@Grzebiuszka
W porządku - jeżeli tak wyglądają sprawy to zamieszczam opis znaleziony w sieci - przykro mi ale nie mogę teraz odnaleźć źródła :(
Zdjęcia będą zmieszczone niebawem jak tylko znajdę czas żeby się tam udać i je zrobić ;)
Mam wrażenie jednak że wszyscy chcą ukryć ciekawe miejsca i nikt się dokładnie nie chwali co i gdzie znalazł np.wykrywką....Tak naprawdę nie można znaleźć konkretnie podanych 'na talerzu' miejscówek wyszukiwarką forum...To jest smutne...
Zasada lepiej milczeć niż cokolwiek powiedzieć co mogłoby naprowadzić na ciekawe miejsca nie nastraja optymistycznie...
Może ja jakiś 'inny' jestem...No cóż...Historia osądzi a wracając do tematu :)
A teraz opis :
Cytuj:
W 1814 r., po przypadkowym odkryciu węgla w Ostrowach Górniczych (podczas kopania studni dla browaru), Feliks Walezjusz hr. Łubieński uruchomił tu kopalnię odkrywkową "Feliks"; od 1817 r. była ona własnością skarbu Królestwa Polskiego. Po ok. 10 latach zbudowano w tym miejscu kopalnię głębinową , eksploatowaną z przerwami do 1841 r., kiedy to strawił ją pożar, gaszony przez samego Józefa Cieszkowskiego. W 1857 r. wznowiono w niej wydobycie, ale w 1861 r. zatopiono po pożarze podziemnym. W 1874 r. Warszawskie Towarzystwo uruchomiło kopalnię Feliks I z szybami "Leopold" i "Gustaw", zatopioną w 1886 r., a w 1877 r. uruchomiło kopalnię "Feliks II" czynną do 1910 r. Ponownie eksploatowano ją w latach 1921 - 1925. Oprócz tej kopalni, w Niemcach czynne były jeszcze kopalnie: "Lilit" eksploatowana w latach 1913 - 1924 (właściciele - Henryk Koralewski, następnie spółka - Grodecki, Konopka i inni), "Henryk" 1923 - 1924, "Jakób", i "Dorota" 1933 - 1944.
Możliwe że coś można będzie znaleźć w gazetach Wiadomości Zagłębia oraz Dziennik Zachodni :1