Teraz jest niedziela, 20 lipca 2025, 21:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ewakuacja bloku po znalezieniu "pocisków" w mieszkaniu
PostNapisane: piątek, 1 października 2021, 10:12 
Generał Broni
Generał Broni

Niestety w tym roku było więcej takich sytuacji.
Tu skończyło się tragicznie.
https://miedzyrzecz.naszemiasto.pl/pszc ... c1-8426845

"Pszczew: 22-latek zginął od wybuchu. Okazuje się, że młody mężczyzna od lat kolekcjonował pociski z czasów II wojny światowej.
Do wybuchu doszło we wtorek (24 sierpnia) ok. 16.40 na posesji przy polnej drodze na krańcu wsi. W momencie eksplozji mężczyzna znajdował się w budynku gospodarczym. Poniósł śmierć na miejscu. Na miejscu saperzy odkryli cały arsenał pocisków. Po wsi rozeszła się wieść, że gdyby doszło do wybuchu całego arsenału, to wieś przestałaby istnieć. Ile w tym prawdy?
W wyniku wtorkowego wybuchu zniszczeniu uległ budynek gospodarczy. Inne posesje nie ucierpiały. Nie ewakuowano też mieszkańców sąsiednich domów. - Mogę powiedzieć, że doszło do eksplozji materiałów wybuchowych, w wyniku czego śmierć poniósł 22-letni mieszkaniec Pszczewa – mówił nam prokurator Prokuratury Okręgowej w Gorzowie Łukasz Gospodarek i dodaje, że znaleziono tam też inne materiały wybuchowe z okresu II Wojny Światowej.

Widok był koszmarny
Ustaliliśmy, opierając się na relacjach mieszkańców Pszczewa, że w budynku przy wylocie drogi na Międzychód był cały arsenał pocisków z ostatniej wojny.

– Niektórzy mieszkańcy wiedzieli, że ten chłopiec zbiera stare pociski i to prawie od podstawówki. Takie miał zamiłowanie – mówi mieszkaniec wsi.

Co konkretnie się wydarzyło w budynku gospodarczym, przy polnej drodze na rogatkach Pszczewa, pewnie nie dowiemy się już nigdy. Wiadomo natomiast, że śmierć poniósł młody człowiek. Śmierć okrutną, niespodziewaną. Jednym z tych, którzy widzieli miejsce tragedii, był pan Mirosław, ratownik medyczny z Międzyrzecza.

– Co tutaj dużo mówić, po prostu widok był koszmarny – mówi wprost ratownik. – Moim zdaniem, a doświadczenie medyczne mam 27-letnie, w momencie wybuchu ten młodzieniec miał ten pocisk na kolanach. I na pewno nie był to granat. Raczej większy kaliber. No to nietrudno sobie wyobrazić co zastaliśmy na miejscu...

To był arsenał
Jednak dziś mieszkańcy Pszczewa zadają sobie też inne pytanie. – Czy arsenał przez lata gromadzony przez 22-latka, gdyby doszło do jego wybuchu, nie zagroziłby całej wsi. Czy połowa Pszczewa nie zamieniłaby się w stertę dymiących zgliszcz. Na posesji znaleziono bowiem kilkadziesiąt pocisków.

Zagrożenia dla wsi nie było
Dotarliśmy do jednego z wojskowych, którzy wiele wiedzą o całej akcji. Oto co nam powiedział: – Pociski na posesji w Pszczewie były, ale pozbawione materiału wybuchowego, same łuski – stwierdził nasz rozmówca. – Były natomiast wyposażone w zapalniki. Te stanowiły nagrożenie dla osoby, która by przy takim pocisku majstrowała. Wybuch mógłby dla przykładu spowodować poważne obrażenia rąk. Dla wsi ten arsenał zagrożenia nie stanowił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 października 2021, 11:02 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
To są zjawiska do tego stopnia incydentalne, że skala zagrożenia jest praktycznie niezauważalna. Żaden saper-amator nie przebije tragedii na naszych drogach z którymi żyjemy na co dzień, rocznie ginie nas tysiące i tysiące zostaje kalekami.

Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku nagłaśniania w mediach każdego zatrzymania detektorysty, groźnego rabusia zabytków naszego dziedzictwa archeologicznego z jego wydobytymi z gruntu łupami, czyli zmurszałymi pfennigami, guzikami i kulkami szrapnelowymi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 października 2021, 12:53 
Pułkownik
Pułkownik

a jakby dodac to tego wypadki sylwestrowych nocy spowodowane sztucznymi ogniami? Media to media. Liczy sie zeby w sieci wrzalo, odslona, klik, chytajacy tytul.

Nie w tym rzecz.
Jest wielu "fachowcow", ktorym wydaje sie, ze sa specjalistami... w istocie majstruja przy niewybuchach, pociskach i innych urwilapkach mocno skorodowanych, ktorych boja sie nawet saperzy zawodowi. (Co nie znaczy, ze lepsi w tym fachu).
Czesto sie mowi o tym, ze saperzy cos wywiezli, wysadzili a mozna bylo ocalic itd. Owszem jest duzo sytuacji gdzie sa pozorowane wysadzenia przedmiotow bezpiecznych a same przedmioty pozniej laduja gdzies w kolekcjach bo rynek zbytu wciaz istnieje. Jednak gdy mowimy o probach zagospodarowania "uzbrojonych" niewybuchow pamietajmy, ze chociaz znamy(lismy) takich, ktorym udalo sie umarzec naturalnie, ze starosci chociaz cale zycie zajmowali sie "saperowaniem" to czas i postepujaca korozja nie sa po ich stronie. Czesto jest tak, ze raz sie uda bezpiecznie usunac ladunek z pocisku, drugi raz sie uda wiec nabieraja pewnosci a tu bum...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 października 2021, 14:13 
Moderator
Moderator

Ok , tylko ze wez pod uwage ( Loslau potwierdzi) ze na przykład w Reichu urwiłapki słusznych kalibrow sa rozbrajne w miejscu znalezienia i tamtejsi saperzy bija naszych wiedza na głowe, bo gowna typu gruchy z mozdzierza faktycznie mozna pozbierac do skrzynki z piaskiem i polansić sie na fotografii w necie jakie my to niebezpieczna prace mamy :666................a co zrobić z taka dajmy na to poltonową czy kilku tonowa bombą lotnicza? u nas było niesamowite halo rozdmuchane przez media ze czyścili pod Szczecinem tor wodny i bawili sie w deflagracje talboya z bezpiecznej odległosci, a tam zywy delikwent musi do takiej bomby podjeść i wykręcic z niej to i owo, niezaleznie jak bardzo jest skorodowana bo lezy np w srodku miasta i nie da sie jej zrobic deflagracji czy innych czarów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 października 2021, 14:37 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Podobno poszkodowany miał login na allegro:
https://allegro.pl/uzytkownik/bieniek18 ... _c=Product

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 października 2021, 14:53 
Moderator
Moderator

To teraz szybki rachunek sumienia i generalne porządki :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 października 2021, 16:21 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja to nawet nie mam loginu na allegro :(
Ale z tą szybkością to bym nie przesadzał, słyszałem że do kogoś przyszli po 14 latach. Niestety ani policja, ani kupujący nie wiedział co było przedmiotem odwiedzin i po wypiciu kawy się rozstali :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 października 2021, 18:10 
Specjalista
Specjalista

Sądząc po tym zdjęciu... odebrało mi mowę. To są normalnie jakieś jaja. Sprawa dla sądu. Jeśli to wszystko faktycznie poleciało na orbitę to...
Inna sprawa iż teraz ciężko będzie cokolwiek udowodnić skoro dowody zostały zniszczone.
Po mojemu 99% było puste i bezpieczne, ale albo trzeba było zrobić wynik - albo wstyd było się przyznać iż nasza dzielna "inżynieria wojskowa" zwyczajnie nie ma pojęcia co podejmuje... Najpewniej jedno i drugie.

Niestety, gdyby był to tylko kolekcjoner... w kontekście z tym wybuchem, rozbrajaniem, nielegalnymi poszukiwaniami ect. - wszystko powyższe traci w zasadzie tutaj na znaczeniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 października 2021, 00:32 
Pułkownik
Pułkownik

Argo ja do metod pracy saperow nie bede sie wtrynial.. dlatego napisalem, ze saperzy to inna bajka. Ich procedury juz mnie nie interesuja tak jak juz mnie nie interesuje "prawo uzycia broni" przez zolnierzy :)

Caly moj wywod dotyczy "pseudosaperow", pewnie takze nas samych i naszych dobrych znajomych, kiedy po jakich tam sukcesach w amatorskim rozbrajaniu najbieramy zbytniej pewnosci siebie, nonszalancji a potem bum! Ja sie napatrzylem wystarczajaco, strachliwy tez nie jestem. Ale jest granica rozsadku, ktora tu zostala jak widac przekroczona.
Poniewaz facetowi urwalo nogi, to prawdziwi saperzy wezwani na interwencje nie odwazyli sie zostawic skorup ani lusek by tlumaczyc rodzinie i wszystkim sasiadom poszkodowanego, ze to sa "niegrozne skorupy"!
Zwyczajnie nie maja na to czasu. a jednoczesnie okolicznosci rozgrzeszaja ich z nadgorliwosci. Zabieraja co ich zdaniem ma zwiazek z ich praca i tyle.
Cos mi sie jakos wydaje, ze facet, jesli sie wykaraska takze nie bedzie mial nic przeciwko temu, ze jego zgromadzone zasoby poszly w... Nie jestem przeciwny kolekcjonerom, sam wykopuje duzo zelastwa, ktorego raczej nie powinno sie dotykac dlatego napisalem co napisalem.
Moj dobry kolega parafrazujac tylul jednego z calkiem udanych filmow, z uwagi na przedmiot naszych zainteresowan, zwykl mawiac "wszyscy jestesmy saperami"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 00:21 
Moderator
Moderator

Mnie sie to nie tyczy z bardzo prostego powodu, moze wydać sie to wam dziwne ale nigdy mnie amunicja nie kreciła, a szczegolne artyleryjska ..urządzenia do jej wystrzeliwania jak najbardziej, ale sama amunicja jesli juz to tylko strzelecka i głownie utylitarnie czyli do aktualnie posiadanej broni..... a z artylerii jesli juz wałkujemy ten temat zdecydowanie bardziej wolałbym miec w zbiorze armaty badz ich elementy niz amunicje do nich :lol: i pewnie temu nigdy nie miałem potrzeby ani pokusy grzebania przy tym dziadostwie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2021, 10:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Loslau napisał(a):
Sądząc po tym zdjęciu... odebrało mi mowę. To są normalnie jakieś jaja. Sprawa dla sądu. Jeśli to wszystko faktycznie poleciało na orbitę to...
Inna sprawa iż teraz ciężko będzie cokolwiek udowodnić skoro dowody zostały zniszczone.
Po mojemu 99% było puste i bezpieczne, ale albo trzeba było zrobić wynik - albo wstyd było się przyznać iż nasza dzielna "inżynieria wojskowa" zwyczajnie nie ma pojęcia co podejmuje... Najpewniej jedno i drugie.

Niestety, gdyby był to tylko kolekcjoner... w kontekście z tym wybuchem, rozbrajaniem, nielegalnymi poszukiwaniami ect. - wszystko powyższe traci w zasadzie tutaj na znaczeniu.
Długo siedziałem nad tymi zdjęciami i tak samo mogę powiedzieć że tam nic nie było Patologiczna presja na wyniki
Kolegę którego ganiali za M8 udało mi się wybronić jednym pismem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 13:36 
Szeregowy
Szeregowy

Wiadomo coś więcej o obecnym stanie poszkodowanego?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]