Teraz jest piątek, 5 czerwca 2026, 22:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kraków - co tam jest
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 22:38 
Szeregowy
Szeregowy

Witam, czytając Wasze posty widzę że trafiłem w dobre ręce.
Mam problem, oczywiście nie wynika on z potrzeby lecz z ciekawości.
Problem dotyczy C.K. Krakowa

Do rzeczy:
w rejonie drogi prowadzącej z Salwatora na kopiec Kościuszki, po minięciu cmentarza zbliżamy się do mostku. Tuż przed mostkiem, jak popatrzymy w prawo dostrzeżemy posesję, mocno zadrzewioną robiącą wrażenie zapuszczonej. W pewnych odcinkach ogrodzenia widać charakterystyczne wygięcie słupków z drutem kolczastym. Podejrzewam że adres posesji to ul.Panoramiczna. Dokładniej znajduje się ta posesja pomiądzy ul. Zaścianek i ul.Panoramiczną.
Kto wie co tam jest?? Skąd to pytanie, jest przecież wiele takich posesji. Pytam się jednak właśnie o nią, bo wiem co tam było około 18-20 lat temu. Mało, nawet tam ... . Interesuje mnie co na dzień dzisiejszy tam jest. Jak wspomniałem jest to wynik mojej ciekawości i niczym innym.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 09:14 
Generał Broni
Generał Broni

Bez Fotek chyba będzie ciężko, nie wszyscy są z Krakowa? :que
Masz jakieś z tego miejsca na stanie, to wrzuć?
:que Pożyjemy zobaczymy! :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 16:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czyżby było tam coś związanego z podziemiami? Skoro post umieściłeś w "Twierdze, bunkry, podziemia i jaskinie".
Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Kraków - co tam jest
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 22:16 
Szeregowy
Szeregowy

Był i myślę że jest tam nadal schron, jeżeli chodzi o foto to kłopot nie lada. W latach osiemdziesiątych był on aktywnie i systematycznie zaopatrywany (wymiany masek i OP1, odpalanie agregatów pradotwórczych, smarowanie metalowych elementów ruchomych, sprzatanie wewnątrz obiektu) Teren jest ładnie i dokładnie ogrodzony. Elementy bramy noszą ślady systematycznego użytkowania, z daleka (z drogi) sam obiekt jest niewidoczny. Nie zamierzam wskakiwać tam o tycce bo to to tak trochę nie ładnie. Kiedyś bezpośrednio na schronie znajdowała się zamieszkała willa, widoczna była kiedyś znad Rudawy. Obecnie jej nie widać (drzewostan), myslę że jej nikt nie zburzył, no bo i poco. W ramach niedzielnych spacerów czasami tam zaglądam, pod koniec października zoczyłem starszego Pana grabiącego teren. Zdaję sobie sprawę ze opis nic nie wnosi a na ewentualną pomoc mogę liczyć jedynie od mieszkańców Krakowa.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 00:05 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
opis pasuje do centrali telefonicznej miedzymiastowej
bylem w kilku i wygladaja dokladnie tak jak piszesz
domek a pod nim ogromna betonowa sala , stalowe drzwi, szczelne , drzewa, ....
pierwszy raz myslem ze to schron przeciw atomowy, stalowa brama, ciec, wejscie jak do domu, ale w jednym pokoju schodzy z 2 kondygnacje pod zienie, kolejne drzwi na korbke :) i dopiero szafy z elektronika :)
i jeszcze sala w ktorej kiedys siedzieli ludzie i nagrywali rozmowy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2005, 23:54 
Szeregowy
Szeregowy

No wiesz wszystko jest możliwe, ale... Ja tam byłem w 1985 lub 1986, ta część pod willą jest na pewno conajmniej dwupoziomowa. Piszę tak bo widziałem zejście do poziomu niższego ale tam już nie mogłem wejść. Ponieważ jestem "drucikiem" zwróciłbym uwagę na jakieś przejścia kablowe, krosownice czy inne elementy wyposażenia CAMM, no chyba że dobre maskowanie takich elementów zaćmiło mnie. Jedynym wyposażeniem poziomu na którym byłem (pierwszy od góry) były stoły i łóżka - typowe wojskowe "wozy" z możliwością piętrowania. Materacy i poduszek brak, prześcieradeł, obleczek i kocy również.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2005, 00:05 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
a moze to wojskowa centrala ???
w "normalnej" tez widzialem pomieszczenia socjalne z miejscem do spania, bo tam ktos zasze siedzi 24 h
co do 2 kondygnacji to jest calkiem realne, w jednej co ja zwiedzalem najnizsze pomieszczenia byly z 10 metrow pod poziomem ziemi
w latach 80 centrale byly jednym z lepiej pilnowanych miejsc a personel to kilkanascie - kikadziesiat osob, bo przeciez ktos musial sprawdzac o czym sie mowi :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]