Teraz jest piątek, 19 września 2025, 03:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Żarki miasto
PostNapisane: środa, 1 marca 2006, 12:53 
Polecam Kirkut w Żarkach woj. Śląskie. Jest całkiem niezle zachowany. Jeszce w latach 60 byl tam duzy grobowiec rabina. Niestety grobowiec ten byl z marmuru ktory okolicznym mieszkancom byl bardzo potrzebny. Zostal doszczetnie zrabowany - wstyd ! Zachowalo sie wiele macew w bardzo dobrym satnie. Posiadam wiele fotografi tego cmetarza ukazujacych stan obecny.W Żarkach znajduje sie tez buznica w ktorej teraz miesci sie dom kultury.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2006, 11:04 
Generał Broni
Generał Broni

W ubiegłym roku sfotografowałem ponad 40 macew na cmentarzu żydowskim w Mszczonowie. Jeśli jesteś zainteresowany to mogę Ci to jakoś podesłać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 marca 2006, 21:34 
Witam, Zdjęcia z Mszczonowa już mamy (ale i tak dziękuję za chęć współpracy!), natomiast z Żarek chętnie skorzystam.... Puść do nas na maila kirkuty(at)kirkuty.xip.pl ....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 marca 2006, 09:55 
Templariusz

Witam KB ,

jeżeli będziesz zainteresowany mogę zrobić fotki na naszym kirkucie w Zduńskiej Woli.
Oczywiście jak tylko przestanie znowu padać śnieg :wq

Pozdrawiam :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 marca 2006, 10:29 
Generał Broni
Generał Broni

Kocio - a co to znaczy:
Kocio napisał(a):
zapomnianymi cmentarzami żydowskimi

A tak w ogóle uważam, że pomysł świetny, ale powinien dotyczyć faktycznie nieznanych cmentarzy.
Zobacz tutaj - trochę juz skatalogowano.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 21:45 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam!

W województwie Kujawsko - pomorskim miejscowość Służewo - 4 km na południowy zachód od Aleksandrowa Kujawskiego. Na obrzeżach jest bardzo zniszczony żydowski cmentarz. W czasie II wojny Niemcy kazali go rozkopać, a nagrobki przeznaczyli na prace budowlane w w/w miejscowości - z ustnych przekazów wiem , że kazali robić z nich np. krawężniki do chodników i umocnienia brzegów jeziora. Wg jednych szczątki ludzkie pozostały na miejcu, w innych przynajmiej część z nich zostało wykopane. Po wojnie cmentarz ten był bezczeszczony przez lokalną ludność - rozkopywany przez gówniarzy a wielu dorosłym to nie przeszkadzało. Jakiś tuman z lokalnych tzw. aktywistów wpadł na pomysł, żeby tam zrobić boisko. Na szczęście ówczesne władze się na to nie zgodziły .
Wiem, że to co się stało z tym miejscem pochówku jest okropne, ale zdaję też sobie sprawę, że w tym miejscu leżą jeszcze szczątki ludzkie i dobrze byłoby zająć się tą sprawą.

Znam też zapomniane i zniszczone cmentarze niemieckie - też zdewastowane , ale nadal cmentarze i stąd pytanie: znacie może jakąś organizację, którą możanby o tym powiadomić, która poczyniłaby działania aby zmienić trwający od tylu lat stan rzeczy.

Pozdrawiam
Witek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 22:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

Szamotuły: Teren Technikum Rolniczego a szczególnie bursy był cmentarzem żydowskim, można jeszcze znaleźć na sąsiednich posesjach elementy płotów cmentarnych a w latach 50 wysadzono w powietrze to co na fotce....obecnie park.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 marca 2006, 10:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Łomża. Byłe miasto wojewódzkie. Dzisiejsza stolica jednego z największych powiatów w podlaski. W starej dzielnicy żydowskiej, znajdują się 2 cmentarze. Jeden zaniedbany i regularnie niszczony. Drugi zstał (uwaga) PRZEROBIONY NA PARK :wq . Mogiły ustawili w równych rządkch, według wielkości, a tym czasem ludzie bezkarnie wyprowadzają psy, które robią na groby g.... Aż nóż się w kieszeni otwiera...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 marca 2006, 11:55 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Posiadam informacje na temat lokalizacji jednego z cmentarzy kolo Ustrzyk Dolnych, jest TRAGICZNIE zapomniany, chetnie udziele blizszych informacji, bo trzeba go ratowac!!!
Kocio pisz na priv czy na ogolnym podam dokladna lokalizacje
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 marca 2006, 15:30 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie czytałem tego tematu od początku ale znam 2 miejsca:
1-Wyszków (mazowieckie) a własciwie już Rybienko stary niszczejacy i zarastajacy krzakami kirkut.
2-las pomiedzy Jadowem ( w mazowieckim 40km na wschód od Wa-wy) a Szewnicą jest tam bardzo stary kirkut , nic nie wskazuje że tam coś w ogóle jest ale pod powierzchnią ziemi znajduje sie jeszcze kilka (z regóły połamanych) macew, podobno kiedyś ludzie z tych macew robili żarna i dlatego pozostały tylko te połamane albo zapadniete w ziemię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 marca 2006, 16:03 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Kirkut w lesie pod Jadowem - powiat wołomiński.
[ img ] [ img ]

Ludzie poniszczyli nagrobki szukajac złotych zębów, kute ogrodzenie rozkradli. Dla zainteresowanych wyślę więcej fotek (marzec 2005).
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:57 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: pochodzę z Puszczy Zielonej a mieszkam w Puszczy Białej ;)
Popowo n/Bugiem. Kilka macew w krzaczorach. Trochę śmieci, ślady kopania. Dla chętnych mogę wysłać foto na maila.
pozdr
Rafał

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2006, 11:31 
Podpułkownik
Podpułkownik

Gizeh napisał(a):
Kirkut w lesie pod Jadowem - powiat wołomiński.
Ludzie poniszczyli nagrobki szukajac złotych zębów, kute ogrodzenie rozkradli. Dla zainteresowanych wyślę więcej fotek (marzec 2005)

Eee czy to ten kirkut przy drodze Jadów-Mokra Wieś?? byłem tam ostatnio z rok temu ale do tego miejsca na fotkach nie trafiłem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 maja 2006, 13:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

za Złoczewem(woj. Łódzkie) był kiedyś cmentarz żydowski, spoczywali tam dostojnicy żydowscy, jacys rabini itd. ogółem było ponad 3000 grobów. Jednak w 1939 r. niemcy bombardując miasto, zbombardowali też cmentarz są spore leje po bombach, połamane płyty gdzieniegdzie się kości walają, po bombardowaniu to co zostało z nagrobków szkopy brały na drogę, szczątki ludzkie też skrupulatnie usuwali. Obecnie są tam 2 nagrobki "całe". Jak chcesz kocio to ci mogę te fotki na maila wysłać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2006, 17:01 
Jeśli możesz, wyślij je mailem do mnie - kirkuty(małpa)kirkuty.xip.pl Chętnie opublikuję na witrynie.

Polecam też lekturę reportażu z cmentarza żydowskiego w Nowym Dworze Maz., zamieszczonego w Gazecie Wyborczej - wersja www jest tutaj: http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3334770.html

Pozdrawiam
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]