Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 08:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fanty/fanciki pre39
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 13:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Bolek bez fałszywej skromności ze swoimi zbiorami.... rozumiem, że to małe podpuszczanie.Odnośnie hełmofonów lotniczych obecnie wiem o 4 szt.Mój egzemplarz nabyłem kilka lat temu i pochodzł z Ukrainy.Wiem że z tego kierunku przyjechały co najmniej 2 szt.Wszystkie w bardzo dobrych stanach.Jestem zielony w obróbce zdjęć.Jeżeli Bolas się zlituję to prześlę przez niego mój egzemplarz do zamieszczenia. Niedługo zamieszczone zostaną fotki polskiego Adriana w stanie miętowym (jak to mawia Sławek scz).Komletny magazynowy egzemplarz wywieziony jako pamiątka do Rzeszy.Zaczynam od niego bo rzadkie są bardzo dobre stany tego hełmu.udału mi się go rewindykować....za "małą"opłatą.
pozdr.Paweł :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 15:30 
Pułkownik
Pułkownik

i oto wspomniany hełm wz.15 od Pawła ... :)

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 19:12 
Kapitan
Kapitan

A oto moja ,,życiowa szansa" ktora kupiłem w Bytomiu może do stanu magazynowego dużo brakuje ale za 30 zoltów kto by nie wział.
Fotki może nie dotyczą wrzesnia ale pokazują że cuda się zdarzają i wrużą nam zbieraczą lepszą przyszłosć co do fantów

Ostatnio edytowano niedziela, 8 stycznia 2006, 00:01 przez btyc, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 21:10 
Pułkownik
Pułkownik

Witam! Odnośnie rozbitych hełmów wz.31, na których uchowała się oryginalna farba. Ten egzemplarz przywiozłem z okolic Kazimierza Dolnego.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 22:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

trudno nazwac ten gar helmem po walkach........:P
takie pekniecia z tego co slysząlem mogly wystapic nawet od.............mrozu moze to i smieszne ale tak wlasnie nasza "salamandrowa" stal reagowala,po prostu pekała
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Wyposażenie W.P. 1939
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 23:51 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ciekawa teoria z tym pękaniem czerepów. Widziałem dużo "salamander", i egzemplarze, które wyglądały na "wykopki" zwykle są w mniejszym lub większym stopniu popękane. Na jakiej podstawie kolega wysnuł ten wniosek? W załączeniu przesyłam kolejne zdjęcie przedmiotów z moich zbiorów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 06:46 
Pułkownik
Pułkownik

Wooooooooowwwww .... !

PZO ten przybornik do rkm'u z pełnym wyposażeniem mnie poraził ! Czy możesz wrzucić więcej detali ... ? Zawsze zastanawiałem się co dokładnie tam powinno się znajdować ... jaki producent ? Ja widzialem tylko ŻYRARDÓW 1939.

Marek coś chyba przesadzasz z tym mrozem ... to absolutnie niemożliwe aby hełm pękł od mrozu ... :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 11:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Bolek sa to tylko pogłoski :] .........zreszta zagadałem kiedys pewnego dyrektora muzeum w tej sprawie,taka podał mi swoja teorie :)
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Detale przybornika R.K.M. wz. 28 Browning i wyposażenie 1939
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 13:00 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Przybornik na pewno jest wypełniony częściami z Browninga wz. 28, ale podejrzewam, że nie jest to regulaminowy komplet. Sam przybornik został wyprodukowany w 1937 roku przez firmę "Żyrardów". W niemieckim periodyku Waffen Revue Nr 3, z grudnia 1971 znalazłem interesujący artykuł na temat R.K.M. wz. 28. Artykuł bazuje na informacjach z oryginalnej instrukcji, ale nie potrafię wywnioskować czy jest to instrukcja polska, czy też sporządzona przez Niemców. Są tam ładne zdjęcia, w tym zdjęcie, jak mniemam, regulaminowo wypełnionego przybornika. Dodatkowo zamieszczam kolejne zdjęcie z polskimi przedmiotami z moich zbiorów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 13:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

do wykasowania

Ostatnio edytowano piątek, 5 czerwca 2009, 16:18 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 14:20 
Kapitan
Kapitan

Kurde celownik do wz 28 masz COOL a przybornik jescze lepszy tak trzymać chłopaki :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 16:19 
Pułkownik
Pułkownik

PZO czy mógłbyś pstryknąć fotki całości tego artykułu i podesłac mi na priva (bolas@gazeta.pl) ? Rkm wz.28 to mój "konik". Nie mogę rozgryźć funkcji jaką miał w niezbędniku ten długi bolec przyszyty z jednej ze stron - poza tym na egz. ktore miałem w łapach nie było go, ale wiem że to oryg i takie też były ... jakieś pomysły ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Bolec przybornika
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 17:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Też zastanawiałem się nad tym bolcem. Nie mam pewności do czego służył. Oprócz tego, że po włożeniu go w jedną z kieszonek, usztywnia miękką konstrukcję samego przybornika, mógł spełniać funkcję jakiegoś sprawdzianu lub narzędzia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: fanty/fanciki pre39
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 10:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
W tym co napisał Marek coś jest. Nie mówię o tym egzemplarzy, który jest na fotkach, ale ogólnie. Miałem swego czasu wypadek w kolekcji, 31 spadła mi na terrakotę :n i ładnie pękła.Trochę mnie to zdziwiło.Z wiadomych względów dalszych testów nie prowadziłem.
PZO gratuluję fajnych fantów.28 to też mój konik.Dlatego bardzo zainteresowała mnie fotka niemieckiej opisówki do tej broni.W swoich zbiorach mam ładną ładownicę - trójkę, z okuciami.Szukam namiętnie tej bez okuć.Może jest w zbiorach Kolegi? Jeżeli tak to prośba o fotkę.
Pozdr.Paweł :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: zdjęcia 28
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 10:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Zapomniałem o jednym.Bolek mógłbyś dać fotkę tej 28 w niemieckich łapkach.Kiedyś mi ją podsyłałeś.Rewelacyjne ujęcie.Była na jakieś aukcji (chyba ebay-Niemcy).
Pozdr.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]