Teraz jest wtorek, 15 lipca 2025, 13:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Powstanie portal do poszukiwań
PostNapisane: środa, 3 marca 2021, 22:36 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

enigma79 napisał(a):
Ja myślę że trochę przesadzacie.99% ludzi ma poszukiwaczy głęboko gdzieś,traktują to jak atrakcję turystyczną.Oczywiście ten jeden procent może komuś zaszkodzić,ale to ryzyko zawodowe.

wyjdz na otwartą przestrzeń obok drogi gdzie chodzą ludzie i zrób statystykę. Ja obstawiam, że do 20 spotkanych osób byś nie dotrwał

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 15:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja myślę, że niektórzy z nas mają problem z pozytywnym nastawieniem.

Znalazłem taki wywiad i aby rozluźnić opinie może ktoś zechce się z nim zapoznać.

"Człowiek myślący pozytywnie zauważa negatywy, ale skupia się na pozytywach. Dzięki temu może mieć szerszy obraz sytuacji w której się znalazł. Każdy z nas może ćwiczyć tę równowagę, problem w tym, że nie każdy daje sobie prawo, aby dopuszczać do siebie dobre myśli w trudnej sytuacji. O tym, w jaki sposób ćwiczyć pozytywne myślenie i co nam ono w życiu daje, rozmawiam z profesor Ewą Trzebińską."
Warto się z nim zapoznać
Link do całości. https://www.wysokieobcasy.pl/Instytut/7 ... iowej.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 15:59 
Pułkownik
Pułkownik

Haha stan12
Ja od piętnastu bodaj lat myślę pozytywnie. Aż się boje zadać sobie pytanie czy to działa. Jak myślisz owe pozytywne myślenie zmieniło rzeczywistość na lepsze czy tylko mnie oszukiwało, że będzie dobrze :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 16:06 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
:roll: wysokieobcasy.pl :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 17:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

stan 12- Archeolog.pl dr hab. Katarzyna Zalasińska,-nie wierze aby z tej "pani" cos dobrego wyklulo sie dla poszukiwaczy !!! :x :x

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 17:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

nomennescio napisał(a):
Haha stan12
Ja od piętnastu bodaj lat myślę pozytywnie. Aż się boje zadać sobie pytanie czy to działa. Jak myślisz owe pozytywne myślenie zmieniło rzeczywistość na lepsze czy tylko mnie oszukiwało, że będzie dobrze :ups:

Zdarzają się ludzie, którzy przez lata nie wiedzieli że rozmawiają "Prozą" może u Ciebie występuje ta sama przypadłość i nie wiesz że jesteś Pesymistą. :D
Bynajmniej tak wynika z twoich wypowiedzi tu na forum.... Nie znam Ciebie z innej strony mogę się więc mylić. Za co z góry przepraszam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 18:23 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

canabis.dw napisał(a):
enigma79 napisał(a):
Ja myślę że trochę przesadzacie.99% ludzi ma poszukiwaczy głęboko gdzieś,traktują to jak atrakcję turystyczną.Oczywiście ten jeden procent może komuś zaszkodzić,ale to ryzyko zawodowe.

wyjdz na otwartą przestrzeń obok drogi gdzie chodzą ludzie i zrób statystykę. Ja obstawiam, że do 20 spotkanych osób byś nie dotrwał

Wiele razy chodziłem przy ścieżkach rowerowych i rożnych trasach dla biegaczy,ludzi z kijkami,przewijało się tam mnóstwo ludzi,nie miałem żadnych problemów.Oczywiście nie mówię tu u jakichś drogach asfaltowych ,gdzie mógłbym spotkać radiowóz,lepiej nie kusić losu. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 18:40 
Pułkownik
Pułkownik

spoko stan12 nie musisz przepraszac bo to jest forum, a absolutnie nie piszesz ofensywnie mam nadzieje

ja tylko z punktu widzenia kognitywistyki chciałem wskazać, że jakkolwiek tę odbieraną przez nas rzeczywistość ubarwi nam chemia celowo przez nasz organizm produkowana w postaci endorfin, dopamin, serotonin lub podana z zewnątrz w postaci alko, koki, amfy to niestety te chemiczne czary nie maja mocy sprawczej..
to po to zeby w ogole znieść rzeczywistosc wmawiamy sobie, ze nie jest tak źle, moglo byc gorzej ale przecież dobrze wiemy, że to tylko pocieszanie inaczej oszustwo a jak sie popatrzy trzeźwo na rzeczywistość to tak naprawdę nie ma powodu do optymizmu.. :luv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 19:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Oni pesymizm, ani optymizm nie wynikają, z aktualnej rzeczywistości to jest cecha charakteru, w ocenie rzeczywistości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 21:00 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Oni pesymizm, ani optymizm nie wynikają, z aktualnej rzeczywistości to jest cecha charakteru, w ocenie rzeczywistości.

jesli mowimy o potrzeganiu realiow poszukiwan to tutaj sie nie zgodze, moglbym to opisac na podtawie psychologii transakcyjnej ale to byloby juz daleko od tematu a i tak zadne argumenty w tej dyskusji nie zmienia interpretacji przepisow jakimi odmierzane jest nasze hobby

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 21:43 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
W sumie to ja mam takie przemyślenie: jak by wszyscy zaczęli zgłaszać te śmieci które wykopują na 99% wyjazdów, to może komuś się oczy otworzą na to co ludzie z wykrywaczami kopią. Śmieci i jeszcze raz śmieci. Odłamki, kulki szrapnelowe, kapsle, polmosy, puszki, druty, gwoździe, łuski od pepeszy i tony innego złomu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 21:53 
Specjalista
Specjalista

Może zamiast obrzydzać pomysł takiej platformy, bo nawet projektu jeszcze nie ma, to polscy poszukiwacze w Wielkiej Brytanii opowiedzą jak funkcjonuje taka platforma tam.
Bo wygląda całkiem fajnie: https://finds.org.uk/database/search/results/q/coin
Po kliknięciu na nick zgłaszającego otwiera się pełny opis znaleziska. Strona ogólnie dostępna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 22:02 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
Brytyjskie prawo dotyczące skarbów, tak zwany „Treasure Act”, ostatnio modyfikowane w 1996, mówi, że każdy znaleziony „skarb” należy do korony, czyli do państwa. Skarbem jest:
przedmiot nie będący monetą, starszy niż 300 lat, w którym złoto lub srebro (cenny kruszec) stanowi co najmniej 10% wagi,
jedna, z co najmniej dwóch znalezionych razem monet, starszych niż 300 lat, w których złoto lub srebro stanowi co najmniej 10% wagi,
jedna, z co najmniej dziesięciu monet, starszych niż 300 lat,
każdy przedmiot nie będący monetą, starszy niż 200 lat, który jest uznany przez państwo za obiekt podlegający specjalnej ochronie ze względów historycznych, archeologicznych czy kulturowych (chodzi tu najczęściej o artefakty prehistoryczne).
Osoba znajdująca skarb ma obowiązek zgłoszenia tego faktu do biura lokalnego koronera, jako urzędnika państwowego, w ciągu 14 dni od dokonania odkrycia, lub – i tu ciekawostka – od momentu, w którym odkrywca domyślił się, że to co znalazł może być skarbem. Koroner powiadamia następnie o fakcie odkrycia główne muzeum brytyjskie „British Museum” (jeżeli odkrycia dokonano na terenie Anglii), Narodowe Muzeum Walijskie (jeśli w Walii) lub Ministerstwo Środowiska (jeśli znalezisko pochodzi z terenu Irlandii Północnej). Prawo w Szkocji jest nieco inne, o czym wspomnę jeszcze w tekście. Sprawa wydaje się więc prosta i oczywista. Mamy w miarę precyzyjnie zdefiniowane pojęcie, co jest a co nie jest skarbem i co należy zrobić po jego odkryciu. Sytuacja w pewnym sensie podobna do tej z Polski, gdzie według przepisów skarb należy do państwa, a znalazca musi bezzwłocznie zawiadomić odpowiedni organ. W tym jednak miejscu podobieństwo się kończy. Przepisy brytyjskie mówią dalej, że koroner, oprócz odpowiedniego muzeum czy ministerstwa, powiadamia o fakcie odkrycia także wszystkie osoby, które potencjalnie mogą być z nim związane. A więc na przykład właściciela ziemi, na której skarb został znaleziony, czy każdą inną osobę zaangażowaną w proces odkrycia. Oficjalnie skarb należy już więc do państwa brytyjskiego, które teraz decyduje czy odkryty skarb trafi do któregoś z muzeów i jeśli tak, to czy to muzeum powinno wypłacić nagrodę znalazcom oraz innym osobom powiadomionym przez koronera.

Całość tutaj: https://poszukiwacze.org/wyspa-skarbow- ... -brytanii/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 22:06 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
I co z tego wynika? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2021, 22:43 
Generał Broni
Generał Broni

Filip napisał(a):
W sumie to ja mam takie przemyślenie: jak by wszyscy zaczęli zgłaszać te śmieci które wykopują na 99% wyjazdów, to może komuś się oczy otworzą na to co ludzie z wykrywaczami kopią. Śmieci i jeszcze raz śmieci. Odłamki, kulki szrapnelowe, kapsle, polmosy, puszki, druty, gwoździe, łuski od pepeszy i tony innego złomu.

Czy śmieci, to ocenią "eksperci". Pamiętasz casus alu łyżeczki z PRL?

Poza tym najważniejszy jest kontekst.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]