Pisowski znawca prawa z Zielonej Góry w poprzednim sejmie przewodniczący Komisji Ustawodawczej. Z zawodu radca prawny.
Cytuj:
Jest pan kandydatem PiS do Trybunału Konstytucyjnego. Pamięta pan, jakie hasło towarzyszyło PiS, gdy zmienialiście ustawę o Trybunale Konstytucyjnym? - z takim pytaniem Patryk Michalski, prowadzący program "Tłit" zwrócił się do swojego gościa, posła PiS Marka Asta.
Ast: Mówiliśmy oczywiście o odpolitycznieniu Trybunału Konstytucyjnego - przyznał gość programu.
Michalski:
Czy pana start do TK jest realizacją tej zasady? - dopytywał prowadzący.
Ast: Nie chodzi o to, jakie osoby są Trybunale Konstytucyjnym, tylko w jaki sposób w tym Trybunale Konstytucyjnym pracują, jakie wydają orzeczenia, jakie poglądy głoszą - odarł poseł PiS.
Ja; czyli jednak politycy w odpolitycznionym trybunale mogą zasiadać zamiast znawców prawa :lol:
Cytuj:
Prowadzący program przypomniał, że trwa obecnie spór związany z niepublikowaniem orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego. Zacytował przy tym fragmenty trzech orzeczeń ekspertów, którzy jednoznacznie stwierdzili, że można odmówić ich publikacji.
Co pan na to? - zapytał swojego gościa Patryk Michalski.
Ast: No nie, no wręcz przeciwnie. Myślę, że dzisiaj premierowi grozi, że stanie przed Trybunałem Stanu, za niepublikowanie orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego.
Michalski: Panie pośle, tylko opinie tych prawników, które przytoczyłem, to opinie archiwalne. Pierwszą z nich to pan wygłosił. Mariusz Muszyński, ówczesny wiceprezes Trybunału Konstytucyjnego drugą, a trzecią wypowiedział Zbigniew Ziobro. Teraz uważa pan, że to jest absolutnie niedopuszczalne - stwierdził prowadzący.
Ast: Panie redaktorze, umówmy się, że być może w tej sytuacji nie miałem racji - stwierdził poseł PiS Marek Ast.
https://wiadomosci.wp.pl/goraca-dyskusj ... 134498945v :hahaha :hahaha :hahaha