Teraz jest czwartek, 26 grudnia 2024, 15:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co wpływa na efekty poszukiwań.
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 13:47 
Generał Broni
Generał Broni

pasiu napisał(a):
Fajnie napisane Darek :za

Ale z tymi denarkami to cholera wie jak to jest. Byłem niedawno na pewnym poletku denarkowym ;)
na którym w zeszłym roku i w tym na wiosnę ni chu chu. Przechodzone przez lata pewnie milion razy.
Wstąpiłem tam tylko dlatego, że zwijaliśmy się z innego miejsca, było jeszcze ciemno więc żal było jechać na bazę no i po drodze. Bez żadnego nakręcenia, tak tylko żeby jeszcze połazić do brzasku i zdziwienie. Cztery sztuki, dwa w pięknym stanie. Byłem wręcz pewny, że nic tu już nie drapnę bo ile można trzepać to samo przełażone pole. Mało tego, podchodząc pod górkę bliżej drogi dwa Gustawy które ze względu na gabaryty nie miały prawa już tu się znaleźć. Wiem, że orka zrobiła swoje i łajzy przemieściły się pewnie o 0,05mm poddając się indukcji elektromagnetycznej, nawilgotnienie gleby było wyższe, psychiczne nastawienie na totalnym luzie ale i tak to magia. Jak dla mnie to denary są tak mało czytelne dla detektorów, że można je szukać i szukać w tym samym miejscu i bez końca. I to jest piękne :)

Dzięki :)
Zauważ jednak, że Ty chodzisz w zasadzie tylko nocą a przecież po ciemku denarków nie widać :h ale z tego co pamiętam to masz zajebiste wyniki...ja w nocy byłem tylko raz i nigdy więcej nie pójdę. Pamiętam, że to Ty trafiłeś wtedy pierwszego denarka. Wtedy - no wiesz kiedy :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 września 2024, 16:00 
Podpułkownik
Podpułkownik

darek64 napisał(a):
Ok. A którym detektorem poprawiałeś po Deusie?

Daras masz jeszcze D1 ? jeżeli tak to biała elipsa HF jest nawet na na forum w dziale sprzedaży widziałem
niestety żaden equinox , żaden alter, żadna versa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 września 2024, 17:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

talgo napisał(a):
darek64 napisał(a):

Daras masz jeszcze D1 ? jeżeli tak to biała elipsa HF jest nawet na na forum w dziale sprzedaży widziałem

Skąd ta pewność że deus 1 z cewka hf jest lepszy od versa czy nawet equinoxa ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 września 2024, 18:18 
Generał Broni
Generał Broni

talgo napisał(a):
darek64 napisał(a):

Już nie mam ale widziałem hf w akcji i faktycznie widzi nieprawdopodobnie małe kolorki. Aktualnie chodzę z Versą no i jestem mega zadowolony. Kultura pracy, separacja a w żelazie to po prostu wymiata. Equinoxa 800 mam jako zapasowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 września 2024, 23:35 
Podpułkownik
Podpułkownik

też właśnie katuje Verse a właściwie to ona mnie, ...ciężko się przestawić z XP
ale wracając ..ostatnie lata to był właśnie D1 + elipsa HF
D2 wisi na kołku, equinox w tle i teraz versa także moim skromnym zdaniem
dopóki XP nie wypuści małej cewki typu elipsa do D2
to zestaw d1+hf długo jeszcze nie będzie miał konkurencji w śmietniku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2024, 07:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeśli chodzi o znajdowanie denarków w śmietniku dla mnie ze wszystkich wykrywaczy, które posiadałem był golden mask 4 z cewką 9.5 cała. Po przesiadce na ten sprzęt pola , na których wcześniej nie znajdowano denarków zaczęły je oddawać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2024, 09:06 
Pułkownik
Pułkownik

Tez myslalem o golden masku, co prawda coraz mniej chodze za drobinkami po polach wiec nic nie sugeruje z racji, ze najwiecej do powiedzenia powinni miec ci co aktualnie chodza. Ale z golden mask byl spoko uzupelnieniem na dobrze juz zczesane tereny na ktorych wychodzily fajne maluchy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2024, 09:31 
Generał Broni
Generał Broni

No właśnie, GM4...mega dużo dobrego słyszałem o tym sprzęcie. Prymek, który jest dla mnie guru od wykrywaczy, go ostro testował i mówił mi, że jest super. Ja jak do tej pory miałem Fishera 75 se oraz ltd, ramę Whitesa TM808, Gmp, Nowaka, Altera 71, Whitesa MXT, Deusa 1, Equinoxa 800 no i teraz drugą już Versę. Pierwszą od razu sprzedałem ale jak wyszedł nowy soft to Prymek mnie do niej powtórnie przekonał. Whitesów i Nowaka zupełnie nie ogarniałem, Nowak leży gdzieś w garażu. Powiem tak. Generalnie to nie ma jakiegoś mega znaczenia z czym chodzimy. Każdym z tych sprzętów wyciągałem zajebiste rzeczy i w obecnym czasie wykrywacze w pewnym pułapie cenowym mocno się wyrównały. Pozostały takie niuanse jak głębokość, separacja w żelazie itp i trzeba wybrać taki detektor żeby nam osobiście podpasował w zależności od potrzeb. Pamiętam jak kiedyś przyjechał do mnie kolega z Pomorza na fajną średniowieczną miejscówkę i tak mi złoił dupę zwykłym białasem EX, że płakałem jak dziecko :) Ale on z nim chodził kupę lat i znał jak własną kieszeń i to ma ogromne znaczenie. Z perspektywy lat, jako pierwszy wykrywacz kupiłbym GMP. To zajebisty sprzęt, niedrogi i chociaż nie ma ekranu to jest tak prosty w obsłudze, głęboki i naprawdę uniwersalny, że czasem myślę żeby go dokupić jeszcze raz. Myślałem często o D2 ale jakoś moja głowa nie chce przejść tej kosmicznej ceny. Ponad 7k za detektor to przegięcie. Myślę, że Versa to mój najlepszy detektor jak dotąd. Chodzi mi się z nim naprawdę komfortowo. Ktoś mi kiedyś powiedział, że nie chce Rutusa bo to polska myśl techniczna rodem z garażu :) ale Rutyna tym razem naprawdę dał radę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2024, 09:58 
Generał Broni
Generał Broni

A moim zdaniem kombinujcie. Eq, Deus, versa, czy jakiś inny xp. ...to moim zdaniem obojętne.
Najważniejsze poznać dobrze sprzęt który się posiada, stać się z nim jednością. Zaadoptować go , połączyć z neuronami tak by był jak 6 zmysł, część Twojego ciała.
Wyniki macie przeciętne bo za często zmieniacie sprzęt poddając się fali marketingu.
Prawda jest taka że każdy z wymienionych jest dobry tylko trzeba się go dostatecznie nauczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2024, 10:38 
Generał Broni
Generał Broni

Belhior, nie możesz porównywać siebie do innych, zwykłych poszukiwaczy. Masz dar, niezwykłe ucho i zdolność koncentracji a poza tym dobry sprzęt no i co najważniejsze, zajebiste miejscówki :8) No bo jak to mówią, z pustego to i Salomon nie naleje, nawet z najlepszym wykrywaczem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2024, 18:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

Bo niektórzy mają mental marudy i pierdoły u takiego wszystko co nasze najgorsze
osobiście wychwalał bym verse pod niebiosa jakby producent dodał chociaż możliwość wyboru Tonu PWM z Deusa
chyba tylko tego mi brakuje do szczęścia w tym wykrywaczu na razie mnie wkuźwia ale dam mu drugą szanse :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2024, 19:21 
Generał Broni
Generał Broni

darek64 napisał(a):
Belhior, nie możesz porównywać siebie do innych, zwykłych poszukiwaczy. Masz dar, niezwykłe ucho i zdolność koncentracji a poza tym dobry sprzęt no i co najważniejsze, zajebiste miejscówki :8) No bo jak to mówią, z pustego to i Salomon nie naleje, nawet z najlepszym wykrywaczem.

Ja jestem ten zwykły :)

Nie wydaję mi się by tak było jak piszesz. I tak upieram się na przywiązaniu do jednego sprzętu i poznanie go na wylot.
Co do miejscówek. Zajebiste były 20 lat temu. Teraz zbieram tylko to co inni opuścili :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2024, 20:35 
Generał Broni
Generał Broni

Zgodzę się z Darkiem - na pewnym poziomie cenowym wykrywacze będą miały zbliżone osiągi, ja Deusa cenię szczególnie za ergonomię, wszystko leciutkie, bezprzewodowe...Ale najważniejsze to dobrze znać swój sprzęt no i mieć wypoczętą głowę ;) bo po dłuższym łażeniu w kakafoni dźwięków w słuchawkach zaczynamy tracić zdolność wyłapywania ciekawych sygnałów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2024, 20:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

belhior napisał(a):
Co do miejscówek. Zajebiste były 20 lat temu. Teraz zbieram tylko to co inni opuścili :)

Nie zgodzę się. Może dlatego że stronię od pól uprawnych, a może też przez to że potrafię całymi miesiącami szukać miejscówek dziewiczych i względnie niezaśmieconych współczesnym dziadostwem.

Dzisiaj np. byłem w miejscu, które początkowo błędnie oceniłem. Jednak znalezienie jednego przedmiotu uruchomiło śledztwo. Dzisiaj znalazłem tam tylko 1 polmosa, parę łusek myśliwskich, kilka szczepionek na lisy i trochę folii amelinowych. To tyle ze śmieci, reszta to przedmioty związane z miejscem a niektóre pożądane.

Największą trudność oraz pochłaniającą gigantyczną ilość czasu, stanowi znalezienie miejsca. Dziewiczych. nieodkrytych miejscówek w typie El Dorado jest cała masa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 września 2024, 10:09 
Generał Broni
Generał Broni

Takie też mam, ale to Rzym. Dziewiczego wczesnego średniowiecza namierzyć mi ciężko, ale pojedyncze piasty cieszą. Czekam na miejsce gdzie Piastów będzie tyle co Rzymu, wtedy nazwę to Eldorado :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]