Wojownik napisał(a):
Ty sobie znajdź aktualne ustawy, w tym moze tego nie być ale jak pójdziesz żeby ci wydali pozwolenie to pierwsze co się pytają " a wojsko mamy za sobą"
A ta ustawa co mi ją podajesz to już 3 razy była zmieniana, aj mma <b><font color=red>"dobrze" - zjedzone "r" - błąd ortograficzny!!!</font></b> poinformowanych znajomych :cop więc się nie kłuć!!!
Nie lubię wdawać się w kłótnie i pyskówki, ale Wojownik poczytaj trochę obowiązujące przepisy i popytaj "u źródła".
Trochę drażnią mnie osoby nie mające bladego pojęcia o kwestiach w których się zawzięcie wypowiadają i udowadniają swoje błędne racje.
Ustawa o broni i amunicji precyzuje dokładnie kto i na jakich zasadach może ubiegać się o wydanie pozwolenia na posiadanie broni palnej określonego typu.
rob_k przytoczył Ci konkretny artykuł z
obowiązującej ustawy.
Jeżeli mówił ci to znajomy "rusznikarz" z "KPP " to radzę Ci nie mów o tym głośno bo mopże chłop stracić posadę za swoją niekompetencję.
Najlepiej udaj się do WPA (Wydział Postępowań Administracyjnych) odpowiedniej terytorialnie do Twojego miejsca zamieszkania Komendy Wojewódzkiej Policji.
Tam udzielą Ci konkretnych informacji, i zapewniam Cię, że nikt nie zapyta o to czy byłeś w wojsku, bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
Tak apropos powiedz mi co w takim razie ma zrobić kobieta ubiegająca się o pozwolenie na broń palną ???
W uzupełnieniu jeszcze dodam, że Ustawa o której mówimy, czyli "o broni i amunicji" z dn.21 maja 1999 r.( Dz.U. 1999 nr 53 poz. 549 ) doczekła się do tej pory
TYLKO dwóch noweli:
Dz.U. 2003 nr 52 poz. 451 Ustawa z dnia 14 lutego 2003 r. o zmianie ustawy o broni i amunicji oraz o zmianie ustawy o Biurze Ochrony Rządu
oraz
Dz.U. 2005 nr 143 poz. 1198 Ustawa z dnia 3 czerwca 2005 r. o wyłączeniu bezprawności posiadania bez wymaganego pozwolenia lub rejestracji broni lub amunicji przez osoby walczące o suwerenność i niepodległość Polski.
Po raz kolejny pokazuje to że nie masz pojęcia o tym co piszesz, a wiedzę swą opierasz na "ktoś mi tam mówił, a gdzieś tam słyszałem.."
P.S. Wojownik jeśli poczułeś się urażony moją wypowidzią to przepraszam.
pozdr
rYba