Teraz jest piątek, 5 czerwca 2026, 09:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Studnia Sauna
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 20:51 
Pułkownik
Pułkownik

STUDNIA SAUNA

Jest to kolejna jaskinia odkryta na Kijowej Górze ( Wyżyna Śląska ).
Na początku grudnia tego roku w rozpadlinie w której znajduje się obecnie otwór jaskini próbował „grzebnąć”
Waldemar Zięba, gdy byłem z nim na wypadzie, ale po wydobyciu kilku kamieni dał sobie spokój gdyż jak stwierdził zimno było mu w ręce. 28 grudnia wieczorem zorganizowaliśmy na Kijowej małą imprezę z ogniskiem i pieczeniem ziemniaków w garnku.
Splanowaliśmy przy okazji nowe partie w jaskini błąd ortograficzny!!! Beretów, a potem stwierdziliśmy znaczny wypływ ciepłego powietrza we wspomnianej rozpadlinie.
Dość szybko usunęliśmy 3 płyty skalne i odsłoniła nam się próżnia, w dolnej części znów zagruzowana blokami.
Stwierdziliśmy, że wyciągniecie bloków zajmie nam więcej czasu więc zajęliśmy się ogniskiem, pieczonkami i piwem postanawiając wrócić tu w czwartek.
W czwartek wracając z Rogoźnika po południu postanowiłem dokończyć eksploracje solo i zjawiłem się około 18 na miejscu.
Po około 1 godzinie pracy udało mi się dotrzeć do kolejnych wolnych partii, które stanowi ciasnawa szczelina kontynująca się w stronę jaskini błąd ortograficzny!!! Beretów ( pionowy otwór Studni Sauna znajduje się w jednej z największych rozpadlin, jeszcze na trawiastej polanie mniej więcej po środku miedzy wspomnianą jaskinią MB a jaskinią Naciekową i jest łatwy do znalezienia po małej kamienistej hałdzie przed otworem.
Wspomniana szczelina rozwidla się w małym rozszerzeniu na dwa kolejne ciągi – jeden pochylnia kieruje się ku jaskini Naciekowej i schodzi stromo na dno jaskini ( do dalszej eksploracji ), drugi kontynuje się w przeciwna stronę i tez z braku czasu nie został zbadany do końca.
Niestety w wyniku obwałów gliny, humusu, gruzu ( i kilku dużych bloków skalnych ) z oczyszczonych już ścian studni zblokowany został dostęp do głębokiej ale bardzo wąskiej szczeliny pod studnią wejściową z której buchało ciepłe powietrze po wyjęciu kilku płyt ale myślę, że uda się znów ta szczelinę otworzyć.
Jaskinia nazwę nosi od bardzo ciepłego powietrza, które wydobywa się z otworu.
Posiada uboga szatę naciekowa w postaci polew kalcytowych i charakterystyczne „wymycia geotermalne” jak pozostałe obiekty. Eksploracja jaskini trwa ... :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2005, 21:03 
Generał Broni
Generał Broni

No Geologu widzę że okolice Będzina kryją jeszcze wiele do rozwiązania.
I kto by powiedział jeszcze kilka lat temu że w tych okolicach istnieją długie i głębokie jaskinie!!!
Ja też mam na tej Górze jeszcze wiele do zrobienia pod względem eksploracji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2005, 00:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

mar, duchem jestem tam z tobą, ciałem także chętnie :jump
Pzdr

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]