Teraz jest czwartek, 23 kwietnia 2026, 03:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: sztolnia w strzemieszycach zamurowana :(
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 11:30 
Kapral
Kapral

Zamurowali chyba...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 12:01 
Generał Broni
Generał Broni

No faktycznie Judas to ten obiekt zamurowali wejście?!!!!
Co za szok!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 12:08 
Kapral
Kapral

Podobno zlomiarze i dzieciaki sie krecily i strach byl ze ktos wpadnie... ale nie odpuscimy... najwyzej wywalimy dziure a potem zamurujemy na nowo... ale to latem...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 12:14 
Generał Broni
Generał Broni

No to ja też się tam stawię z moją ekipą do pomocy!!!
Przecież dzieli nas tylko od tego miejsca jakieś 7km.
Judas próbowaliście odnaleźć pozostałe wloty kopalń???
Jeden z nich był zadekowany, jakieś 25m. na Pn.?
A druga w starym sadzie ok. 150m dalej?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 12:26 
Kapral
Kapral

Tak... jeden jest przysypany gruzem, a drugi... ten w sadzie chyba zawalony, ale bylo sniegu po pas i ciezko sie szukalo...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 12:34 
Generał Broni
Generał Broni

No faktycznie śniegu to nasypało tej zimy w Zagłebiu Dąbrowskim, juz dawno tak nie było!!!
A w lasach też szukaliście kopalniowych otworów, oczywiście tych w stronę Kazimierza Górniczego???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 12:37 
Kapral
Kapral

Nie... stwierdzilismy ze raczej nic z tego nie bedzie wiec zeby dnia nie marnowac pojechalismy do szmaragdowej i tak skonczylismy kolo 1 w nocy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 lipca 2007, 19:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Lokalizacje gdzie można nurkować :) z temperatura wody i dokladnym opisem
http://www.stranypotapecske.cz/lokality/

[ img ]
Stare kopalnie opali w Dubniku na Słowacji

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 lipca 2007, 21:47 
Generał Broni
Generał Broni

Ja się dołączę - może nie całkiem na temat czyli zalane wodą ale mogę wskazać 2 miejscówki praktycznie obok siebie gdzie są poniemieckie szyby do eksploracji :)
Mieszkam niedaleko nich :)
Kiedyś były zalane wodą przez niemców - obecnie nie mam pojęcia mogą być po prostu osuszone :)
Z góry zabetonowane ale można zdjąć ewentualnie właz - też jest z betonu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 lipca 2007, 23:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

damiano napisał(a):
Ja się dołączę - może nie całkiem na temat czyli zalane wodą ale mogę wskazać 2 miejscówki praktycznie obok siebie gdzie są poniemieckie szyby do eksploracji :)

To może wiecej szczegolow podasz lokalizacje, zdjecia a nie suchy tekst. Ja tez moge napisac ze w moim miescie sa bunkry. Jednak nie pisze bo musze najpierw zdjecia porobic by urozmaicic post. A tak to lejesz wode tu i tam. Lepiej mniej pisac, a cos podac konkretnego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 lipca 2007, 23:55 
Generał Broni
Generał Broni

@Wielki
Spokojnie nie denerwuj się :)
Wszystko będzie i zdjęcia (chociaż naprawdę z zewnątrz to jest kwadrat betonowy no i pozostałości po ogrodzeniowych słupach z szyn kolejowych uciętych przez złomiarzy) i postaram się opis znaleźć ale z lokalizacją to chciałbym troszkę poczekać ;)
Jak się chętni znajdą na eksplorację to pokażę bo naturalnie chciałbym uczestniczyć w całym przedsięwzięciu :)
Przecież chyba nie o to chodzi żeby wszystko na talerzu podawać a już na pewno nie na ogólnym....Z całym szacunkiem ale to forum mogą czytać różne nieodpowiedzialne osoby i nie chciałbym mieć nikogo na sumieniu....Będą chętni to proszę pisać na PRV :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 lipca 2007, 00:48 
Moderator
Moderator

KOLEDZY PROSZĘ O SPOKÓJ.
Damiano-to nie zupełnie tak jak napisałeś. Forum jest do wymiany informacji, służy udostępnianiu wiedzy, jak napiszesz na PW ,to tak jakby nie było Cię na forum. A jeżeli ktoś nieodpowiedzialny przeczyta Twój tekst i coś złego sobie zrobi ,to już nie Twoja wina. Jeżeli napiszesz "autostrada z Poznania do Łodzi jest super" i ktoś to przeczyta i pojedzie tą autostradą 250km/h i będzie miał wypadek ,to też będzie Twoja wina? Umawiamy się na forum jawnie na różne akcje, informujemy o ciekawych miejscach, i chyba nikt nie ma wyrzutów sumienia z tego powodu.
Czekamy na zdjęcia i więcej informacji. Pozdrawiam,Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 lipca 2007, 01:01 
Generał Broni
Generał Broni

@Grzebiuszka
W porządku - jeżeli tak wyglądają sprawy to zamieszczam opis znaleziony w sieci - przykro mi ale nie mogę teraz odnaleźć źródła :(
Zdjęcia będą zmieszczone niebawem jak tylko znajdę czas żeby się tam udać i je zrobić ;)

Mam wrażenie jednak że wszyscy chcą ukryć ciekawe miejsca i nikt się dokładnie nie chwali co i gdzie znalazł np.wykrywką....Tak naprawdę nie można znaleźć konkretnie podanych 'na talerzu' miejscówek wyszukiwarką forum...To jest smutne...
Zasada lepiej milczeć niż cokolwiek powiedzieć co mogłoby naprowadzić na ciekawe miejsca nie nastraja optymistycznie...
Może ja jakiś 'inny' jestem...No cóż...Historia osądzi a wracając do tematu :)

A teraz opis :
Cytuj:
W 1814 r., po przypadkowym odkryciu węgla w Ostrowach Górniczych (podczas kopania studni dla browaru), Feliks Walezjusz hr. Łubieński uruchomił tu kopalnię odkrywkową "Feliks"; od 1817 r. była ona własnością skarbu Królestwa Polskiego. Po ok. 10 latach zbudowano w tym miejscu kopalnię głębinową , eksploatowaną z przerwami do 1841 r., kiedy to strawił ją pożar, gaszony przez samego Józefa Cieszkowskiego. W 1857 r. wznowiono w niej wydobycie, ale w 1861 r. zatopiono po pożarze podziemnym. W 1874 r. Warszawskie Towarzystwo uruchomiło kopalnię Feliks I z szybami "Leopold" i "Gustaw", zatopioną w 1886 r., a w 1877 r. uruchomiło kopalnię "Feliks II" czynną do 1910 r. Ponownie eksploatowano ją w latach 1921 - 1925. Oprócz tej kopalni, w Niemcach czynne były jeszcze kopalnie: "Lilit" eksploatowana w latach 1913 - 1924 (właściciele - Henryk Koralewski, następnie spółka - Grodecki, Konopka i inni), "Henryk" 1923 - 1924, "Jakób", i "Dorota" 1933 - 1944.

Możliwe że coś można będzie znaleźć w gazetach Wiadomości Zagłębia oraz Dziennik Zachodni :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 lipca 2007, 01:34 
Moderator
Moderator

damiano napisał(a):
Mam wrażenie jednak że wszyscy chcą ukryć ciekawe miejsca i nikt się dokładnie nie chwali co i gdzie znalazł np.wykrywką....Tak naprawdę nie można znaleźć konkretnie podanych 'na talerzu' miejscówek wyszukiwarką forum...To jest smutne...
Zasada lepiej milczeć niż cokolwiek powiedzieć co mogłoby naprowadzić na ciekawe miejsca nie nastraja optymistycznie...

Odnośnie miejsc do przeszukania wykrywaczem to masz rację. Ale jeżeli chodzi o "Twierdze,bunkry, podziemia i jaskinie" to chyba raczej nikt nie "czai" się z ciekawymi miejscami, a wręcz przeciwnie-ludzie chcą się pochwalić faktem, że znaleźli nie opisany/obfotografowany bunkier czy szyb. Tylko o tym bunkrze z burtsztynową komnatą nikt nie chce napisać ;) .Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 lipca 2007, 07:21 
Generał Broni
Generał Broni

@Grzebiuszka
Przepraszam za offtopa allleeee...
Moim zdaniem i w okolicach szybu,kopalni,twierdzy,bunkru,podziemi i jaskiń może znaleźć ciekawe rzeczy wykrywaczem więc wychodzi na to samo ;)
No i teraz zobaczę połacie przerytej ziemi w okolicach szybu.... ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]