Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 09:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 12:22 
Pułkownik
Pułkownik

OK, wrzucę z domu jak się do niej dokopię ale powinna gdzieś być. Za to propo ebay'a niemieckiego to parę dni temu niestety nie udało mi się wygrać czegoś takiego :)

[ img ]
[ img ]

A to było tez gdzies w sieci wczesniej na aukcji:
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ładownica R.K.M. wz. 28
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 13:24 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Drogi Pawle,

Gratuluję ładownicy na 3 magazynki! Tylko raz taką widziałem, u Błażeja. Czy to jest ten egzemplarz? Pisząc o ładownicy bez okuć masz na myśli tą na 5 magazynków, wariant na 3 magazynki, czy jeszcze jakąś inną odmianę? Jeśli chodzi o ładownicę na 5 magazynków, to na stronie 8 tego wątku zamieściłem zdjęcie takiej ładownicy, z moich zbiorów, wyprodukowanej przez "Waris". Artykuł, w języku niemieckim, opisujący R.K.M. wz. 28, pochodzi z Waffen Revue Nr 3 z 1971 roku. W tej chwili jest on już w dyspozycji Bolasa. Proszę zamieść zdjęcie dwukomorowej ładownicy! No i wypada też pogratulować polskiej przeróbki Adrian'a. Taki stan u nas jest praktycznie niemożliwy do zdobycia. Zbliżony do mojego, chociaż z tego co widzę, masz ładniejszą podpinkę. Kupiłeś go okazyjnie, czy po cenie "rynkowej"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: fanty/fanciki pre39
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 13:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Dzięki za miłe słowa PZO ;) .Odnośnie ładownic do 28 chodzi mi o trójkę, jest taka np. w Sochaczewie.Fotki mojej spróbuję zamieścić ale nie wiem kiedy (tak jak wspomniałem odstaję od towarzystwa w obróbce foto). Masz nosa, moja pochodzi od Błażeja. Hełmik Adriana jest dla mnie wyjątkowy bo to pełen komlet nigdy nie grzebany.Niestety cena była rynkowa, choć teraz pewnie i tak miałbym niezłe przebicie.
Bolek fotka wyjątkowa, dla mnie warta prawie każdej kasy.
Panowie uwaga! Podobno pojawiła się na Kole publikacja o pol.granatniku wz.36.Wg.Sławka (scz) rewelacja.
Pozdr.Paweł :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 14:29 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:18 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 17:09 
Pułkownik
Pułkownik

Fotka Niemca z Urem w towarzystwie Wegra poszła za bodajże 25 Euro, niestety brakło mi czasu na wspianie kolejnej oferty :(

Co do publikacji słyszałem o niej - już się za nią rozglądam ... poniżej skan okładki:
[ img ]

Co do instrukcji - Paweł i Sławek - prześle Wam jej kopie - na forum nie bardzo moge wrzucić całość (prawa autorskie) - wrzucę wycinki najwyżej wieczorem

Natomiast w kwestii ładownic - zastanawia mnie czemu tych trójek jest tak mało ... ? przeciez uzywano ich i w piechocie i w kawalerii (z tym że w kawalerii nie używano w ogole piechotnych toreb na 5 magazynków) - teoretycznie powinno być więc tych trójek przynajmniej porówynywalna ilość do piątek ... niestety na jakies 40-50 piątek jakie widziałem spotkałem w tym czasie tylko ze 3-4 trójki ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 18:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
a oto foty mojej pierwszej donicy wz.31 .........do dzis trzymam ja z sentymentem jako pierwsze wrzesniowe znalezisko!
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Wiec jak juz wczesniej pisalem o teori słabej blachy przy donicach tu ma to swoje potwierdzenie :]
Helm znalazłem w pewnej gospodzie....słuzył jako miska wody dla psów i kotów! Przyszedł mrozik i helmik rozsadzilo :/
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Detale przybornika R.K.M. wz. 28 Browning i wyposażenie
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 21:21 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

pzo napisał(a):
Przybornik na pewno jest wypełniony częściami z Browninga wz. 28, ale podejrzewam, że nie jest to regulaminowy komplet.

Dlaczego nieregulaminowy? Jak najbardziej regulaminowy, tylko brak paru drobiazgow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Przybornik do R.K.M. wz. 28
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 22:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

No właśnie! Wiem, że brakuje części, ale nie wiem jakich. Może Szanowny Kolega posiada jakieś dobre zdjęcie lub instrukcję, gdzie byłyby pokazane wszystkie elementy, składające się na kompletny przybornik? Jeśli tak, to proszę się z nami podzielić tą wiedzą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 09:20 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Fajnie, że wątek się rozruszał.Odnośnie ładownic trójek bardzo trafna uwaga odnośnie rzadkości tych ładownic. Jedynym wytłumaczeniem jest to że piątki były praktyczniejsze, łatwiejsze, tańsze w produkcji. Mam fotki z których wynika że kawaleria szybko przeszła na piątki.Swoją drogą PZO gratuluję paseczka do piątki bo to też rzadkie.Była kiedyś jedna kompletna na allegro ale mi uszła.Daję fotki (ciekawe jak wyszły :666 ) swojej trójki z Dermapolu.
Odnośnie destruktów 31 to mają swoją duszę.Mam jedną którą wygrzebałem nad Wizną (co ciekawsze była w rumowisku schronu bojowego) i do dzisiaj mam do niej sentyment.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 13:02 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano poniedziałek, 16 stycznia 2006, 11:10 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 20:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Do Winnickiego
Proszę o zamieszczenie zdjęcia kawalerii z ładownicami 5. Zgodnie z regulaminem w kawalerii nie było ładownic 5-magazynkowych, bo podczas jazdy konnej pourywałyby się, nie mówiąc już o obrażeniach przez bujającą się ładownicę.
Sekcja rkm - 5 ludzi wyposażona była w ładownice 3-magazynkowe ( 2 sztx3 ludzi- nie wiem jak z koniowodnymi), amunicję do kbk mieli w chlebakach. Dodatkowo w sekcji występował koń juczny ze skrzynkami z amunicją. Czy ktoś wie czy były specjalne skrzynki na magazynki, czy były to standardowe skrzynki np do ckm wz 30 załadowane magazynkami( np na wzór amerykański). Dodam jeszcze,że w niektórych pułkach były odstępstwa od reguleminów- np w 2pu nie było konia jucznego ale był szósty ułan w sekcji.
Prośba, jeżeli ktoś ma jakiekolwiek materiały dotyczące noszaka do rkm wz 28 dla kawalerii proszę o podzielenie się dla chwały rekonstrukcji i kawalerii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 21:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

ładne koniki !
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 21:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Pewnie że ładne- maściste i specjalnie podkarmione, żeby się sierśc błyszczała,
Ale tu chodzi o ten kawał żelaza na plecach. Jakby ktoś pojeździł z nim ze dwa dni jak ja, to też wszedzie by szukał noszaka nowego wzoru ( z początku lat trzydziestych) i nie kusiłby losu jazdą z torbami na 5 magazynków. Wystarczy maska RSC żeby ci obic plecy. Czołem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 22:47 
Podporucznik
Podporucznik

atyl napisał(a):
Czy ktoś wie czy były specjalne skrzynki na magazynki, czy były to standardowe skrzynki np do ckm wz 30 załadowane magazynkami( np na wzór amerykański).

To ja może coś podpowiem w tej kwestii. Na pozycjach Polskich pod Pułtuskiem kolega wykopał skrzynkę amunicyjną do ckm wz. 30 wypełniną równo ułożonymi magazynkami do browninga - 10 szt. Magazynki były puste. Była też druga skrzynka z luźno wrzuconą amunicją. Obok skrzynki znajdowała się parciana ładownica, pradopodobnie piątka, po której niestety zachowały się tylko okucia i strzępki parcianego materiału. Ładownica nie zawierała magazynków. Dodatkowo znajdowało się tam kilka elementów z przybornika oraz celownik p-lot w pudełku (oczywiście wszystko do Browninga). Może to w czymś pomoże - w końcu to informacja prosto z pola walki. Dodam, że w tamtym miejscu walczyła piechota.
pozdrawiam

A! Gratuluję wszystkim pieknych zbiorów! Naprawdę niektóre zdjęcia zapierają dech w piersi!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 09:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Atyl podeślę fotki ale trochę z tym zejdzie (brak skanera :n ).Dołożę także moje fotki kawalerii z noszakami do wz28.Dla kawalerii zrobię prawie wszystko (ach te wasze koniki...).
W wątku pojawiły się fotki toreb sanitarnych.Dokładam swoją (typ bez usztywnień).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]