Witam Sprawdziłem to miejsce ale nic ciekawego w zasięgu nie było/ tylko kilka skorodowanych stalowych blaszek/ .Natomiast w pobliżu miałem bardzo ciekawy i mocny sygnał na kolor. Pod warstwą ściółki zalegał piasek. a pod piaskiem czarna ziemia .Okazało się ,że jest to pozostałość jakiegoś spaleniska i wysypiska . Były tam fragmenty potłuczonych nowożytnych ceramik , spalonych kawałków drewna , część, cegłówki itp. wiadra . Nie rozgrzebywałem tego do tzw .calca . Zrobiłem fotki + loco i zasypałem z powrotem. Jest to obszar leśny to tez byłe trochę zdziwiony .Być może gdzieś w pobliżu było jakieś miejsce zamieszkania , chociaż stare mapy nic o tym nie mówią . Z innych źródeł wiem ,że w czasie III Powstania Śląskiego toczyły się tu walki / a ostatnie moje odkrycia wskazują ,ze także w czasie II WS byli tu Rosjanie /. Co prawda szukam na tej miejscówce śladów dużo starszych/ kultura łużycka lub nawet wcześniejsze / bo na polach okalających ten obszar leśny na takie ślady trafiałem ./ A tu przy okazji stalowych odłamków trafiłem tylko 3 kawałeczki ceramiki ,które mogą mieć powiazanie z tym okresem/ . Obszar leśny jest trudnym obszarem do badań za pomocą wykrywacza. Niestety nie wszędzie mogę je prowadzić / część obszaru mocno porośnięte kolczastymi gęstymi jarzynami-może właśnie tam jest cos bardziej ciekawego niż dotychczas .Mam czas do końca roku - wiec może cos jeszcze ciekawego wyjdzie gdy jarzyny nie będą tak ostre :lol:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|