Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 10:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiany
PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2003, 11:37 
Weteran
Weteran

:fon
Roczniki 1961-1966 zmieniłem według Szczupaka - razem z wszystkimi powiązaniami. Jeśli znajdziecie jakiś błąd: przekręcony tytuł, złe powiązanie, przekręcone nazwisko autora itp. to meldujcie.
:pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2003, 12:00 
Weteran
Weteran

Nowość w spisie :

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2003, 10:52 
Moderator
Moderator

Wlasnie widzialem ze pojawilo sie na Allegro

a czy masz "Krzyzowki z tygrysem"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2003, 14:48 
Weteran
Weteran

Tak, patrz 5/1960

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2003, 21:50 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

zbV napisał(a):
Nowość w spisie :

Mam tą mapę już w domu jednak nie posiada ona czegoś takiego jak stopka redakcyjna.
Jedyne dane zapisane na obrzeżu mapy to:

Wojsk. Zakł. Graf. W-wa. Zam. 1880. CW-34912

Nie wie może ktos w którym roku została wydana?? Mnie te cyfry nic nie mówią. Próbowałem dojść porównując ten numer zamówienia (?) z tymi ze stopek redakcyjnych z Tygrysków ale to nic nie dało, gdyż najwidoczniej co roku były od początku zapisywane. W Tygryskach znalazłem w latach wcześniejszych wyższe numeru niż z późniejszych.

Może ktoś ma dostep do archiwów Centralnej Biblioteki Wojskowej?? Podobno całe archiwum Wyd. MON tam zostało przekazane. Tak mnie poinformował przedstawiciel Bellony z którym rozmawiałem ostatnio na Krajowych Targach Książki. Tam też powinna znajdować pełna informacja co do kolejności wychodzenia poszczególnych tomików.

"Rafinerie w ogniu" nr 6/97 to jest to samo co numery 3/81 i 1/88.

W 1997 roku wyszło podobno ok. 10 numerów Tygrysków ale mimo że były wydawane już w Bellonie to nikt równiez nie posiada tam spisu z tego roku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2003, 22:09 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

A tak wygląda Tygrysek nr 6/97 jakby ktoś nie wiedział ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2003, 17:05 
Weteran
Weteran

A jak wyglądają te mapy ? Przyznam że niektóre by mnie ciekawiły np. Polacy w Berlinie. Jest tam taka mapa ? :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 października 2003, 19:24 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Niestety takiej mapy nie ma tam :(

Całość składa się z jednego dużego arkusza na którym jest duża mapa pt. "Udział Polaków w II wojnie światowej" a po bokach są rozmieszczone mniejsze mapki tj. "Kampania wrześniowa 1939" ale dziwnym zbiegiem okoliczności pokazana jest tylko część zachodnia Polski mniej więcej do Brześcia, widocznie na całość zabrakło miejsca ;)
Druga mapka to "Udział Polaków w kampanii Franc. 1940"
Trzecia to "Udział Polaków w ruchu oporu w Europie" o dziwo bardzo wyraznie zaznaczone jest skupisko wokół Wilna.
Czwarta mapka to "Marynarka Polska w II wojnie światowej" z której wynika że ...... Piorun zatopił chyba Bismarck'a :lol:
Piąta mapka to "Lotnictwo polskie w II wojnie światowej"
Natomiast szóste okienko zajmuje opis pt."Polskie siły zbrojne w drugiej wojnie światowej". Całość jest dość fajnie napisana, jednak niektóre fragmenty są szczególnie fajne :lol:
cyt.1 - "W Polsce już w pierwszych dniach okupacji przystąpiono do organizowania wojskowych formacji konspiracyjnych. Głównymi organizacjami zbrojnymi były: GL, AL, BCH i AK." - jak dla mnie to trochę dziwna kolejność ;)
cyt.2 - "Wyzwolenie ojczyzny było udziałem ludowego Wojska Polskiego. Stało się tak dlatego, że Gwardia i Armia Ludowa oraz I Dywizja im. T. Kościuszki i powstałe z miej armie narodziły się na podłożu jedynie słusznej koncepcji politycznej i szły do wyzwolenia ojczyzny najsłuszniejszą i najkrótszą drogą." :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 października 2003, 17:12 
Weteran
Weteran

Eeee, to fajna mapka :lol:
Mam jeszcze pytanie nt. 2 tygrysów : 22/71 Sześciu przeciw wszystkim i 12/87 Dywersja w obcych mundurach. Czy to są tygrysy na temat tego tajemniczego (przynajmniej dla mnie) "batalionu szturmowego" ? :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 października 2003, 17:47 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

A o jaki chodzi Ci "ten batalion szturmowy" :? Szczerze mówiąc to nie bardzo kojarzę. Jest on więc dla mnie równie tajemniczy ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 października 2003, 19:21 
Weteran
Weteran

szczupak napisał(a):
Jest on więc dla mnie równie tajemniczy ;)

:lol: :D

Podczas 2 WŚ LWP stworzyło jakiś "Batalion szturmowy" do działań specjalnych. Bardzo mnie to interesuje ale to jest niestety wszystko co o nim wiem :D Przypuszczam że w tych 2 tygrysach jest on opisany. Masz może te tygrysy ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 października 2003, 21:03 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Mam oba te tygryski. Tylko czytałem je już baaaardzo dawno temu i musiałbym je sobie odświezyć.
Jak znajdę chwilkę czasu (ok. 2 godzin ;) ) to je jeszcze raz przeczytam i postaram się Ci odpowiedzieć na nurtujące Ciebie pytanie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2003, 18:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Tygrysek 22/71 czyli "Szesciu przeciw wszystkim" jest faktycznie o żołnierzach należących do Samodzielnego Batalionu Szturmowego Ludowego Wojska Polskiego, którzy działali na przełomie 44 i 45 roku w odległości ok. 100 km. od Berlina.
Natomiast Tygrys 22/87 "Dywersja w obcych mundurach" jest o zbrojnej formacji Abwehry o nazwie "Brandenburg", która bezpośrednio podlegała Canarisowi i przez to była także nazywana "prywatnym wojskiem admirała Canarisa"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2003, 22:15 
Weteran
Weteran

Dzięki za fatygę :calus :luv (ok, dość tych pieszczot :lol: )
Jednak byłem na właściwym tropie i nie myliłem się :yay
Mógłbym się coś więcej dowiedzieć o tym batalionie. Jak i po co powstał i gdzie działał ?
O Brandenburczykach wiem prawie wszystko ale zawsze można się coś nowego dowiedzieć. W tym tomiku to gdzie oni to działali ? Może da się coś w tym spisie uzupełnić, tutaj w moim spec-temacie: SPEC-TEMAT
No chyba że te działania już mam.

:jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 października 2003, 23:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam!!

Zacznę od Brandenburczyków. Nic więcej o działaniach w Polsce poza tym co jest w SPEC-TEMACIE nie ma, jedynie data zajęcia mostu w Dęblinie jest w tym tygrysku inna a mianowicie 15 wrzesnia. Poza tym opisane są ich działania w Belgii, Luksemburgu, Danii, Holandii, Norwegii i Francji ale w większości pobieżnie.

Jeśli chodzi o Samodzielny Batalion Szturmowy to niestety też Cię rozczaruję. Nie ma w tym tygrysku ani genezy jego powstania ani rejonów działania. Jest tam tylko opisana jedna 100 dniowa akcja wywiadowczo-dywersyjna szaścioosobowego oddziału w rejonie Frankfurtu i Kostrzynia trwająca od 27 listopada 1944r. Ta konkretna grupa po wykonaniu zadania bez start wróciła (raczej front do niej dotarł ;)) w całości. Jest wzmianka że inne grupy z tego Batalionu zrzucone w tym samym czasie zostały zlikwidowane przez Niemców.

Także raczej niewiele Ci pomogłem :(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]