Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 22:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykrywacze powyżej 5000
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 09:59 
Moderator
Moderator

nowe tanie vs drogie dzieli przepaść . Każdy wykrywacz znajdzie boratynkę na 10cm schody się zaczną gdy te boratynki się skończą , to tylko malutki przykład .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 14:04 
Pułkownik
Pułkownik

Chodzi o kilka kwestii.
Oczywiście dobicie starych miejscówek jak najbardziej byłoby wskazane, ale nie tylko. Jeśli okazałoby się, że różnica w skuteczności jest zauważalna, może warto byłoby rozważyć zakup, oczywiście w miarę możliwości finansowych. Chodząc po nowych terenach, świadomość, że prawdopodobnie jestem w stanie znaleźć więcej byłaby miła.
Jasne, że są inne rozwiązanie, jak większa cewka, lub wypożyczenie sprzętu, jednak w tym wątku chciałbym prosić o rozważenie porównania możliwości tych solidnych wykrywaczy, do których zaliczam np. Altera, z tymi dwa, może trzy razy droższymi.
Po prostu, zakładając ten wątek miałem na celu dowiedzieć się, czy wykrywacze za kwotę ok.8000 w praktyce są zauważalnie skuteczniejsze od tych za 3000. Dobrze byłoby poznać jakieś wiarygodne opinie ludzi, którzy mieli okazję w jakiś sposób je porównać w testach, lub w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 14:10 
Pułkownik
Pułkownik

"nowe tanie vs drogie dzieli przepaść . Każdy wykrywacz znajdzie boratynkę na 10cm schody się zaczną gdy te boratynki się skończą , to tylko malutki przykład ."
Fajnie byłoby poczytać rozwinięcie tej myśli, poparte spostrzeżeniami doświadczonego Kolegi.

Nie chodzi o porównanie: nowe tanie - nowe drogie (tu na pewno jest przepaść), lecz o porównanie: nowe dość drogie - nowe bardzo drogie (i tu pewnie nie ma przepaści, ale jaka jest różnica?)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 18:05 
Sierżant
Sierżant

Nowe bardzo drogie detektory są dedykowane do poszukiwań złotej drobnicy, dlatego z reguły charakteryzują się możliwością ustawienia bardzo wysokich częstotliwości. Dla osób poszukujących przede wszystkim monet nie dadzą prawie nic.
Z kolei nowe dość drogie mają multiczęstotliwość, cewki na grunty wysoko zmineralizowane, kasowanie wpływu wody, bardzo dobrą separację i podgląd zakłóceń.
Dobrze ustawiony detektor za około 3k zrobi bardzo dobrą robotę po Alterze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 18:25 
Pułkownik
Pułkownik

Tak, to chyba ten kierunek, lepsza wykrywalność złota. Co prawda wspomniany przeze mnie Tarsacci mdt 8000 ma maksymalną częstotliwość 18 kHz (tyle co Alter i o połowę mniej, niż na przykład Versa), jednak wiem o człowieku, który zakupił ten detektor właśnie ze względu na poszukiwania złota, również drobnego. Czy zadziałało? Tego próbuję się dowiedzieć w tym wątku.
Myślę, że dobrze ustawiony Alter w rękach praktyka zrobi robotę po Deusie, a dobrze ustawiony Deus po Alterze. Jak pisałem, nie mam zbyt szerokich kontaktów i nie orientuję się zbytnio w świecie wykrywaczy. W tym wątku chciałbym skupić się na tych bardzo drogich, ale zaintrygowałeś mnie, czy jakiś konkretny detektor detektor miałeś na myśli za 3k, a nawet 4k, który bije na głowę konkurencyjne w podobnej cenie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 18:30 
Pułkownik
Pułkownik

Czy nikt nie miał okazji używać tych bardzo drogich wykrywaczy, lub porównywać swojego detektora z użytkownikami takowych?
Myślę, że każda refleksja z praktyki będzie bardzo cenną cegiełką do zbudowania obrazu odpowiedzi na pytanie: Czy warto tyle zapłacić?
A może to jest jakiś temat tabu? Jeśli tak, to mnie sprostujcie.
Może są tak dobre, że nikt o nich nie pisze, żeby ludzie nie pokupowali i nie robili konkurencji?
Może nie są tak dobre, i głupio napisać, że nie warto było przepłacać?
Może po prostu nie chce się Wam pisać. Ok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 18:51 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Będziesz miał problem, detektor to jest sprzęt typowo hobbystyczny, nielicznie wykorzystywany profesjonalnie. To nie jest sprzęt pierwszej potrzeby jak telefon, czy lodówka, sprzedawany jest w ograniczonej ilości, a bardzo drogie modele w cenie kilkunastu tys. i więcej jednostkowo. Popularne są modele tańsze i średniej klasy do 3000 zł. Stąd ciężko się coś dowiedzieć o jakości i efektywności detektorów z wyższych półek. Ostatnimi laty rynek detektorów siadł, może teraz przy nowej ustawie się odrodzi.
Jeżeli ktoś decyduje się na drogi detektor to powinien się liczyć, że w razie awarii naprawa też odpowiednio kosztuje i że taki sprzęt nie zawsze jest naprawialny poza oficjalnym serwisem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 18:56 
Pułkownik
Pułkownik

Dzięki.
Też nowa ustawa skłoniła mnie do takich, na razie czysto teoretycznych poszukiwań.
No tak, a ta nieliczna grupa poszukująca profesjonalnie, z różnych względów raczej nie udziela się publicznie w temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 19:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Potrzebujesz kogoś kto mocno siedzi w Rutusie, np. Saper.
Do tego, zauważyłem że ostatnio używa nieprzyzwoicie drogich detektorów https://www.youtube.com/watch?v=LTuib95bp7c

p.s. W tym filmie w jednej ręce trzyma Manticore a w drugiej Rutusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 19:11 
Pułkownik
Pułkownik

Dzięki za link. Oglądam.
Może zadzwonię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 19:47 
Pułkownik
Pułkownik

Dzięki za link. Obejrzane.
Pierwszy raz widzę Sapera nie z Rutusem.
I dlaczego Manticore? Chciał porównać Versę z najlepszym, konkurentem (Jego zdaniem, czy zdaniem opinii środowiska)? Robi wrażenie, ale cóż, w rękach fachowca.
Swoją drogą Saper nie jest pierwszym człowiekiem wyraźnie zachwyconym nowym softem Versy, może będzie coś na prawdę wartego uwagi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 19:53 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Nic dziwnego, jak się czymś handluje to trzeba zachwalać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 19:58 
Pułkownik
Pułkownik

Może w Rutusie jako specjalista od rozwoju detektorów, a Minelabie jako dystrybutor, ale to jakby konflikt interesów. Elastyczne i ugodowe środowisko :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 20:19 
Pułkownik
Pułkownik

nie tylko handluje ale i bral udzial w tworzeniu..
dopoki bedzie zachwalal realne osiagi i mozliwosci to niech zachwala i handluje..
tylko zeby nie bylo tak jak zwykle.. ze ten metaldetector lepszy na ktorego najlepsza prowizja..
nie ogladam zbyt czesto sapera a i w wielu sprawach z nim sie nie zgadzam, czasem cos lam lookne
ale czucia poszukiwan to nie mozna mu odebrac, jest pewnego rodzaju specjalista wiec i jego opinie powinny byc brane pod uwage

ja juz zrezygnowalem z ciagotek do bardzo drogich detektorow, jeszcze gdy pakowalem sie do Australii na poszukiwanie zlota to nie moglem spac bez mysli o GPXach (owczesnych)

ale kwestia portfela, jesli kogos stac to dlaczego by nie - to jak z samochodami i warto jednak pamietac, ze ta cena nie zawsze odzwierciedli osiagniecia,
dlatego tak sie rozpisalem o saperze bo to co on zachwala moze sluzyc super i nawet zaje..cie...ale tylko w jego rekach a kazdy inny juz nie bedzie umial tak rozmawiac z ta maszyna..
na brytyjskich plazach zasmieconych, slonych i po dwakroc dzienie mieszanych solidnymi przyplywami i odplywami mialem okazje porownac swoj detektor (teraz raczej juz tylko srednia polka) z innymi dwukrotnie drozszymi lub nafaszerowanymi bajerami.. i nie musze miec kompleksow odnosnie sprzetowych mozliwosci a wrecz odwrotnie
natomiast zawsze w takich sytuacjach mam w glowie, ze byc moze spedzilem ze swoimi sprzetami wielokrotnie wiecej czasu niz moi konkurenci..

mysle wiec, ze detektor ktorego cena odzwierciedla mozliwosci moze byc wrecz pierscieniem Arabelli ale tylko w odpowiednich rekach
no i wazna jest tez swiadomosc i wiedza do jakich zadan moze byc dedykowany detektor ktoremu zaaplikowano takie a nie inne mozliwosci
bo z wpomnianymi powyzel GPXami isc na plaze to porazka.. a nawet w polu to mozna nakopac okopow ze hej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 października 2023, 02:07 
Podpułkownik
Podpułkownik

Altertomek moje osobiste zdanie jest takie że skoro masz opanowanego altera a chcesz zmienić sprzęt bo tak coś wyczuwam że chciałbyś coś nowego już
idź po prostu w Rutusa Verse pobawisz się w MultiFrequency, dojdziesz do maxa z ustawieniami pod dany teren
na cholere ci się uczyć Deusa czy minelaba skoro znasz od podszewki Rutusa
Sam zostaję przy Deusie czy to będzie 2,3, czy 5 tylko dlatego że siedzę na tej firmie od czasów GMP
bo lubię te dzwięki i moje ucho je zna a czy rutus sięgnie 5 cm głębiej, albo manticor za prawie 10koła 4-6 cm
jakie to ma w ogólnym rozrachunku znaczenie na polu ornym - żadne

Wydaje mi się że powiedzmy od nokta legend, rutusa versy i w górę ....(tu wstaw dowolny wykrywacz)
jeżeli ktoś zna sprzęt czyli jaką nastawę zmienić pod dany teren to wszystkie są bardzo porównywalne w terenie

Generalnie nieraz przydaje się po latach zmiana sprzętu wtedy od razu inaczej głowa pracuje,
tak jakoś świeżej, bo i też chcesz poznać nowy wykrywacz od nowa

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]