Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 08:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stare cmentarze - czy odwiedzacie?
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 03:18 
Generał Broni
Generał Broni

Mam taką swoją słabość, uwielbiam klimat starych cmentarzy, zarośnięte ścieżki, stare zdobione nagrobki ludzi którzy byli tu długo przed nami, a odcisnęli piętno swojej obecności w historii danej okolicy i nie tylko tam. No i przedmioty które znajdujemy po polach, lasach i zagrodach mogły przecież należeć właśnie do nich. Czasami znajduje się w lesie mały zapomnieny cmentarz, zdaza się nie zaznaczony na żadnej mapie. Mamy też w Szczecinie jeden z największych i najładniejszych cmentarzy w Europie - Szczeciński Cmentarz Centralny - Hauptfriedhof. Jednak ja preferuje zagubione wiejskie małe cmentarze. Lecz często można się załamać jak się widzi jaki los je spotkał - dewastacja, szabrowanie grobów, składowanie śmieci. Często im bardziej zapomniany cmentarz tym dla niego lepiej.
Przedstawiam parę fotek z wyprawy rozpoznawczo-ratunkowej na cmentarz w Wolinie, próbóję coś zrobić aby uratować stare płyty ponieważ nowy cmentarz rozrasta się na teren starego i tenże jest sukcesywnie niszczony, potrafią przejechać spychaczen po starych grobach. Próbowałem napisać pismo do burmistrza z ofertą bezpłatnej pomocy w zabezpieczeniu pozostałych płyt - niestaty bez odpowiedzi :cry: . Jak mróz puści zorganizuje jednak wyprawe nawłasną rekę i postawie ich przed faktem dokonanym. Mam już kilku chętnych. Może i ktoś z tąd się przyłączy??

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 11:19 
Generał Broni
Generał Broni

Jak puszczą śniegi i mrozy, to popstrykam pewien zapomniany cmentarzyk ewangelicko-augsburski z mojego miasta :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 11:53 
Szeregowy
Szeregowy

Chwała,

w Szczecinku na terenie cmentarza miejskiego stworzono lapidarium. Zgromadzono tam płyty nagrobne (niemieckie), skrupulatnie je opisując. Opiekuje się tym bodaj jakaś szkoła. Wieczorem zamieszczę parę fotek.

W zasadzie w każdej miejscowości (lub w jej pobiżu) na pom zach. (i nie tylko) można znaleźć cmentarze, które onegdaj służyły tubylcom. Pracowałem kiedyś (lata 80) u kamieniarza. Na placu wsród złomów piaskowca i granitu leżały płyty nagrobne z niemieckich cmentarzy.

Tymczasem - bywajcie - Mariusz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2006, 00:52 
Szeregowy
Szeregowy

Chwała,
Oto zdjęcia z ubiegłego roku. Jak już wspominałem to Szczecinek. Mam jeszcze kilkanaście fotek z różnych zapomnianych, zaniedbanych cmentarzy...

Bywajcie - M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2006, 10:48 
Generał Broni
Generał Broni

zaniedbany :que chyba żartujesz , jak pstrykne ten mój to wtedy będziesz mógł go nazwać zaniedbanym, ten wygląda wręcz pieknie w porównaniu do innych :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2006, 11:33 
Major
Major

W Pełczycach (zachodnipomorski) jest fajny zapomniany cmentarz Żydowski- dziwne w nim jest to ,że jest położony na bardzo stromej skarpie-nie wiem jak to opisać ale naprawde wygląda super
W Winnikach powstało w te lato nowe lapidarium bardzo ładne i zadbane-niestety nie mam zdjęć żeby wrzucic na forum :(

A za największe barbarzyństwo uważam budowanie z niemieckich płyt nagrobnych -śmietników,piaskownic,murków i innych tego typu rzeczy. :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2006, 21:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja zwiedzam ustawicznie, potrafie dla odwiedzenia takiego miejsca przejsc 30-60km lasem...
We Wroclawiu z ogolnej liczby 120 przedwojennych cmentarzy przetrwalo 38 !!! cos nieslychanego, kazde szanujace sie miasto ma swoj "stary" cmentarz a Wroclaw, wroclaw, ma Osobowicki i pare podobnych... :wq , dodatkowo wyslalem maila z uprzejma prosba o podanie mi lokalizacjo tych 38 cmentarzy, do Wroclawskiego ZCK, i jakos nie pale sie z odpowiedzia... Najbardziej zaniedbany, jednakze jeszcze w "ludzkim" stanie jest cmentarz na Krzyckiej, szczerze mowiac jedno z mojich ulubionych miejsc w miescie... co ciekawe dokladnie nad jedyna alejka tego cmentarza przelatuja samoloty ladujace na Wroclawskim lotnisku ...

Jeszcze kilka ciekawych miejsc tego typu jest na Kujawach w okolicach bydgoszczy,szczegolnie polecam jakby ktos mial ochote cmentarz na poligonie niedaleko Solca K.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2006, 22:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Warto również zobaczyć cmentarz wojenny w Łambinowicach (około 35 km od Opola). Są na nim pochowani żołnierze belgijscy, francuscy angielscy oraz jeszcze kilku innych państw.Cmentarz jest sporych rozmiarów, w miare zadbany.Niedaleko cmentarza mieści się Muzeum Jeńców Wojennych, którzy byli trzymani w pobliskim obozie podczas I i II wojny światowej.Na terenie obozu odnajdywano masowe groby.Jest postawiony duży pomnik ku czci pomordowanych (gdzieś pół roku temu jakaś banda złomiarzy palantów ukadła pamiątkowe tablice z miedzi) oraz odbudowano malusieńki kawałeczek obozu (bodajże 3 baraki, postawiono wieżyczkę wartowniczą i tablice informacyjne).Polecam zobaczyć to miejsce bo warto
Pozdrawiam - Paweł :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2006, 00:24 
Generał Broni
Generał Broni

Koło Szczecina w Glinnej znajduje się cmentarz żołnierzy wehrmacht ekschumowanych na całym terenie pomorza zachodniego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2006, 17:33 
Major
Major

Hej, Indiana Jones ten cmentarz to nie jest czasem w okolicy Kozienic?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2006, 19:15 
Generał Broni
Generał Broni

slawek napisał(a):
Hej, Indiana Jones ten cmentarz to nie jest czasem w okolicy Kozienic?

jest W kozienicach i malo kto o nim wie :D jak zejdzie śnieg to porobie foty :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: cmentarze
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 19:13 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Kilka fotek z jesiennych wypadów. Razem z kolegą odwiedzilismy kilka miejsc w okolicach naszego miejsca zamieszkania. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 20:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Zdarzyło mi się być na kilku(nastu) starych cmentarzach(woj zachodniopomorskie)...i w zasadzie trafiłem tylko jeden który zachował się w stanie nienaruszonym. Głównie są to albo "sztuczne" lapidaria powstałe niedawno ,albo zapomniane przez ludzi miejsca (śmietniska ,chaszcze) ograbione ze wszystkiego co metalowe....

Pozdrawiam der K.

PS. Cześć wojna...:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 20:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kilka fotek z mojej okolicy....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 20:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

.....częsty widok ,usunięte w kąt nagrobki ,naprędce ułożone...w końcu jesteśmy w Unii...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]