Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 10:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Saperka Pławacz Końskie
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 18:07 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wrzucam zdjęcie oznaczeń, jakie znajdują się na saperce. Jest tam jeszcze jedno oznaczenie. Może ktoś wie, co ono oznacza?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 18:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

a tak apropo co to za saperka na archiw. foto ??? Mi to wyglada na jakas niemiecka z I WS rameczka chyba tak samo ........
PZO chodzi Ci o to "4SAP" ??? jesli tak to chyba łatwo sie mozna domyslec :666
juz nie pierwszy raz widze jaki instytucje takie jak bataliony saperów.....robiły swoje własne pieczatki,bicia na sprzecie itp
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Saperki
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 18:38 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Pisałem wcześniej o tej saperce. Saperka Pławacz Końskie stanowiła komplet z "czarną ramką", i tutaj nie mam absolutnie żadnych wątpliwości, że ramka jest polska (mimo braku oznaczeń). Z kolei "czarna saperka", pod którą jest farba khaki, została kupiona z ramką Kromołowski i Synowie Katowice. Ponieważ wygląd "czarnej saperki" odbiega nieco od standardu, za który przyjmuję saperkę Pławacz Końskie, nie mam pewności czy jest to saperka polskiej produkcji. Jestem natomiast przekonany, że stanowiła wyposażenie W.P. do 1939 roku. Wiem, że to trochę barbarzyńskie, ale jako właściciel dwóch kompletów, pozwoliłem sobie rozdzielić te komplety i pozostawić w zbiorach przedmioty oznakowane. Odnośnie 4SAP, to tylko takie rozwiązanie przychodziło mi do głowy, ale nie sądziłem, że to aż tak proste!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 19:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

moze zostawmy ta teze w sferze domniemanych rozwiazan :P
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 21:15 
Pułkownik
Pułkownik

Wrzucam fotki mojej łopatki ... jak mówiłem standard wzór polski ... :) Polskie łopatki tego wzoru wszystkie mają sygnatury. Większość ma je też na trzonku - moja AS akurat na trzonku nie ma nic - ale to może wina nienajlepszego stanu.

PZO ciekawa sprawa z tym oznaczeniem 4SAP ... za fotkami łopatek z tym drugim trzonkiem się rozejrzę i jak znajde coś wrzucę ...

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 21:33 
Pułkownik
Pułkownik

Propo łopatek - znalazłem tylko coś takiego - zrzut broni w Wawie - widać tam łopatki - chyba te których szukałem - jak ktoś ma ten zestaw fotek może looknąć dokładniej - to "Soldaten des Fuhrers im Felde" Hugo JEagera i kilku innych niem. fotografów. Widać że trzonki nie mają tej charakterystycznej dla polskiego wzoru "kulki"

[ img ]

Znalazłem też fotki przejętej przez WP łopatki niemieckiej/austriackiej ... - obie ten sam wzór - tyle że górna już w naszej farbie.

[ img ]

A propo rkm wz.28 i jego użycia - Paweł prosiłeś o fotkę z Niemcami - nie mogę znaleźć - za to znalazłem bardzo fajną fotkę z ruskimi i z 28 :)
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 22:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

hah ta fota ze sprzetem to istne wrzesniowe "eldorado" :jump
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 10:23 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:29 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 10:50 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:29 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 11:23 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Do Kolegi SCZ. Wesoła propozycja, ale raczej nierealna. Nie muszę chyba przypominać, że kolekcję powinny tworzyć przedmioty najbardziej wartościowe, tzn. dobrze zachowane, nie budzące wątpliwości, itd.,itp. Mam ten komfort, że dysponuję dwoma kompletami saperek w ramkach. Nie jestem milionerem i dopuszczam pozyskiwanie pieniędzy w drodze sprzedaży rzeczy z kolekcji, w celu zakupu innych, ale bez przesady! Nie wykluczam, że "czarna saperka" pozostanie w moich zbiorach. Jak się posiada standardowy egzemplarz, to można sobie pozwolić na fanaberie z nietypowymi egzemplarzami, które dodają "smaczku" :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 11:46 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:30 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 12:11 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nie ma sprawy Panie Kolego! Zdecydowałem się uczestniczyć w tym forum, żeby dowiedzieć się czegoś nowego, poszerzyć swoją wiedzę i podzielić się tym co mam i co wiem. Konstruktywna, rzeczowa krytyka jest zasadniczo cenniejsza niż, za przeproszeniem "lizanie się po jajach", które niczego nowego nie wnosi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 12:56 
Pułkownik
Pułkownik

scz napisał(a):
I z tematu prostokątnych saperek nie mam skanera, ale może ktoś ma skaner i książkę. Sławomir F. Wucyna Fall Weiss Wrzesień 1939 w niemieckiej fotografii strona 63.

Ooooo własnie o tym myślałęm - to właśnie ta fotka z WST - tyle że niestety nie widzę tam trzonka którego szukam ;) Trzeba jeszcze poszukać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 18:17 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bardzo podoba mi się niniejszy wątek na forum. Po tylu postach dotyczących (ciekawych skądinąd) militariów niemieckich formacji - wreszcie coś swojskiego! :) Wypadałoby zamieścić coś z mojej symbolicznej kolekcji. Niestety, na terenie Suwalszczyzny znalezienie czegokolwiek z polskich przedwojennych militariów graniczy niemal z cudem, toteż "pochwalić się" w zasadzie nie ma czym. Chciałbym jednak dorzucić w tym wątku swoją "cegiełkę". Pozdrawiam i szczerze gratuluję świetnych zbiorów i wiedzy z polskiego września! :1

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2006, 14:42 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:31 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]