Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 15:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1470 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Chcą cenzurować i zmieniać naszą historię.
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2025, 18:41 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
zdzicho napisał(a):
frank napisał(a):
Na użycie Polskich Sił Zbrojnych poza granicami państwa niezbędna jest zgoda prezydenta. :D

Jeszcze 84 dni :D

Możesz zacząć odliczać od nowa. :lol: :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2025, 18:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie był bym taki pewien tego prezydenta nowego, Frank. To wielka niewiadoma jeszcze.
Wiadomo że wszystko lepsze od tego lewackiego cwaniaka i jego mocodawców, ale nie popadał bym w optymizm zbyt wcześnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2025, 19:28 
Moderator
Moderator

jesli idzie o mnie to nowy prezydent moze wysłac wojsko na Ukraine ale nie dalej niz kawalek za Lwow w celu aneksji tegoż :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2025, 19:37 
Generał Broni
Generał Broni

Świeże info z eurokołchozu: :D
Cytuj:
Bułgaria spełnia kryteria przystąpienia do strefy euro 1 stycznia 2026 r.

Podekscytowana von der Leyen na X, Bułgarię czeka świetlana przyszłość :lol: :lol:, :roll: co za tekst :lol: :
Cytuj:
Euro jest namacalnym symbolem europejskiej siły i jedności. Dziś Bułgaria jest o krok bliżej przyjęcia go jako waluty. Dzięki euro gospodarka Bułgarii stanie się silniejsza, z większą wymianą handlową z partnerami ze strefy euro, bezpośrednimi inwestycjami zagranicznymi, dostępem do finansowania, wysokiej jakości miejscami pracy i realnymi dochodami. A Bułgaria zajmie należne jej miejsce w kształtowaniu decyzji w samym sercu strefy euro. Gratulacje, Bułgaria!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2025, 19:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Swietlana przyszłość, chyba już gdzieś to słyszałem :lol:
Pchają się frajerzy do golenia.
Lud pewnie jest przeciwny, ale od czego sprzedajne wulgaryzm przy korytach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2025, 20:35 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
zdzicho napisał(a):
frank napisał(a):
Na użycie Polskich Sił Zbrojnych poza granicami państwa niezbędna jest zgoda prezydenta. :D

Odliczałem dni do końca Prezydenta Dudy, bo jako wielki przyjaciel Zeleńskiego mógł jakiś numer wywinąć , a ponadto miałem go serdecznie dość.
Natomiast prezydent elekt ma raczej stanowisko wobec Ukrainy dość bliskie mojemu. Jak wiadomo uważam, że uchodźcom trzeba pomagać, ale dostarczanie broni Ukrainie tylko przedłuża tę wojnę, której Ukraina i tak nie wygra i tylko przedłuża pobyt Ukraińców w Polsce i nas coraz więcej kosztuje.Z dotychczasowej działalności prezydenta elekta, to raczej przyjacielem Ukrainy nie jest i jest szansa, że się Ukrainie postawi.
W przeciwieństwie do ciebie i tobie podobnych każdemu daję szansę. Być może mnie pozytywnie zaskoczy. Po owocach go poznamy. Może być i tak, że ja się będę cieszył z decyzji prezydenta , a ty będziesz łapał się za głowę na kogo oddałeś głos. Zobaczymy. W przeciwieństwie do ciebie i innych nie będę go pomyjami oblewał, bo każdego Prezydenta RP, Premiera RP należy szanować ze względu na funkcję, którą pełni, ale mam prawo do krytyki decyzji.
Ucz się chłopcze podstaw kultury osobistej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2025, 21:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Przypomni mi ktoś, co robiono z NIELEGALNYMI emigrantami/imigrantami w czasach PRLu?
Mam prawo nie pamiętać, rocznik 82 ze mnie :666 .
Jak się to miało na granicy naszej wschodniej, jak z Niemcami, tymi nielegalnymi, co oczywiście 6 dni płynęli Bugiem, czy inna rzeką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2025, 22:11 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

zdzicho napisał(a):
frank napisał(a):
zdzicho napisał(a):
frank napisał(a):

Odliczałem dni do końca Prezydenta Dudy, bo jako wielki przyjaciel Zeleńskiego mógł jakiś numer wywinąć , a ponadto miałem go serdecznie dość.
Natomiast prezydent elekt ma raczej stanowisko wobec Ukrainy dość bliskie mojemu. Jak wiadomo uważam, że uchodźcom trzeba pomagać, ale dostarczanie broni Ukrainie tylko przedłuża tę wojnę, której Ukraina i tak nie wygra i tylko przedłuża pobyt Ukraińców w Polsce i nas coraz więcej kosztuje.Z dotychczasowej działalności prezydenta elekta, to raczej przyjacielem Ukrainy nie jest i jest szansa, że się Ukrainie postawi.
W przeciwieństwie do ciebie i tobie podobnych każdemu daję szansę. Być może mnie pozytywnie zaskoczy. Po owocach go poznamy. Może być i tak, że ja się będę cieszył z decyzji prezydenta , a ty będziesz łapał się za głowę na kogo oddałeś głos. Zobaczymy. W przeciwieństwie do ciebie i innych nie będę go pomyjami oblewał, bo każdego Prezydenta RP, Premiera RP należy szanować ze względu na funkcję, którą pełni, ale mam prawo do krytyki decyzji.
Ucz się chłopcze podstaw kultury osobistej.

A ten dalej robi z siebie pajaca i manipuluje, jeszcze chwila i będzie wychwalał znienawidzony przez siebie PiS :roll: :lol: :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2025, 23:20 
Specjalista
Specjalista

janixus napisał(a):
Przypomni mi ktoś, co robiono z NIELEGALNYMI emigrantami/imigrantami w czasach PRLu?
Mam prawo nie pamiętać, rocznik 82 ze mnie :666 .
Jak się to miało na granicy naszej wschodniej, jak z Niemcami, tymi nielegalnymi, co oczywiście 6 dni płynęli Bugiem, czy inna rzeką.

Nie mam bladego pojęcia, a ktoś w czasach PRL-u do nas uciekał?
Chyba raczej Polacy zwiewali na zachód.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2025, 23:31 
Generał Broni
Generał Broni

Marcelina Zawisza z Partii Razem na X: :D :666
Cytuj:
Ministerstwo Finansów chce podnieść płacę minimalną o 3,70 zł. Nie, nie dziennie. Miesięcznie. Poziom pogardy dla ludzi pracy zaczyna przechodzić ludzkie pojęcie. 3,5 mln pracowników bedzie mogło kupić sobie dodatkowo kilka marchewek. Albo worek ziemniaków. Mały worek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2025, 09:09 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
Marcelina Zawisza z Partii Razem na X: :D :666
Cytuj:
Ministerstwo Finansów chce podnieść płacę minimalną o 3,70 zł. Nie, nie dziennie. Miesięcznie. Poziom pogardy dla ludzi pracy zaczyna przechodzić ludzkie pojęcie. 3,5 mln pracowników bedzie mogło kupić sobie dodatkowo kilka marchewek. Albo worek ziemniaków. Mały worek.

Płaca minimalna obecnie to 4666 zł brutto.
Koszt dla pracodawcy, to 5621 zł / część składek ZUS opłacanych przez pracodawcę 955 zł/
Pracownik dostanie na rękę 3510 zł, a 2111 ZUS i urząd podatkowy.
Ja bardzo lubię wszelkiej maści działaczy, polityków, którzy nigdy nie mieli własnej firmy, nie zatrudniali ludzi, ale bardzo chętnie rozdają czyjeś pieniądze. Podwyższanie płacy minimalnej bez względu na kondycję ekonomiczną firmy kończy się zazwyczaj tak, ze pracodawca ogranicza zatrudnienie, zatrudnia na część etatu lub na czarno. Jak firma nie będzie w stanie takich płac pracownikom wypłacić, to właściciel firmę zamknie, a pracownicy od państwa dostana zasiłek dla bezrobotnych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2025, 09:09 
Plutonowy
Plutonowy

A propos przeregulowań przepisów przez biurokratów w Brukseli, o których rozmawiałem ze zdzichem, jest następne:
Cytuj:
Biznesinfo
Dla wielu kierowców to cichy dramat – auta, które dotąd kojarzyły się z przystępną ceną i prostotą, właśnie znalazły się na celowniku. Co dokładnie je czeka i dlaczego UE może pośrednio zabić ten segment?
Unia Europejska od lat systematycznie wprowadza regulacje, których celem jest poprawa bezpieczeństwa na drogach i ochrona środowiska. Choć idea z pewnością zasługuje na uznanie, skutki tych zmian mogą mocno zaskoczyć – zwłaszcza dla producentów samochodów oraz kierowców, którzy do tej pory wybierali mniejsze i tańsze auta miejskie.
Od 6 lipca 2025 roku we wszystkich nowo rejestrowanych samochodach będzie obowiązkowy Event Data Recorder (EDR) – urządzenie działające jak czarna skrzynka, rejestrujące dane pojazdu w momencie wypadku oraz przed i po nim. Ale to dopiero początek.
Wśród wymogów, które muszą spełniać nowe auta, są m.in. system awaryjnego hamowania, czujnik zmęczenia kierowcy, asystent cofania, a nawet automatyczne światła hamowania awaryjnego. O ile w większych i droższych samochodach takie systemy to tylko kolejny element wyposażenia, o tyle w tanich autach segmentu B wprowadzenie tych rozwiązań może być równoznaczne z końcem opłacalnej produkcji.
Koszty, które niesie za sobą spełnianie coraz bardziej wyśrubowanych norm, odbijają się bezpośrednio na finalnej cenie pojazdów. Jak wskazuje portal polskiobserwator.de, w 2013 roku średnia cena auta klasy B wynosiła ok. 13,2 tys. euro, natomiast w 2024 roku już prawie 23 tys. euro – to niemal 10 tys. euro różnicy w ciągu dekady.
Na tym jednak nie koniec. Szef Renault, Luca De Meo, w rozmowie cytowanej przez media motoryzacyjne, ostrzega:
Do 2030 roku każdego roku w życie będzie wchodzić od ośmiu do dziesięciu nowych regulacji, które będą dotyczyć wszystkich nowo rejestrowanych aut.
Dla producentów to ogromne wyzwanie. W przypadku małych, niskomarżowych aut, takich jak Peugeot 108, Kia Rio czy Ford Fiesta, każda kolejna regulacja to powód, by zastanowić się nad całkowitym wycofaniem modelu z rynku. Powód? Produkcja przestaje być opłacalna – a to może oznaczać koniec całego segmentu B.
To nie są tylko prognozy – część modeli już została wycofana z produkcji lub zapowiedziano ich rychłe zniknięcie. Wśród nich znajdują się:
• Kia Rio
• Peugeot 108
• Audi A1
• Ford Fiesta
• Fiat 500 z silnikiem benzynowym
• Smart Fortwo
Dla wielu kierowców to szok – te auta przez lata uchodziły za symbole miejskiej mobilności, ekonomicznego wyboru i rozsądku. Teraz okazuje się, że dla producentów są balastem, którego nie warto utrzymywać przy życiu. Najgłośniej mówi się o przyszłości Volkswagena Polo.
Dla Volkswagena Polo to koniec – przyznał Thomas Schäfer, prezes koncernu VW. (Źródło: polskiobserwator.de)
Prawdziwym ciosem dla modelu Polo jest norma Euro 7, która zacznie obowiązywać od 1 lipca 2025 roku. Nowe limity emisji i wymogi technologiczne będą tak rygorystyczne, że dostosowanie się do nich okaże się zbyt drogie w relacji do ceny samochodu, szczególnie w klasie B.
To z kolei prowadzi do jeszcze większego problemu: auta elektryczne, które Unia Europejska intensywnie promuje jako przyszłość transportu, wciąż są drogie i niedostępne dla wielu konsumentów. Czy to oznacza, że przeciętny Europejczyk zostanie bez realnej alternatywy w zakupie nowego, przystępnego cenowo auta?
Z jednej strony – bezpieczeństwo i ekologia. Z drugiej – rosnące koszty, wykluczenie konsumenckie i powolne wymieranie całego segmentu rynkowego. Przyszłość małych aut miejskich, które kiedyś rządziły europejskimi ulicami, dziś stoi pod wielkim znakiem zapytania.

I wszystkie te dyrdymały są wprowadzane pod szczytnym hasłem bezpieczeństwa, a chodzi tylko o wyciąganie kasy, i niszczenie następnej gałęzi przemysłu.

Ps Jeżdżąc dość intensywnie, od ponad 30 lat po trójmieście i okolicach miałem tylko 2 nieszkodliwe stłuczki, bo ktoś we mnie wjechał. A jeżdżę byle jakimi samochodami, które nie miały system awaryjnego hamowania, czujnik zmęczenia kierowcy, asystent cofania, a nawet automatyczne światła hamowania awaryjnego ani czarnej skrzynki – wystarczyło wyposażenie kierowcy w zdrowy rozsądek. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2025, 09:55 
Generał Broni
Generał Broni

Teraz ludzie są coraz słabiej wyposażani w zdrowy rozsądek, myślenie muszą przejmować samochody. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2025, 14:04 
Generał Broni
Generał Broni

:roll: :roll: w dzień po wyborach, wicewojewoda Lubuski Tomasz Nesterowicz na facebooku: :666 :n :n

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2025, 15:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wygląda na to że pisuar skręcił wybory.
Tak twierdzi omdleusz i sfora jego.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1470 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 94, 95, 96, 97, 98  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]