupić zabytki archeologiczne i to wysokiej klasy, włącznie z wyrobami ze złota. Przyślą mi do Polski i tutaj nie będę mógł ich sprzedać?
"Zgodnie z rozporządzeniem ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 1 kwietnia 2020 roku przedmioty zabytkowe nabyte lub otrzymane za granicą a przetransportowane na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, stanowią własność państwa i muszą zostać niezwłocznie w formie nieodpłatnej przekazane na ręce najbliższego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków bądź innego pracownika tegoż urzędu lub jego kolegi."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 02:42 
Moderator
Moderator

...czy jakoś tak. :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 08:55 
Plutonowy
Plutonowy

Nowa wersja tego rozporządzenia jeszcze bardziej represyjna w sprawie handlu zabytkami ma być ogłoszona 1 kwietnia tego roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 15:36 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
korabkow napisał(a):
...na aukcjach renomowanych Domów Aukcyjnych w Europie mogę bez problemów kupić zabytki archeologiczne i to wysokiej klasy, włącznie z wyrobami ze złota.

Te zabytki to w dużej większości łupy „legalnej” grabieży dóbr kultury, eksploatacji i eksterminacji podbitych ludów, łupy państw prowadzących ekspansje kolonialne i postkolonialne, przejaw barbarzyństwa tych niby oświeconych europejskich narodów. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 16:39 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

robertposz napisał(a):
Nowa wersja tego rozporządzenia jeszcze bardziej represyjna w sprawie handlu zabytkami ma być ogłoszona 1 kwietnia tego roku.

A będzie chociaż w końcu wiadomo co konkretnie stanowi ten zabytek? czy nadal zależnie od humoru jaśnie wielmożnego pana urzędnika?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 19:39 
Generał Broni
Generał Broni

36-latek przyznał, że głownię siekierki znalazł kilka lat temu podczas wykopywania ziemniaków i... schował do szuflady. Po latach przypomniał sobie o znalezisku i z pomocą internautów próbował dowiedzieć się więcej na jego temat.

Po tylu latach czekania dobrał sobie chłop idealnie czas na identyfikację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 21:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ech, nie pomyślał chłopina. Nie dość że nie powiadomił "niezwłocznie" to jeszcze kitrał po szufladach kilka lat i objawił artefakt w internetach.
Tak to powinno być:

-Dzień dobry panie sołtys, kopałem kartofle i taki kamień zanalazłem. Musi chyba wiekowy. Zgłaszam niezwłocznie, jest godzina 17:15:45 sek.
-Nie wydurniaj się Zenek, tera teleexpres extra leci, nie mam czasu. Weź kamień do domu, jutro pogadamy.
-NFW sołtys, nie ruszam bo jeszcze kontekst zaburzę. Zgłosiłem niezwłocznie, Twój problem sołtys.

-Zenek, $^*(@, zapamiętam. Powiem Julicie żeby podsumowała cię w zeszycie, cały miesiąc ciągniesz żubry na kreche w sklepie.
-Nie da rady sołtys, wolę o suchym pysku niż mieliby mnie po sądach ciągać latami za zaburzenie. Wyślę pinezkę na szmatfona twego.

Godzina 17:20:00
-Ufff, ufff, arghhh.
-Halo, pani konserwator? Tak sprawa wynikła...
-Panie sołtys, ja już po pracy. Jutro pan zadzwoń.
-Ufff, ufff, arghhh, jak to? Niezwłocznie miało być, więc dzwonie niezwłocznie.

-Ufff, ufff, arghhhhhh (tym razem konserwatorowe). Dzwoń pan do komendanta niech zabezpieczy do jutra. Ja teraz po dziecko muszę odebrać z przedszkola.
-Ufff, ufff, arghhhh. Pani, teleexpress extra mnie się zara skończy.

Godzina 17:24:32
-Halo Policja? Dajcie mnie Mietka, sołtys tu mówi.
-Mietek? Słuchaj taka sprawa wynikła...
-Tera? Sołtys w terenie jestem, jutro tyrknij.
-Jak $^*(@ jutro?, niezwłocznie miało być.
-Ufff, ufff, arghhhh (Mietkowe), dobra poślę tam Zigiego. Powiedz Zenkowi niech zostawi jakie kartofle na polu. W nocy będzie zimno, Zigi sobie rozpali ognisko z łętów i kartofla upiecze jak będzie kamyka pilnował.

Godzina 17:32:00
-Julita, co mówili w teleexpresie?
-Nie oglądałam.
-$^*(@

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 21:58 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
korabkow napisał(a):
...na aukcjach renomowanych Domów Aukcyjnych w Europie mogę bez problemów kupić zabytki archeologiczne i to wysokiej klasy, włącznie z wyrobami ze złota.

Te zabytki to w dużej większości łupy „legalnej” grabieży dóbr kultury, eksploatacji i eksterminacji podbitych ludów, łupy państw prowadzących ekspansje kolonialne i postkolonialne, przejaw barbarzyństwa tych niby oświeconych europejskich narodów. :666

Całe szczęście,że nie jestem /i nigdy nie byłem/ poszukiwaczem, bo a nuż bym coś znalazł i został grabieżcą i eksterminatorem. :roll: :roll: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2021, 21:50 
Specjalista
Specjalista

Po przeczytaniu kilku takich newsów chyba zacznę zapisywać nazwę Polska przez małe p ;)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]