Teraz jest czwartek, 19 czerwca 2025, 23:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutus ATREX
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2022, 15:22 
Porucznik
Porucznik

Pomijajac wyliniałych i ślepych klakierów to mam nadzieje p Rutyna czyta posty i że doczekam się takiego rutusa i trzymam kciuki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2022, 11:30 
Podporucznik
Podporucznik

Tobie zawsze coś będzie nie pasowało ,to sztyca ,to stereo.Zawsze coś wynajdziesz,a i tak nie kupisz nigdy tego sprzętu tylko trolujesz dla samego trolowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2022, 17:45 
Specjalista
Specjalista

Solo... Testuję Atrex od czasu prototypu...,,więc wiem o tym wieloczęstotliwościowym detektorze trochę więcej.. niż inni...

Zaletą Atrexa.... jest dobrze wykonana i stabilna wieloczęstotliwość z w połączeniu z trybem Mix…, a także z tym plusem …. gdzie skala identyfikacji VDI i hodografu jest znacznie szersza niż inne nowoczesne detektory wieloczęstotliwościowe. .., a bonusem jest 3 mozlywosczi normalizacii ID na Real ID, normalizacia ID na 6.6Khz ynormalizacia ID na 12 khz , y tak nadal możesz dostosować skałę VDI do swoich potrzeb...

Kolejną dobrą rzeczą jest zastosowanie jednej częstotliwości w połączeniu z multifiltrem co znacznie poprawia wykrywanie celów słabo przewodzących...

Miałem okazję przetestować ATREX na oprogramowaniu Multy 1.1.7...z kolegom ... jego detektory ..... Deus2, Aka Intronik.... i Detech Relic Striker w mokrym zmineralizowanym terenie, a Atrex wypadł bardzo dobrze w tych testach ...

Atrex tez byl super stabilny.w tym testowaniu...

Testy na glebokosc detekcii na monety 50 eurocent y 10 eurocent na glebokosci 32-34cm...v mineralizowanim terene s Hot a Cold rock ....

Atrex pokazal pokazał możliwości... oczywiście nie tylko w testach...ale także w samej detekcii ...na tym terene..

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2022, 18:29 
Specjalista
Specjalista

Samotne Testy głębokości ... detektorów ATREX, DEUS2, AKA INTRONIK, Detech Relic Striker .... zrobiliśmy na skraju tego zmineralizowanego terenu ... głębokość 32-34 cm okazała się limitem na 10 moneta eurocent .. i Atrex najlepiej wykryto przy wielu częstotliwościach i szybkości filtra 2 ../optymalna / ...
przy 50 eurocentach wciąż była pewna rezerwa głębokości ... Dobry sygnał nadal był przy prędkości filtra 4 ..

p.s.. Solo... Jeśli chcesz przekonać się jak potężny jest ATREX w wykrywaniu... po prostu musisz to zobaczyć w wykrywaniu.. a także w porównaniu z innymi potężnymi detektorami, które koledzy uzywaju y ....przekonać się samemu.. jakiego rodzaju wykrywacz dostajesz w swoje ręce.. :) :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2022, 12:03 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja nie przeszedłem na Atrexa tylko posiadam obecnie obydwa. I powiem tak obydwa są bardzo fajne.

Jakie widzę największe różnice:

- Z biała cewką Atrex jest wyraźnie cięższy od Noxa.
- W trybie multi dużo stabilniejszy jest Atrex.
- W trybie single tone stabilniejszy jest Nox (testowane obydwa na tym tym samym polu z full czułością na full częstotliwości czyli 18 i 40 mhz)
Tu czuć jak dużo sygnałów Nox wycina.
- dźwięki lepsze NOX ale za to w Atrexie masz możliwość samemu sobie je przygotować trochę trzeba się pomęczyć ale daje to dobry efekt.
- Obydwa mają podobne mocne ale kiepskie sztyce, które po złożeniu są mimo wszystko bardzo długie.
- Do Atrexa jest dostępna snajperka MARS 9x6 która polecam :)

Nomad84 napisał(a):
Hej,

Przeszedł ktoś z was z Equinoxa 800 na Atrexa i może powiedzieć coś na ten temat? Rozważam taką opcję i zastanawiam się nad mocą technologiczną ukrytą w obu konstrukcjach. Noxa lubię,ale irytuje mnie krótka skala.Atrex Rutusa wprowadzil soft multi, no.i jest tryb mieszany, bardzo przydatny np. w lesie. W Rutusie trochę obawiam się audio, przyzwyczaiłem się do E-Traca teraz do Noxa i uważam, że są dużo lepsze, z wiekszą ilością danych w odsłuchu ( w dynamice)..Jak wyważenie Atrexa, bo jest sporo cięższy niż Nox?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2022, 17:25 

Hej,

Gdybyś miał wybrać pomiedzy nimi dwoma, to który byś zostawił i dlaczego? Nox chyba jest już konstrukcją ukończoną, w Atrex myślę, że będą kolejne softy. Atrex jest cięższy ,ale powiem szczerze, że Nox i jego wyważenie sprawiają, że czuję przedramię po 4h. Zastanawiam się czasem na ile mała firma Rutus jest w stanie przebić technogicznie w swoich produktach giganta Minelab czy też XP. Z drugiej strony sporo pochlebnych opinii nie bierze się z powietrza.

Pozdrawiam :)

:cry:
Bobbb napisał(a):
Ja nie przeszedłem na Atrexa tylko posiadam obecnie obydwa. I powiem tak obydwa są bardzo fajne.

Jakie widzę największe różnice:

- Z biała cewką Atrex jest wyraźnie cięższy od Noxa.
- W trybie multi dużo stabilniejszy jest Atrex.
- W trybie single tone stabilniejszy jest Nox (testowane obydwa na tym tym samym polu z full czułością na full częstotliwości czyli 18 i 40 mhz)
Tu czuć jak dużo sygnałów Nox wycina.
- dźwięki lepsze NOX ale za to w Atrexie masz możliwość samemu sobie je przygotować trochę trzeba się pomęczyć ale daje to dobry efekt.
- Obydwa mają podobne mocne ale kiepskie sztyce, które po złożeniu są mimo wszystko bardzo długie.
- Do Atrexa jest dostępna snajperka MARS 9x6 która polecam :)

Nomad84 napisał(a):
Hej,

Przeszedł ktoś z was z Equinoxa 800 na Atrexa i może powiedzieć coś na ten temat? Rozważam taką opcję i zastanawiam się nad mocą technologiczną ukrytą w obu konstrukcjach. Noxa lubię,ale irytuje mnie krótka skala.Atrex Rutusa wprowadzil soft multi, no.i jest tryb mieszany, bardzo przydatny np. w lesie. W Rutusie trochę obawiam się audio, przyzwyczaiłem się do E-Traca teraz do Noxa i uważam, że są dużo lepsze, z wiekszą ilością danych w odsłuchu ( w dynamice)..Jak wyważenie Atrexa, bo jest sporo cięższy niż Nox?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2022, 14:07 
Porucznik
Porucznik

Można?
https://m.youtube.com/watch?v=Y75GMSlxgxI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2022, 17:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzień dobry.
Mam pytania do użytkowników Atrexa.
Czy testowaliście detektor pod kątem zakłóceń elektromagnetycznych (EMI)?

Chodzi mi szczególnie o interakcje z telefonem.
Czy ktoś analizował podgląd ekranu zakłóceń EMI podczas sytuacji gdy telefon:
-traci zasięg?
-jest przełączany w tryb samolotowy?
-jest wyłączany?

Jak wyglądają wtedy wykresy tego ekranu w pracy pojedyńczej częstotliwości oraz multi?

Czy testowaliście ten podgląd zakłóceń równocześnie zmieniając tryb transmisji w telefonie np. z GSM na LTE i inne tryby?

Czy często podejrzewając cichą interferencję (silent EMI) czyli wtedy, kiedy np. występują spadki zasięgów mimo pozornie stabilnej pracy detektora, używacie podglądu ekranu zakłóceń i co on pokazuje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2022, 21:07 
Specjalista
Specjalista

Berthiot .. to dobre pytanie i temat do dyskusji ... i bardzo dobrze kontynuuje moje niedzielne szczegółowe testy ATREXA na 3 głębokich celach z różnymi cewkami ... na moim polu testowym 4x4 ...

....odkąd w zeszłym tygodniu kupiłem od Sapera biału cewku Pro 29cmDD, a także cewku 15" mars Goliath, postanowiłem przetestować wykrywanie głębokości wszystkych 8 mojich cewek które posiadam do Atrexa /Altera 71. ..

Testowałem Atrex na Multifrequency, a także 1 częstotliwość 15,8 Khz multifiltr ON / w teście ta częstotliwość była optymalna dla wszystkich 3 testowanych celów ... pozostałe ustawienia to Prędkość filtra 1 i maskowanie 2 .., dyskryminacja 0 ..

System testowy był prosty ... aby dowiedzieć się ... jaka najniższa czułość detektora może być ustawiona, aby Atrex mógł niezawodnie wykryć wszystkie 3 cele z dobrym sygnałem i dobrym ID ....

1 cel 14mm -0,65gram srebrny kolczyk na głębokości 20cm ..
2. tarcza 14mm -0,5gram srebrny denarek na głębokości 23cm..
Trzeci najgłębszy cel to moneta 50 centów na głębokości 37 cm ...

Dzięki Atrexowi na 15-calowej cewce Mars Goliath byłem w stanie niezawodnie wykryć wszystkie 3 cele przy 1 częstotliwości 15,8 khz z multifiltrem ON
już przy czułości 55.../od 99 max/..

na M10 Multifrequency niezawodnie wykryłem wszystkie 3 cele z dobrym ID już przy czułości 65 .... /od 99max /

Berthiot ... Teraz mogę odpowiedzieć na Twoje pytania .... dotyczące ustawień i wykorzystania funkcji wyświetlania wizualizacji Emi w Atrex ...
.....jeśli poprawnie wyeliminujesz Emi, wygląda to tak
test EMI 1.. https://www.youtube.com/shorts/vTz04MFsQB0
test EMI 2 https: https://www.youtube.com/shorts/hmO1xr5RwFE

test..EMI na zaruszonej frekvencii 16.8 khz ....https://www.youtube.com/shorts/32NkCIIEzcY

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2022, 22:07 
Specjalista
Specjalista

...Berthiot…
....
Teraz odpowiem na pytanie nr 2. Czy Atrex zachowa głębokość wykrywania przy 1F 16,4 khz… /ciche EMI?/
...
..Zredukowałem czułość Atrexa do czułości referencyjnej 55 ... która jest potrzebna do niezawodnego wykrywania wszystkich trzech celów na moim polu testowym 4x4 ... dla 15-calowej mars Goliath cewki.. ...

..Atrex był w stanie niezawodnie wykryć te 3 cele nawet przy zaburzonej częstotliwości 1F 16,4 khz ....

Test na referencijnej czulosci 55/dla 15"cewky Goliath/ dla 1Frekvencii
16.4Khz /bad EMI/..... https://www.youtube.com/shorts/7RsFvTC-jw8...

Ale same .... Niedzielne testowanie 8 cewek było bardzo korzystne ...
....ponieważ pozwoliło mi to określić ustawienie czułości referencyjnej dla 1 częstotliwości 15,8 Khz / przy włączonym multifiltrze / jak również ustawienie czułości referencyjnej dla Multifrequency dla niezawodnego wykrywania ... głębokich celów ,,, dla wszystkich 8 cewek do Atrex posiadam .. :)

https://www.youtube.com/shorts/wvOngYx-fY8

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2022, 22:52 
Specjalista
Specjalista

...jeszcze jedna ważna rzecz....na zdjęciu z wyników..su w prawej kolumnie M /"wieloczęstotliwościowe" / zaznaczono minimalne wartości czułości dla 3 cewek / 15" goliath, standard 28cmDD, 23DD / które są potrzebne tylko do wykrywania większej ale również najgłębsza monetav testu - 50 eurocentów na glebokosci 37 cm ..

...tutaj fajnie jest zobaczyć, która cewka może mieć przewagę w detekcii na Multifrekvencii.. do wykrywania celu o tej wielkości ...... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2022, 23:58 
Specjalista
Specjalista

ATREX Test multifrekvecii na 50 eurocent na glebokosczi 37 cm....
https://www.youtube.com/shorts/0hCZ8FgHTik

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2022, 14:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dziękuję El Nino za informacje, jednakże kompletnie nie o to mi chodzi. Sprawa wydajności detektora w przypadku występowania EMI jest oczywiście bardzo ważna, lecz w pierwszej kolejności ważniejszą sprawą jest wykrycie występowania EMI, tego cichego (silent) w szczególności.

Chodzi mi o użycie Atrexa jako miernika cichego EMI.
Czy często będąc z dala od cywilizacji podczas poszukiwań spoglądasz na ekran EMI, czy może jednak ufasz detektorowi że będąc stabilnym pracuje on poprawnie cały czas?

p.s. Czy testowałeś ekran EMI w Atrexie podczas pracy w bliskiej obecności działających np. Minelabów (FBS, Equinox)?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2022, 17:18 
Specjalista
Specjalista

Wiele razy wykrywałem z Atrexem, z kolegami, którzy też mają wykrywacz Minelab Etrac i przez większość czasu nie miałem problemu z detekcją...., tylko kilka razy zdarzyło mi się, gdy podszedłem do kolegi na 2-4 metry więc detektory zaczęły sobie nawzajem przerywać..

co ważne, nie dowiedziałem się w wynikach detekcji, że na Atrxa miała wpływ cicha Emi.., a wręcz przeciwnie....., wiele razy udało mi się wykryć więcej dobrych celów niż kolega z Etrakiem, na ten sam kawałek pola ..

Ostatnio edytowano wtorek, 7 czerwca 2022, 17:37 przez EL NINO, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2022, 17:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ok. Dziękuję.
A jak jest z telefonem? Czy na ekranie EMI jest widoczna jakakolwiek reakcja gdy telefon traci zasięg, jest przełączany w tryb samolotowy lub jest kompletnie wyłączany/włączany?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]