Teraz jest czwartek, 21 sierpnia 2025, 15:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cenzura na zdjęciach lotniczych z lat 80
PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2025, 22:47 
Podporucznik
Podporucznik

Czołem,
Szperałem ostatnio trochę w lokalnej historii, zaczął się walić a następnie został wyburzony budynek który stał naprzeciwko odkąd sięgam pamięcią, zachciało mi się dowiedzieć się kiedy został wybudowany, wykupiłem z ciekawości historyczne raporty dla okolicznych działek i przez przypadek w jednym z nich znalazłem listę dostępnych zdjęć lotniczych w PZGIK / Geoportal. Otworzyło mi to nowe możliwości zdobycia wiedzy, co było wcześniej w okolicy, w tym na działce która jest w rodzinie od kilkudziesięciu lat (zapytać już za bardzo nie ma kogo, na dodatek relacje które znam poległy w starciu z pierwszym otwartym zdjęciem lotniczym).
Niestety szperając w zdjęciach mocno się zawiodłem - dla mojej okolicy dostępne są zdjęcia z lat 70 (tu jakość jest super), następnie 2 przeloty w latach 198x i później dopiero już po 2000 - niestety fotki z 198x na których najbardziej by mi zależało (bo byłem wtedy małym gnojem i niewiele pamiętam) mają wycięty fragment blisko centrum miasta, sięgający akurat kawałek za moją działkę, wygląda to tak jakby ze zdjęcia kawałek został wycięty lub zaklejony białym papierkiem. Orientujecie się może, co w ten sposób próbowano ukryć na zdjęciach ? Mieszkam w tym samym miejscu od urodzenia i nie kojarzę nic strategicznego znajdującego się w wyciętym obszarze, było tam coś w rodzaju warsztatów dla ciężkiego sprzętu, był CPN stosunkowo blisko centrum wyciętego obszaru, a reszta to raczej kamienice i jakieś małe punkty usługowe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Cenzura na zdjęciach lotniczych z lat 80
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2025, 09:23 
Generał Broni
Generał Broni

A warsztaty dla ciężkiego sprzętu i CPN nie kojarzysz z czymś strategicznym za PRL :? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2025, 19:46 
Podporucznik
Podporucznik

CPN w tym przypadku to miałem na myśli zwykłą stację paliw, zresztą istniejąca do dziś (teraz jako Orlen). Zaś ta "baza" to prawdopodobnie był po prostu plac + kilka byle jakich budynków (co najmniej jeden większy stał jeszcze do lat 90 bo go pamiętam, był to jakiś blaszak z okienkami dookoła), dziś ledwo widać po tym jakieś ślady - działka zarasta krzakami, w 1973 był po prostu piaszczysty plac. Nawet jak na PRL według mnie nie klasyfikowało się to na jakieś strategiczne obiekty, chyba że był przykaz odgórny coś ocenzurować, a po prostu nie było nic lepszego w okolicy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2025, 21:45 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Może było coś w planie w tym miejscu?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]