Teraz jest środa, 25 czerwca 2025, 11:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1483 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 99  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Chcą cenzurować i zmieniać naszą historię.
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2024, 18:08 
Specjalista
Specjalista

beryl napisał(a):
Renata Gruszczyńska, radna Koalicji Obywatelskiej z Kielc, została prezesem Mesko, czołowego producenta amunicji. Wcześniej Gruszczyńska nie pracowała w branży zbrojeniowej, lecz kierowała miejską spółką zajmującą się zielenią. Polska Grupa Zbrojeniowa ucina temat.
https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... ni/x45q8b6

No to tytułem uzupełnienia
Poprzedni prezesi Mesko:
Od 2021 do obecnej zmiany prezesem była Elżbieta Śreniawska, radna z PiS w Kielcach, poprzednio dyr. PKS w Kielcach, bez żadnych związków ze zbrojeniówką
Od 2018 do 2021 Tomasz Stawiński protegowany min. Dworczyka, który tak skończył;
Cytuj:
W Mesko wciąż niespokojnie. Solidarność apeluje do ministra Sasina. Krajowy zarząd NSZZ Solidarność przemysłu zbrojeniowego stanął po stronie związkowców, walczących z zarządem skarżyskiej fabryki amunicji Mesko. Apeluje do ministra Jacka Sasina o podjęcie "stanowczych i szybkich decyzji". ie cichnie konflikt między prawie wszystkimi związkami zawodowymi, działającymi przy państwowej spółce Mesko, a zarządem firmy. Związkowcy stworzyli komitet, który przeprowadził referendum w obronie praw pracowniczych, poparte przez większość załogi. Zdaniem protestujących, władze spółki je naruszają. Zarzutów jest więcej - tworzenie niepotrzebnych, wysoko płatnych etatów, złe zarządzanie i zastraszanie pracowników. Komitet żąda odwołania władz firmy.
https://echodnia.eu/w-mesko-wciaz-niesp ... 3-15420899
Od 2017 do 2018 Marian Kolankowski przedtem dyrektor Wojskowych Zakładów Kartograficznych.
Cytuj:
Spółka w komunikacie przesłanym PAP podała, że „15 maja br. Rada Nadzorcza Mesko S.A. powołała Pana Mariusza Kolankowskiego na stanowisko Prezesa Zarządu Spółki. Zmiana podyktowana jest przyspieszeniem realizacji strategii Polskiej Grupy Zbrojeniowej oraz planami bardziej dynamicznego rozwoju skarżyskiej spółki. Zadaniem nowego Prezesa będzie zwiększenie przychodów ze sprzedaży, znaczące wzmocnienie pozycji spółki na rynkach zagranicznych, a także stworzenie nowych możliwości inwestycyjnych, które będą skutkowały m. in. tworzeniem kolejnych miejsc pracy”.
https://radiokielce.pl/694024/post-55745/
No, niestety robił odwrotnie pogrążając firmę i szybko został odwołany.
Jaki jest stan Mesko po tych wybitnych pisowskich prezesach każdy wie.
Do 2017 prezesem był Waldemar Skowron
Cytuj:
Waldemar Skowron nie jest już prezesem skarżyskiego Mesko. Taką decyzję podjęła w poniedziałek rada nadzorcza spółki. Echo Dnia” informuje również, że na dzisiejszym posiedzeniu rada nadzorcza udzieliła absolutorium Waldemarowi Skowronowi doceniając jego dotychczasową pracę.
https://radiokielce.pl/694024/post-55745/
Cytuj:
Waldemar Skowron od 33 lat związany jest ze skarżyskim Mesko, które pod jego wodzą kwitnie. Za talent w zarządzaniu został trzecim Menadżerem Roku 2016 w regionie. Firma jest już dzisiaj w doskonałym miejscu
.https://echodnia.eu/waldemar-skowron-ko ... 3-11660800 resztę można o tym fachowcu poczytać w linku powyżej. Nie był niestety z PiS-u

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2024, 19:19 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
zdzicho, co Mesko ma wspólnego z cenzurą i przekłamywaniem naszej historii? :n :666 Dla nas bulwersujące jest, że od dziś funkcję wiceministra MKiDN będzie pełnił Sławomir Rogowski, były współpracownik SB o kryptonimie 'Libero'". (https://is.gd/ohMvws)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2024, 19:26 
Generał Broni
Generał Broni

No Zdzicho jaki jest stan Mesko weź no napisz, bo jakoś mam tam kilkunastu kolegów na produkcji i ciekaw jestem czy mnie nie kłamią. Może ludzie w Zielonej Górze mają lepsze info niz w Skarżysku...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2024, 20:34 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
zdzicho, co Mesko ma wspólnego z cenzurą i przekłamywaniem naszej historii?

Pewnie nie zauważyłeś, że to uzupełnienie do posta beryla. Jego zapytaj co ma nowa prezes Mesko do tematu wątku. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2024, 08:32 
Kapitan
Kapitan

Patrząc po krotce Skowron w Mesko był jak Trela w Janowie.
Potem przyszedł PiS i ich kompetentni ludzie.
Jednak pisowiec to stan umysłu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2024, 09:31 
Specjalista
Specjalista

bjar_1 napisał(a):
No Zdzicho jaki jest stan Mesko weź no napisz, bo jakoś mam tam kilkunastu kolegów na produkcji i ciekaw jestem czy mnie nie kłamią. Może ludzie w Zielonej Górze mają lepsze info niz w Skarżysku...

Nie wiem jaka jest aktualna sytuacja w Mesko, bo mało mnie interesuje to co się dzieje w pisowskim rezerwacie. Mój post był reakcją na post beryla, który pokazał, że jakaś kobieta z PO została prezesem Mesko. Zgodnie z przysłowiem " przyganiał kocioł garnkowi" pokazałem, że decyzje kadrowe PiS nie były lepsze.
.
Co do sytuacji Mesko, to pokazałem 2 cytaty o tym do czego doprowadzili geniusze pisowscy w tej firmie w latach 2017-21, że nawet Solidarność przychylna PiS domagała się wywalenia kierownictwa tej firmy. Jest sporo artykułów o fatalnej jakości produkcji, zapóźnieniu technologicznym np. tutaj: https://wiadomosci.onet.pl/kraj/afera-e ... je/tw7xjyl , o tym ze w Polsce produkuje się rocznie 30 tys pocisków - tyle ile Rosjanie strzelają w 3 dni. Czytam, ze polska amunicja to składaki elementów sprowadzanych z Niemiec, bo nie produkujemy korpusów, nie mamy własnej produkcji spłonki, nie produkujemy nitrocelulozy. Czytam, że fatalne wnioski o przyznanie grantów z UE na produkcję amunicji skutkowały tym, że Mesko nie dostało ani centa, a z drugiej strony wybitna pani prezes Mesko / poprzednio z PKS, czy MZK w Kielcach/ była najlepiej zarabiającą osobą w województwie świętokrzyskim przytulając co miesiąc ponad 60 tys. złotych.
Czy nowa prezes będzie lepsza? Tego nie wiem, chociaż marzy mi się aby prezesami spółek stawali się fachowcy, specjaliści w danej dziedzinie. W każdym razie wspomnienia po PiS są fatalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2024, 09:43 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
Jest sporo artykułów o fatalnej jakości produkcji, zapóźnieniu technologicznym np. tutaj:

Aha, no tak - Onet. Specjaliści od produkcji zbrojeniowej. Nie mam więcej pytań :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2024, 12:35 
Generał Broni
Generał Broni

Nowy zawód w szkołach. :D Asystenci międzykulturowi, nie muszą być nauczycielami, czy pracownikami pedagogicznymi. Mogą posiadać wykształcenie średnie, a jedyny wymóg do pracy w tym zawodzie to znajomość języka i kultury kraju pochodzenia ucznia, a w przypadku osoby niebędącej obywatelem polskim - znajomości języka polskiego w stopniu komunikatywnym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2024, 16:45 
Kapitan
Kapitan

frank napisał(a):
Nowy zawód w szkołach. :D Asystenci międzykulturowi, nie muszą być nauczycielami, czy pracownikami pedagogicznymi. Mogą posiadać wykształcenie średnie, a jedyny wymóg do pracy w tym zawodzie to znajomość języka i kultury kraju pochodzenia ucznia, a w przypadku osoby niebędącej obywatelem polskim - znajomości języka polskiego w stopniu komunikatywnym.

No i cyk,wypisz wymaluj wymagania w sam raz dla nauczyciel z pontonów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2024, 21:58 
Podporucznik
Podporucznik

Naprawdę jesteście aż tacy naiwni? Obojętnie jaka władza i tak wsadza na posadki swoich :(

Zapytałem w kampanii jednego z lokalnych byłych polityków PO, obecne wiceprezydenta Gdańska. Dobra, skoro krytykujecie Obajtka itp. to jakie zmiany w przepisach zaproponujecie aby utrudnić (a może nawet uniemożliwić) politykom wciskanie swoich do spółek Skarbu Państwa?

Cisza....

Cisza....

Co miał odpowiedzieć? Zaraz zaczęli robić to samo, zaraz po wygranej :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2024, 22:15 
Generał Broni
Generał Broni

Ale tutaj zero zdziwienia, przecież oni dążą do władzy nie po to, zeby ludziom było lepiej, tylko żeby się narkaść. I nie ma różnicy czy są to złodzieje od Tuska, Ziobry czy od Kaczyńskiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2024, 22:50 
Kapitan
Kapitan

Są zwykli ludzie stołkach z jedną posadą i są tacy np pokroju Sobolewskiej :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2024, 21:20 
Podporucznik
Podporucznik

Polityka jest brudna i brudną zostanie. Układy, kasa, władza i nic więcej. Przykro mi, że się powtarzam :h

Ostatnio jeden z gości studia TVN24 fajnie podsumował. Rozgrywka z Rosją to już nic. Tu będzie główne starcie USA - Chiny. A niestety, obojętnie kto zostanie nowym prezydentem, będzie musiał realizować ich stategie bezpieczeństwa. Tylko czy kosztem Europy? Co z Tajwanem, Koreą Płd. itd. ? A Bliski Wschód?

To są realne problemy. Tym bardziej że CHRL ogłosiła już w 2019 r. na rocznicy, że do 2049 chce opanować CAŁY ŚWIAT. Niby gospodarczo....

Piękny prezent zamierzają sobie zrobić na 100 lecie państwa :D

Prezydent - szef partii Xi ostatnio był w Europie. Odwiedził także jedno ważne dla nich państwo. Serbię. Czyli już są podchody aby rozmontować okolicę. Przypominam także zadłużenie u Chin Czarnogóry (słynna autostrada) itd. Nawet Szwajcaria na swoim terytorium pozwala Chińczykom na wiele. Umowa gospodarcza. Na spotkaniu z panem ambasadorem Chin stoi kobieta Tybetanka z transparentem w sprawie Tybetu. I zostaje pobita przez pracowników chińskiej ambasady. Policja szwajcarska nic nie zrobiła. Kasa ważniejsza...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2024, 23:50 
Generał Broni
Generał Broni

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego wprowadza zmiany, w ramach których ma być zlikwidowany Departament Restytucji Dóbr Kultury, który zajmował się wyszukiwaniem i odzyskiwaniem zrabowanych w Polsce w czasie II wojny światowej dzieł sztuki :n . Nie będzie też pomnika Bitwy Warszawskiej. :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2024, 22:18 
Kapitan
Kapitan

To może choć powstanie pomnik ofiar zamachu majowego, nie mogę sobie przypomnieć czy pisiory chciały upamiętniać te wydarzenia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1483 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 99  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]