Teraz jest niedziela, 22 czerwca 2025, 20:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 693 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus II
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2022, 17:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Delikatnie mówiąc słabo ;) bo cisną się na usta gorsze słowa ;)

Jak mi się uda to nagram w tym tygodniu porównanie d1 i d2 z cewkami 9 cali...

Zobaczycie wtedy sami jak to wygląda ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2022, 17:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

prymek napisał(a):
https://youtu.be/H4vmOAnwmfg porównanie d1-d2 , warto zobaczyć

Ten test jest zwykłym testem prawie jak w "powietrzu", metodologia tego testu jest błędna moim zdaniem.
Wpływ gruntu na wynik testu jest bardzo ograniczony ponieważ sonda jest unieruchomiona, a jak przystało na wykrywacz dynamiczny powinna być w ruchu.
Wykrywacz nie ma możliwości pełnej analizy gruntu pod sondą (grunt nie stawia "oporu").
Rodzaj gruntu w takim teście ma jakiś wpływ ale jest mało istotny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2022, 18:15 
Moderator
Moderator

subskrybuję ten kanał od jego powstania i przyznam że wyniki tych testów są zbieżne z rzeczywistością , jasne to tylko test jednak wynik jest interesujący . Już słyszałem krytykę tego typów testów od ElNinio , nie wypowiadam się - trzeba by to po prostu sprawdzić samemu , dla mnie wyniki tych testów są realne .

wciąż czekam na rzetelne porównanie di -d2 na polu testowym kanału Xp DeusCzech , myślę że to by wiele wyjaśniło . Mnie w tych filmach z d2 brakuje subtelności audio d1 , moze jakiś użytkownik mnie wyprowadzi z błędu .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2022, 19:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dla mnie właśnie audio jest problemem, mam nadzieję że kiedyś naprawią z następnym update'em oraz brak manualnego GB w programach multi.
D2 miał być dla mnie ratunkiem w ekstremalnych warunkach glebowych z racji tego że detektory multi lepiej sobie radzą w tego typu sytuacjach.
Zasięg i separacja schodzą na dalszy plan, ważniejsza jest identyfikacja audio np. w tym przypadku:

Załącznik:
profil.jpg

Przypadek ciężki, nie mogę sobie z tym poradzić. To był prawdopodobnie konkretny pożar lasu i to pewnie nie jeden. Nie mogę się "wbić" w tą spaleniznę a oprócz tego armageddon żelaza. Słupek mineralizacji w deusie czasami full, a na dodatek miejscami wysoka jagodzina lub trawa.

Zawartość spalenizny to czarna, tłusta gleba z dużą zawartością grudek węgla drzewnego, żelaza i kamieni.
Nie są to pozostałości po mielerzach, ale ogólnie w profilu wygląda podobnie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2022, 20:02 
Moderator
Moderator

mineralizacja i multi to teoria producentów czyli teoretycznie super a w praktyce ???? oczywiście że nie jest super bo samo multi to stanowczo za mało . Rozwiązaniem na twoje problemy jest ogarnięcie do perfekcji trybu gold w d1 , działa to lepiej niż wszystkie multi razem wzięte . Tryby pseudostatycznie z nakładką identyfikacyjną w postaci np . IAR w takich warunkach działają najlepiej jednak w " normalnych " lub w " prawie normalnych " warunkach tryby klasyczne z filtrami są lepsze .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2022, 20:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To prawda. Goldfield jest fantastyczny ale tylko w miarę czystym środowisku. W dywanie żelaza trzeba niestety usunąć większość dużych a czasami i mniejszych kawałków bo IAR słabo sobie radzi, oprócz tego w zmiennych warunkach grunt płynie jak w kalejdoskopie, często trzeba korygować.
Dlatego między innymi zużyłem już 2 klawiatury w panelu a dobijam trzecią :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2022, 20:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tak jak myślałem, objawił się pierwszy wielki elektronik. W filmie standardowy unboxing patyka a w tle za kartonem... oscyloskop.

https://www.youtube.com/watch?v=E2AYJp2uH2U

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 07:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

https://m.youtube.com/watch?v=sCCo-vFT188

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 08:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

https://m.youtube.com/watch?v=ZbyAkfDYbNQ

jeszcze to....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 09:29 
Kapitan
Kapitan

om79 napisał(a):
https://m.youtube.com/watch?v=sCCo-vFT188

Jedna drobna uwaga. Skoro D1 pracuje na przerobionym programie GoldMaxx .... to do filmu, D2 powinien być ustawiony przynajmniej na programie Złoto (czyli mniej więcej odpowiednik), żeby to miało jakiś sens
A po za tym filmik fajnie zrobiony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 11:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

lamina napisał(a):
Jedna drobna uwaga. Skoro D1 pracuje na przerobionym programie GoldMaxx .... to do filmu, D2 powinien być ustawiony przynajmniej na programie Złoto (czyli mniej więcej odpowiednik), żeby to miało jakiś sens

Moim zdaniem program Goldfield z D1 oraz Goldfield i Relic z D2 są absolutnie nieporównywalne z żadnymi innymi pozostałymi programami D1 i D2.

p.s. Po obejrzeniu filmów kolegi om79, wlazłem do szafy i zacząłem płakać rzewnymi łzami, potem wyszedłem z szafy i wlazłem do tapczanu (tam gdzie chowa się pościel) i również ryczałem jak bóbr. W końcu wygramoliłem się z tapczanu i padłem na kolana przed D1 krzycząc: Wybacz bracie!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 11:25 
Kapitan
Kapitan

berthiot napisał(a):
lamina napisał(a):

Moim zdaniem program Goldfield z D1 oraz Goldfield i Relic z D2 są absolutnie nieporównywalne z żadnymi innymi pozostałymi programami D1 i D2.

no właśnie... a D2 było ustawiona na program Szybki a nie Złoto..... w innym filmie widać, że D2 w programie Złoto i Relic nie ma większych problemów z tymi sygnałami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 11:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

D2 nie był ustawiony na szybki a na sensitive (czyli program drugi)

goldmaxx nie jest odpowiednikiem gold field..... gdyby tak było Konrad jak piszesz to musiałbym porównywać program nr 10 z D1 (gold field) z programem nr 8 z D2 (gold field FMF)

no nic to..... będzie lepiej ;)
miłego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 12:00 
Kapitan
Kapitan

om79 napisał(a):
D2 nie był ustawiony na szybki a na sensitive (czyli program drugi)

goldmaxx nie jest odpowiednikiem gold field..... gdyby tak było Konrad jak piszesz to musiałbym porównywać program nr 10 z D1 (gold field) z programem nr 8 z D2 (gold field FMF)

no nic to..... będzie lepiej ;)
miłego

Masz rację... pomieszałem Szybki z Czuły.... ale i tak uważam że programowi D1 GoldMaxx jest bliżej do programu D2 Złoto albo nawet RELIC.

Tak czy inaczej... jak napisałeś zobaczymy, wszyscy się dopiero uczymy tego detektora a samo XP myślę, że będzie teraz często aktualizację robiło. Ważne, że baza sprzętowa jest solidna i z możliwościami a oprogramowanie tylko spowoduje że będzie lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 12:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

relic i gold w D2 mają potencjał i myślę, że to zrobi robotę ale wymaga głębszego poznania...(nad czym pracuję)

z softami to wiadomo....tak jak w D1 będzie ich zapewne sporo....i mam nadzieję, że wyniosą D2 na wyżyny ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 693 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]