Teraz jest sobota, 12 września 2026, 19:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Poszukiwania z wykrywaczem metali jako terapia
PostNapisane: czwartek, 10 września 2026, 22:16 
Moderator
Moderator

jestescie gorsi niz kumple z mojej paczki z lat gowniarskich .... dawniej dyskusje obracaly sie wg tematow - dupencje, szybkie wozy , giwery ( kliku poluje/strzela rekreacyjnie), gdzie kto byl i co odwalił :lol: albo inne excesy a dzis lekarze pastylki , gdzie ktorego boli, co na to bierze itp itd ...opierdzielam ich regularnie ze chromole takie zloty geriatrykow ale pomaga na chwile .....dobrze ze widze sie z nimi dwa razy do roku, bo bym całkiem zwariował :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 września 2026, 11:43 
Generał Broni
Generał Broni

To fakt, takie otwarte mówienie o chorobach, dolegliwościach i użalanie się może być irytujące i także stresujące, potrafi obciążać psychikę i skutecznie pożera energię.

Ostatnio edytowano piątek, 11 września 2026, 11:44 przez frank, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 września 2026, 11:44 
Generał Broni
Generał Broni

janixus napisał(a):

O Lipek, widzę, ze nie tylko mnie dobili przy okazji Neurovitem. Mi ortopeda kazał brać, no w sumie przez miesiąc, zaś reumatolog podczas wizyty na SOR w szpitalu zmienił mi to na Beduo. Czyli samą B6 brałem z mała przerwą z 7 tygodni. Ja na dzień pobrania krwi na badanie na B6, czyli chyba 2 lipca był, miałem wtedy 260 poziom, przy 110 max normy w diag.pl. A wynik otrzymałem 21 lipca, czyli ile miałem B6? Nikt tego już nie wie, ale z 350 albo lepiej. Kur..czaki jedne.

Mi mój neurolog powiedział, ze teraz jest jakieś szaleństwo z tym Neurovitem. Lekarze to przepisują jak cukierki a to jest lek na receptę z potężną dawką wit. B6. Mi nikt nie powiedział jak długo to brać, więc brałem z pół roku :) Dopiero jak zacząłem mieć potężne neuropatie zacząłem drążyć temat i w ulotce Neurovitu jak byk stoi, że bramie dawki większej niż 50mg dłuzej niż 5 tygodni moze powodować neuropatie. A w jednej tabletce jest ponad 200mg B6 :) B6 schodzi z organizmu niestety dość wolno. Trzeba dużo pić :)

janixus napisał(a):
Ale też znowu u Mnie EMG pokazało uszkodzenie dwóch nerwów obwodowych w nodze prawej- łydka i udo i coś tam w prawej ręce, a żeby nie było to za mało, to i w lewej mam od łokcia do dłoni coś, ale to łączę z jazda na moto. I jakieś 40% mniejsza siła w prawej nodze, ale mam obrzęki jakieś przy okazji wokół kostek i na podeszwach stóp, no co zrobić :ups: :ups: . No i muszę się na rezonans umówić też w końcu, bo 2x neurologi mówili o lędzwiowym odcinku też, ze może gdzieś tam jakiś ucisk być i przez to z nogami problem się robi zaś.

Ja po rwie kulszowej miałem tak, że lewa noga w ogóle była niesprawna. Ciągnąłem ją za sobą jak szedłem. W stopie zero czucia, jak jechałem autem to nie czułem że naciskam sprzegło. Nie mogłem w ogóle stanąć na lewej nodze, od razu gleba. I non stop uczucie "ciągnięcia" z boku stopy do małego palca. Generalnie masakra :) Byłem w sumie u 5 neurochirurgów i neurologów. Jeden chciał operowac od razu bez żadnych badań nawet, reszta odradzała. Więc się zawziąłem i ogarnąłem sobie fiozjoterapeute + codziennie ćwiczę w domu. Bieżnia, ćwiczenia rozciągające i z ciężarami. Jak najmniej siedzenia i duzo chodzenia. Na dzisiaj całe czucie w nodze mi wróciło, dynamika wrociła, normalnie chodzę i biegam, jeżdżę na rowerze. Siła jeszcze w 100% nie wróciła bo nie mogę do końca stanąć na palcach, ale powoli idzie do przodu. Gdyby nie te jeb..e neuropatie to bym powiedział, że nic mi nie jest. Żyje normalnie i robię wszystko to co kiedyś. Dopóki chodzę i trzymam mocz to nie dam się położyć na stół :lol:

janixus napisał(a):
Tak przy okazji nie brnąc w szczegóły zdrowotne bardziej, Lipek masz też może mrowienia, parestezje na polikach, swędzenie w nogach i dłoniach? Bo nie wiem, czy szukać dalej, czy na razie można to zwalić na duży poziom B6.... no i tężyczkę u mnie, bo na bank się Mi odpaliła.

Tylko w nogach - mrowienia i uczucie pieczenia. Kiedyś w całych nogach od uda w dół, teraz głownie stopy i to jak dłużej posiedzę lub jak wieczorem kładę się do łóżka. W ciągu dnia jak się ruszam to jest ok. Jeszcze w kwietniu czy maju miałem tak, że palenie w nogach wybudzało mnie w nocy i już nie szło zasnąć. Masakra.... Nie życzę tego najgorszemu wrogowi.
Bierzesz pregabaline? Bardzo pomaga, chociaz nie kazdy ja dobrze toleruje.

Generalnie trzeba żyć i nie dać się zwariować :) Każdy jest na coś chory, tylko nie każdy jest zdiagnozowany :lol:
Zdrówka!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 września 2026, 15:29 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Lipek napisał(a):
...

Generalnie trzeba żyć i nie dać się zwariować :) Każdy jest na coś chory, tylko nie każdy jest zdiagnozowany :lol:
Zdrówka!

No Neurovit jak cukierki przepisują. To fakt. Pojawił się mój wynik B6 i jest o dziwo już w połowie normy. To już nie wiem od czego mnie swędzi i mrowi :lol: .

Ale fakt, miałeś i masz fajnie. Podstawa to kilka wizyt u lekarzy, a nie opierać się na jednej diagnozie. Mi jeden neurolog powiedział, że się takimi rzeczami nie zajmuje, a to oni są przecież od tego, ale przepisać leki psychiatryczne to pierwszy potrafił, choć nie wiadomo na co :ups: .

Pregabaline mam brać, brałem już ją jakoś kwiecień-maj, ale jeden lekarz tak, drugi tak i nie wiem czy w końcu brać czy nie. Fakt, pomaga, ale u mnie akurat powoduje mega spanie, nie od razu, a na drugi dzień, że jak wezmę powiedzmy o 22, to na drugi dzień o 18 gdzieś puszcza. A jak wezmę koło 18, to jest ok :) . A są ludzie co to biorą rano i wieczorem :roll: . Znajoma teraz od 2 tygodni to wcina na rwę kulszową też, to mówi, że sama zauważyła, że się agresywna zrobiła od tego :D :lol: .

frank fakt, człowiek mamrzący ciągle o chorobach to mega wampir energetyczny. A jak się kilku zbierze to istny sabat się robi :) . Ale czasami ktoś coś powie, bo miał coś podobnego i można kogoś naprowadzić na coś, szczególnie jak lekarze nie potrafią. Ja szukam od marca, ....wały jakoś się nie kwapią by dokończyć diagnozę u mnie. No i co mi pozostaje? Szukać dalej, choć jest ogólnie już prawie normalnie. Bo 3 miesiace były u mnie bezproduktywne z medycznej strony, a kasa poszła na wszystko niemała. Tacy fachowcy, że 2 miechy nie wydukali, że człowiek łazi z zapaleniem płuc i się wikłać w inne wątki już zaczęło.

I każdy jest chory to fakt, ale nie wszyscy zdiagnozowani :666 :ang
:pub

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 września 2026, 15:34 
Generał Broni
Generał Broni

Wklejam jako ciekawostkę:

https://www.national-geographic.pl/hist ... alo-burze/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 września 2026, 15:54 
Generał Broni
Generał Broni

Proszę o przeniesienie do viewtopic.php?f=1&t=211202&p=1388769#p1388769

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 września 2026, 19:26 
Generał Broni
Generał Broni

janixus napisał(a):
No Neurovit jak cukierki przepisują. To fakt. Pojawił się mój wynik B6 i jest o dziwo już w połowie normy. To już nie wiem od czego mnie swędzi i mrowi :lol: .

Bo to od razu nie przejdzie, mimo że poziom B6 spadł. Uszkodzone nerwy obwodowe regenerują się miesiącami, nawet do roku czasu. Dlatego trzeba zagryźć zęby i być cierpliwym :)

janixus napisał(a):
Pregabaline mam brać, brałem już ją jakoś kwiecień-maj, ale jeden lekarz tak, drugi tak i nie wiem czy w końcu brać czy nie. Fakt, pomaga, ale u mnie akurat powoduje mega spanie, nie od razu, a na drugi dzień, że jak wezmę powiedzmy o 22, to na drugi dzień o 18 gdzieś puszcza. A jak wezmę koło 18, to jest ok :) . A są ludzie co to biorą rano i wieczorem :roll: . Znajoma teraz od 2 tygodni to wcina na rwę kulszową też, to mówi, że sama zauważyła, że się agresywna zrobiła od tego :D :lol: .

Ja biore rano i wieczorem i w ogóle nie mam żadnych efektów ubocznych, zero senności czy zmian nastrojów. Normalnie pracuję, jeżdżę autem itp. Ale wiem, że niektórzy po jednej tabletce potrafią czuć się tragicznie. Zależy widocznie od człowieka. Ja mam chyba dużą tolerancję na takie wynalazki, bo nawet Skudexa na mnie nie działała :lol: Jak fizjo usłyszał, że po Skudexie przyjechałem do niego na ćwiczenia autem to się za głowę złapał :lol:

A o polskiej słuzbie zdrowia i pazernych konowałach moznaby książkę napisać. Naprawdę współczuję ludziom, którzy są skazani wyłącznie na NFZ. W większości przypadków czas oczekiwania na cokolwiek jest taki, że już nie ma czego ratować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 września 2026, 19:52 
Generał Broni
Generał Broni

Pregabalinę łykałem dawno temu. Teraz Okskarbazepina - mniam, mniam ;) Na szczęście bez jakichkolwiek ubocznych, a dawka dobowa jest końska.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 września 2026, 22:39 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ok, czyli trzeba spróbowac jeszcze raz Pregaby. A Skudexa, nie miałem tego nigdy, ale za to Dorete mi przepisali. Po jednej pigułce więcej nie wziąłem tego, bo za dużo nie pomogła, a naćpanie po tym jak nie wiem co miałem :D . Fakt zależy wszystko od człowieka jak toleruje. Jeden mniej drugi więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 września 2026, 12:08 
Generał Broni
Generał Broni

Skudexa, Doreta... Macie farta, że pomagają Wam jakieś przeciwbólowe. U mnie nie działa nic, ciekawe jak z morfiną by było, bo przeciwbólowe plastry Transtec z opium już testowałem i bez rezultatu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]