Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 10:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 11:47 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Na rkm przypadały dwie trójki a piątek było znacznie więcej

właśnie miałem napisać to co wspomniał kolega Atyl - tych trójek było stosunkowo dużo ... w kawalerii całą obsługa ich używała - poza tym są ciekawe zdjęcia ON na których widać, że obsługa także nie nosi "5-ek" a tylko same "3-ki" - dziwna sprawa że zostało ich tak niewiele ... ale fakt - jak napisał Sławek - nie są one za bardzo pryzdatne poza wojskiem - w przeciwieństwie do piątek, które idealnie sie nadają jako jakieś pudełko na drobiazgi ...

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 12:03 
Pułkownik
Pułkownik

No to parę fotek ...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 marca 2008, 22:10 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 21:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dziękuję wszystkim za odzew.
Czyli trop wożenia magazynków w skrzynkach do ckm wz 30 jest jak najbardziej prawidłowy. Przy typowym juku amunicyjnym daje to 80 magazynków w jukach i 29 w ładownicach sekcji, czyli 2180 naboi to całkiem pokaźna jednostka ognia.
Z utęsknieniem czekam na fotki noszaka. Czołem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2006, 15:58 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:21 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2006, 11:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Podzielam pogląd scz odnośnie zwierzaków.Bardzo proszę o nie dbać, a nie jakieś skrzynki na grzbiet.......wstyd :666 .
Teraz na poważnie.Bolek dawno zauważyłem że Twoje fotki są bardzo ciekawe, dlatego dawaj więcej.
PZO dawałeś fotkę kaburki do visa.Fajna.Moja też ładnie wygląda ale niestety ma dosyć twardą skórę.Czy Twoja ma jakieś bicia lub pieczątki.
Wrzucam fotki kabury do Perkuna.Ładny i ciekawy stan.Przyjechała ze Śląska.
Pozdr.Paweł :1

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2006, 18:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Paweł super kabura.........byc moze mialem to sztuke w łapkach ale cena mnie troche odstraszyła (pares stówek) ale do dzis :wq ze nie brałem.
Ok to moze cos rusze temat .....
co myslicie o tej skorce z saperki ??? Mam ten zestaw na oku i nie wiem co o tym myslec..........dół zaby chyba był kombinowany jak myslicie ???
Gdyby co zestaw jest iscie polski,drewno jak i metal sygnowany Metal Radomsko itd za to skora nie ma nic.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

pozdro Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2006, 20:14 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:22 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2006, 21:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam
co prawda nie siedze za bardzo w polszczyznie ( jak widac po nicku zbieram niemczyzne ) ale co do pokrowca to wyglada mi ona na czecha . trzeba by bylo sprawdzic czy nie ma jakichs sygnatur w dolnej czesci po wewnetrznej stronie ( tak jak jest ona pokazana na pierwszym zdjeciu ). juz pare razy widzialem czeskie pokrowce a pro po militariow niemieckich ( bo jak wiadomo szkopy uzywaly saperek austryjackich , czeskich i polskich ktore sa praktycznie identyczne - roznia sie paroma szczegolami i cechami producentow i roznicami w pokrowcach ). To by bylo tyle odnosnie tej sapereczki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Polska saperka
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2006, 22:15 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Zamieszczam zdjęcia saperki z żabką. Ani na saperce, ani na żabce nie znalazłem żadnych oznaczeń. Tak przy okazji, czy umieszczanie oznaczeń na tych elementach było regułą? Historia tych przedmiotów jest taka, że trafiły one do Polski z Niemiec. Żabka była w parze z oznakowaną saperką - "Pławacz Końskie", natomiast saperka była w parze z żabką " Kromołowski i Synowie Katowice". Chociażby te okoliczności wskazują na raczej polskie pochodzenie. Saperka została pomalowana czarną farbą, spod której wychodzi khaki w jednym albo w dwóch odcieniach. Wydaje się, że w kilku miejscach pojawia się typowa dla polskich saperek pomarańczowa farba podkładowa. Trzonek został z wierzchu i od spodu "odchudzony" przez któregoś z wcześniejszych posiadaczy, tak, żeby lepiej dopasowywał się do dłoni. Z tego powodu niestety nie można sprawdzić, czy na trzonku były jakieś oznaczenia. Chcę ten zestaw sprzedać, więc chciałbym zasięgnąć opinii ekspertów, aby mieć pewność, co sprzedaję.

Do Kolegi Winnickiego: Głowa do góry. Moja kabura może ładnie wygląda, ale też jest twarda. Niestety nie widać żadnych oznaczeń. Najczęściej występowały chyba tuszowe pieczątki pod klapą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 20:18 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:23 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2006, 00:16 
Plutonowy
Plutonowy

Mam kilka takich samych ale bez trzonków i cały czas myślałem że to sowieckie , żadnych bić ale wyszły na sowieckich pozyciach i dwie na niemieckich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Latarka GRANAT
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2006, 21:24 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Mój ostatni nabytek. Czy ktoś posiada kompletny egzemplarz i zna historię tego modelu latarki. Na płytce jest napis Made in Poland, co jest raczej nietypowe dla ekwipunku wojskowego. Brak również odbioru wojskowego i tych pięknych liter W.P. Czy to jest latarka wojskowa? Przedwojenna? Powojenna?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2006, 22:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Taaa macałem ta sztuke na bajzlu:] lezała na stoisku u Marka&Czarka.....ok wiecej na temat tej latarki jest w jednym z numerów odkrywcy.Z tego co pamietam autor napisał ze jest to wyrob na rynek cywilny co nie znaczy ze wojsko mogło sobie to kupic(oficerowie).W Lewym górnym rogu powinien byc mały kompas,po zatym mały ołówek i chyba to wszytsko.........A przygladajac sie tej sztuce stwierdzilem ze skorki sa kombinowane:/ Nie twierdze ze przez sprzedawce ale byc moze po wojnie kos cos kombnejszyn:]
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2006, 12:47 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:24 przez scz, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2006, 15:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

z checia zobacze to foto bo cos mi sie wydaje ze takowych nie bylo .....
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]