Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 19:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wąskotorówka
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2022, 21:51 
Moderator
Moderator

Usunęłam kilka komentarzy nie na temat. Jeszcze raz powtarzam. Proszę pisać na temat. Robi się bałagan i ciężko później coś znaleźć.

Jeśli macie jakieś nowe informacje, gdzieś coś w mediach pojawiło się np...lub znacie tych gostków albo coś na temat tej kolejki lub podobnej sprawy ze złomiarzami to piszcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2022, 22:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przyznam szczerze, że na czerwono wpisu na forum jeszcze nie widziałem.Coś czuję, że sami się wykończymy nie potrzeba archeologów i innej maści urzędasów. Ale rzeczywiście może wiecie co z tymi bandziorami od Wąskotorowej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2022, 02:42 
Moderator
Moderator

Na czerwono po to żeby było widoczne. Nie pierwszy to i nie ostatni zapewne raz. Po to są różne działy i wątki, żeby się tego trzymać. Trzymać się po prostu tematu. Sprawa tych złomiarzy oscyluje na razie pomiędzy przywłaszczeniem mienia a nielegalnym poszukiwaniem zabytków. :oops:
Jeżeli ktoś mieszka w pobliżu lub jeździ tamtędy do pracy lub rodziny znajomych, to niech zrobi trochę fotek tych torów, optymalnie tam gdzie się tory kończą i nagle zaczyna się asfalt... Może byśmy to w jakimś filmie wykorzystali też.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2022, 11:08 
Moderator
Moderator

przywłaszczenie ? a czym to się różni od zbierania puszek ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2022, 12:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jak chcesz psa uderzyć, to kij się zawsze znajdzie... mawiają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2022, 14:24 
Moderator
Moderator

prymek napisał(a):
przywłaszczenie ? a czym to się różni od zbierania puszek ?

Niczym się nie różni. Puszki należą do tego kto jest właścicielem nieruchomości. Podobnie inne śmieci. Problem jest taki, że złom ma określoną wartość ( kruszcu :lol: ) inne śmieci akurat nie bardzo. Ot taki paradoks. :D Wychowujemy małych cholernych przestępców każąc naszym dzieciom brać udział w sprzątaniu świata. Aż strach pomyśleć ile puszek dzieciaki ukradły właścicielom.
A tak serio, większość tych zardzewiałych i w rzeczywistości porzuconych infrastruktur, nadaje się w tym stanie jedynie do rozbiórki. Szpeci pejzaż, wygląda obrzydliwie i jest zazwyczaj "rezerwuarem" wszelkich okolicznych śmieci...Za to bym dawała mandaty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2022, 16:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bo infrastrukturę kolejową kraść to cza umić:

https://dziennikzachodni.pl/jak-zniknal ... ar/8101798

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2022, 17:04 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
W 2009r. złomiarze ukradli z poligonu cztery czołgi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2022, 19:42 
Moderator
Moderator

Nie miałam czasu napisać ale sprawdziłam jaki jest status tej kolejki wąskotorowej w Chrobrzu.
Dzwoniłam najpierw do Gminy Złota dowiedziałam się, że u nich jeszcze nie zostało to wpisane do gminnej ewidencji zabytków. Nie ma jeszcze uchwały ale karta adresowa została przygotowana w maju ubiegłego roku i w skrócie, została pozytywnie zaopiniowana przez Świętokrzyskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. - informację i dokumenty gminne pozyskałam z ŚWKZ. Natomiast pozwoliłam sobie sprawdzić, czy jest wpisany ten "zabytek" w ewidencji zabytków lub w rejestrze zabytków.
Torowisko wraz z innymi elementami znajduje się w wojewódzkiej ewidencji zabytków. Tutaj nie dam rady wrzucić całej dokumentacji czyli Karty Ewidencyjnej Zabytków Architektury i Budownictwa. Wrzucam jedynie odpowiedź od ŚWKZ. Jak znajdzie się ktoś chętny drążyć temat, to jestem w stanie udostępnić na maila całość. Dobrze byłoby sprawdzić, w jaki sposób konserwator sprawuje nadzór nad całością. Ochroną objętych jest wiele elementów kolejowej infrastruktury, jednak według mojej wiedzy wiele z nich nie istnieje już w rzeczywistości. Można byłoby sprawdzić, które, kiedy i jak do tego doszło. Najpierw doprowadzono do całkowitej dewastacji łącznie z oddaniem na złom wagoników i miejscami, rozbiórki torów, po to by teraz ścigać jakiś złomiarzy za śrubki i blaszki nie związane od dawna z tym co pozostało....To jest oczywiście przykład niezłej żenady. Karta z 1994 r. jest niemal nieczytelna, widać że od lat nikt nie dokonywał tutaj żadnych inwentaryzacji, kontroli etc.... Rozmawiałam ponownie z oficerem prasowym z komendy w Pińczowie. Wspomniał co prawda o zabytku ale raczej zarzuty niszczenia zabytku się tutaj nie utrzymają, mowa również o zarzutach przywłaszczenia ale to też jest mega słabe.
Cóż w każdym razie, nie znamy ludzi, temat raczej zamykamy. Jeśli ktoś chce to kontynuować to zapraszam na priv.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2022, 20:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Super robota może ktoś z kolegów z tamtych terenów zajął by się dalej sprawą.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]