Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 16:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Two-Box do Rutusa Alter 71
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2021, 17:08 
Specjalista
Specjalista

..Na stronie "Metal Detector Technologies"/TAKTYK/.... pojawił się artykuł o prototypowym Two-Boxie z 15"cewkami do detektora
Rutus ALTER 71....

https://twobox.eu/?p=258

Uważam, że to ciekawy projekt ... szczególnie dla tych, którzy szukają większych obiektów, które są głęboko zakopane w ziemi ....

.....Pierwsze wideo pokazuje pracę detektora Rutus Alter71 z tym TWO-BOX 15 ", ale pomyśl, że sam TAKTYK.. wkrótcei wyjaśni
szczegóły dotyczące tego projektu. :)

https://www.youtube.com/watch?v=4ni9CrW3Q9o

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Two-Box do Rutusa Alter 71
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2021, 17:21 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Nie wiem czy Taktyk chciał się tym chwalić.
Poczekajmy na jego wypowiedz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 22:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ciekawy jestem jak dobrą bazą pod Two Boxa będzie Rutus Alter. White's od którego zaczęła się przygoda z Two boxem niestety wypadł z rynku. Zmienia to trochę postać rzeczy bo pierwszy podstawowy cel to w tej chwili detektory które są już na rynku i więcej ich już nie będzie. White's to przeszłość. Natomiast Rutusy jako jedne z nielicznych detektorów pracują w trybie statycznym i mieszanym (podobnie jak Whitesy) i są już dojrzałą konstrukcją o bardzo dobrej jakości. Jest pole do popisu. Ciekawe czy statyk Rutusa okaże się lepszy od tego Whitesowego:). Stary White's 5900 podobno był lepszy z Two boxem niż Spectra V3i. Zobaczymy co pokaże Rutus.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 22:49 
Główny Moderator
Główny Moderator

Podobno jest lepiej niż dobrze :)
Spectra się chowa w porównaniu do Rutusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2021, 22:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Filip napisał(a):
Podobno jest lepiej niż dobrze :)
Spectra się chowa w porównaniu do Rutusa.

Ogólnie to sporo innych detektorów wysiada przy Alterze. Ostatnie 10 lat to krok milowy Rutusa. Pamiętam czasy kiedy chodziło się z Rutusem Solarisem. Teraz to zupełnie inna jakość. Po tym jak Whites wypadł z rynku nie widzę alternatywy dla Rutusa. Ostatnie Rutusy i topowe Whitesy były dla mnie zawsze sprzętami o podobnych zastosowaniach. Whites wymiękł. Już jakoś tak jest ten świat skonstruowany że najlepsi przetrwają a reszta musi odejść ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2021, 19:17 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Ogólnie Alter 71 jest dużo stabilniejszym wykrywaczem od W. Spectra i ma naprawdę dobry tryb statyczny. Dodatkowo łatwiejsze jest strojenie do gruntu i od razu po strojeniu widzimy z jaką mineralizacją mamy do czynienia. Biorąc powyższe two-box dla Altera71 jest lepszy. Pod koniec tygodnia testy z standardowymi sondami 13.5'' cala, zasięg nie powinien się dużo zmienić. Całość jest także lżejsza. F do poszukiwań wychodzi najlepiej od 5-10KHz.

Pozdro!
TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2021, 21:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wielka szkoda że White's nie pociągnął dalej koncepcji detektora z jednoczesnym signagraphem dla wszystkich trzech częstotliwości. Może teraz kto inny ten temat rozwinie/ulepszy?:)

Po upadku White'sa mi nie pozostaje nic innego jak kupno Rutusa w przyszłości. Jest to detektor statyczno-dynamiczny z trybem jednoczesnym czyli to co potrzebuję. Brakuje tylko stereofonicznego trybu jednoczesnego i pracy na kilku f jednocześnie:).

Znajomy ma Rutusa Altera. Też dam mu znać, że powstaje Two box pod ten detektor. Taktyk temat Two boxa będziesz dalej ciągnął dla Whitesów czy po upadku firmy zamykasz ten rozdział definitywnie?

Taktyk jak oceniasz tryb statyczny Rutusa Altera w zestawieniu z Whitesami 5900/6000?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2021, 13:12 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Zasięg w powietrzu, który udało mi się osiągnąć z sondami 13.5'' to jakieś 170-180cm na tzw. hełm. I tak już pozostanie :) Czułość 70-80.
F= od 5kHz do 7KHz.. Pełen statyk.

Tryb statyczny w Alter-71 jest bardzo dobry. Trudno mi porównać do W5900/6000 bo tam też bardzo dobry :) Oba są dość stabilne. Do obu przydałaby się biała sonda, widziałem, że Saper taką używa ale nie wiem czy jest dostępna w sprzedaży. Nie wiem, co jeszcze napisać. Wrzucę jeszcze na swój kanał jutro albo pojutrze film z pracy ale będzie to oczywiście film poglądowy. Ludzie pytają się i dziwią dlaczego nie robię testów w gruncie itp. Po prostu nie mam na to czasu. Ten two-box, który powstał do Altera-71 z sondami 15'' i 13.5'' miał pokazać pewien potencjał. Wiedziałem, że Alter-71 będzie bardziej stabilny i tak faktycznie jest, komfort pracy jest myślę dużo lepszy i dlatego myślę, że jest lepszy niż ten dla Spectra. To chyba wszystko o czym chciałem napisać.

Pozdrawiam
TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2021, 13:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Wrzucę jeszcze zdjęcie jak two-box wygląda. Waga: 1.65kg.

Razem z detektorem i bateriami 1.65Kg + 0.87kg = 2,52kg. Myślę, że całkiem dobrze :)

Załącznik:
twobox_alter.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2021, 16:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Z moich obserwacji wynika że detektor z Two boxem Taktyka (mam wersję dla Spectry V3i) jest dużo bardziej stabilny niż w przypadku pracy z klasyczną sondą. Podejrzewam, że ta tendencja będzie zachowana również w przypadku 5900 jak i Altera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 kwietnia 2021, 15:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Stabilność pracy widać na tych filmach:
https://youtu.be/0sS40B8vTlc
https://youtu.be/B_gIjrqTH0Q

Przy 5KHz prąd nadajnika to około 1.5App czyli całkiem sporo, zresztą podobnie jak w Spectra. VLF-y pod tym względem osiągnęły już myślę pewien pułap. Można pokusić się podnieść wartość tego prądu ale wiązałoby się to ze zmianami w elektronice. Zresztą nie o to chodzi. Two-box ma być jak dowolna sonda dopasowana elektrycznie do detektora, nie powinien mieć większej emisji energii niż tradycyjna sonda, ze względu na kompatybilność elektromagnetyczną.

Podstawowa zaleta two-box to odrzucanie małych śmieci i nawet jeśli ten zasięg w gruncie zmniejszy się o 5-20% to i tak jest myślę nieźle. Komfort pracy takim zestawem jest po prostu wspaniały :) Waga 1.65 - z detektorem Rutusa w ogóle tego nie czuć... I tak dalej.

Na razie te 13.5'' sondy pozostają standardem. Być może jeśli kiedykolwiek ten start-up się rozwinie zastosujemy inne. Cieszę się, że mogłem zrobić two-box dla Alter-71. Oby więcej takich udanych detektorów na rynku.

Jeszcze kilka zdjęć.. Koło jest oczywiście od Tankietki ;)

Załącznik:
1m.jpg

Załącznik:
2m.jpg

Załącznik:
3m.jpg

Załącznik:
4m.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2021, 21:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Sprawdzony design. Nie ma się do czego przyczepić. W Spectrze statyka ma taki charakterystyczny drżący sygnał. W Rutusie tego nie słychać. Gładko jak w analogu. Aż dziw bierze Taktyk, że dopiero teraz powstał Two box dla Altera. Statyka i strojenie do gruntu robi bardzo ppzytywne wrażenie.Ten detektor ma w tej chwili najlepsze perspektywy rozwoju. Nie widzę obecnie konkurencji wśród uniwersalnych detektorów. O Deusie nawet mi nie wspominajcie:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2021, 00:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ponieważ jest aprobata i przychylność firmy Rutus dla tego projektu, nie pozostaje mi nic innego jak ogłosić małą promocje, która będzie do końca maja. Two-box można nabyć w cenie 999,99PLN z przesyłką w Polsce lub + 25euro w całej europie(koszty przesyłki).

Dziękuje zz góry za wsparcie tego projektu i inicjatywy startupu.

Info via e-mail.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2021, 19:59 
Główny Moderator
Główny Moderator

Brawa dla Rutusa :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2021, 20:35 
Pułkownik
Pułkownik

Jakiś czas temu jak powstał two box do Spectry pisałem do Pana Rutyny czy przewiduje taki projekt do Altera, czasy Whitesa się kończą i szukam za w czasu alternatywy, i super.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]