Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 08:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 10:09 
Porucznik
Porucznik

Niedawno rozmawiałem z pewnym komandosem z grupy szybkiego reagowania (resztę można sobie dopowiedzieć, on nie mógł); został ranny w czasie walki. Jak zwykle trochę go podpuszczałem :666 Twierdził, że masę żołnierzy naraża swoje życie i nieraz ginie, aby zademonstrować naszą siłę po to, abyśmy mogli spokojnie chodzić po ulicach.
Chyba oni wszyscy mają podobne zdanie. Wykonują jedynie polecenia swoich przełożonych. Robią to najlepiej jak potrafią "Ku Chwale Ojczyzny". Nie wszyscy są tam na wczasach.
Jak w każdej grupie znajdą się tam czarne owca. U nas też. Nie widzieliście "księżycowych polanek". Moim zdaniem zasługi naszych żołnierzy i słuszność wzięcia udziału w tej misji to dwie różne sprawy. W twierdzeniu tego komandosa jest sporo racji.

Jeśli chodzi o całą misję to uważam, że taki rozwój wydarzeń jest winą m.in. Francji i innych krajów, które się sprzeciwiały (potem pierwsi przyszli po łupy). To powinna być akcja błyskawiczna, wykonana w postaci zmasowanego ataku. Działając delikatnie pozwolili terrorystą się zorganizować.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 10:55 
Moderator
Moderator

FDJ napisał(a):
Kiedyś żołnierze gineli za kawałek szmaty zwanym sztandarem i kto o nich dziś pamięta ?

No FDJ tu sie z Toba wybitnie nie zgadzam (nie ukrywam ze sie zdeczka wqr..... lem jak przeczytalem ten tekst :wq ), po pierwsze pamietaja i tych jest calkiem sporo, dwa ten kawalek "szmaty na kiju" to nie tylko rzecz materialna a rowniez symbol czesto utraconej panstwowosci i trzeba na tospojrzec w szerszym konteksie
FDJ napisał(a):
Reasumując - z tego co usłyszałem /być może niedokładnie/ to do nadania VM potrzebna jest decyzja prezydenta oraz namaszczenie kapituły VM w skład, której wchodzą posiadacze takiego odznaczenia. Jest ich w tej chwili ok 400 i z dnia na dzień ich ubywa. W związku z tym za parę lat nie bedzie już ani jednego czyli kapituła przestanie istnieć. Kto w takim przypadku zaaprobuje lub nada krzyż ? I jeszcze jedno - w obecnych czasach zadania wojska zmieniły się od tych w dawniejszych czasach z tego powodu może warto zrewidować regulamin nadawania niektórych odznaczeń lub schować je do lamusa historii ?

A jaki to problem ...... maly konflikt zbrojny z Bialorusia...... bedzie i sporo nowych nadan i wymogi formalne sie spełni :666 ( VM nadaje sie w czasie trwania dzialn wojennych i 5 lat po ich ). Nadawanie VM za Irak jest troche sliskim tematem, mimo ze paru by sie nalezalo choc posmiertnie, bo to w sumie troche nie nasza wojna (wlasnie czy jest to w ogóle wojna ??), zarzut ze za kase jest bezpodstawny widzieliscie kiedys armie zawodowa co sluzy za darmo ??????, a czy nasza obecnosc jest tam potrzebna to temat odrebny, czas pokaże...... osobiscie uwazam ze jesli juz to nalepsza obrona jest atak, a wojny najlepiej toczyc na cudzym terenie.
P.S. Natomiast ja jako zdeklarowany renegat i w jakis tam procencie potomek zaborcow chyba bym wolał Signum Laudis :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 12:02 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Cóż, faceci po prostu lubią karabiny, medale i inne takie, więc tego jeszcze długo się nie zmieni :(
Mnie zastanawia po co się robi tyle szumu wokół tego? Niech sobie nadają co chcą.. Argument, że "na obcej ziemi i za obce pieniądze" jest chyba nie trafiony bo o ile dobrze pamiętam, to ten order nadawano także w czasach Księstwa Warszawskiego, więc też się można przyczepić, że nie do końca w polskiej sprawie ;)
Gorsze jest to, że nie ma w Polsce pieniędzy na uczciwą zapłatę lekarzom i pielęgniarkom, którzy codziennie ratują ludzkie życia, ale za to jest gigantyczna kasa na trenowanie ludzi, którzy uczą się jak to życie odebrać innym :(

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 13:00 
Złosliwy Nieludzki Doktor

FDJ napisał(a):
To tylko kawałek blachy dla podbudowania morale. Nie przywiązywałbym do tego aż takiego znaczenia. Kiedyś żołnierze gineli za kawałek szmaty zwanym sztandarem i kto o nich dziś pamięta ? .

Nie skomentuje ale takie wypowiedzi swiadcza one ze jestes ,,internacjonalem" i ,,kosmopolita" walczacym wylacznie o dobro innych narodow. Kto lekcewazy historie i tradycje wlasnego narodu nie zasluguje nawet na epitet ktorym okresliles sztandar

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 14:14 
Major
Major

Abstrachując od VM -byłem we wrześniu w Wilnie i opowiedziano mi historię o żołnierzach stojacych na warcie przy sercu marszałka, sowieccy czołgiści skosili ich bo nie uciekli na widok czołgów z powodu tego, że nikt ich nie zwolnił z pełnienia warty (swoja drogą ten oficer co o nich zapomiał to był cymbał) dziś to już chyba nie możliwe i czy oni dostali VM myślę że sie Im należało.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 14:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Płakać mi sie chce jak słysze takie głupoty. Nie długo bedą go sprzedawać na festynach :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 14:46 

Sopel69 - to raczej "legenda ludowa".. Jeszcze się taki nie narodził co by nie uciekł na widok czołgu, nie majac w ręku choćby granatu :666 A jeśli by nie uciekł, to raczej kwalifikowałby się na badania psychiatryczne a nie do najwyższej dekoracji w państwie ;)

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 15:07 
Główny Administrator
Główny Administrator

Użyłem pewnej prowokacji słownej /blacha i szmata/ by uwydatnić pewien problem. Problemem tym jest bogoojczyźniane jojczenie skrzywdzonych i zakompleksionych Polaków o niskiej samoocenie i wartości. Cały kraj jest jednym wielkim pomnikiem krzywdy i tylko tym ten kraj żyje niestety. Z wiecznych klęsk uczyniliśmy cnotę bo największy bohater to ten co dał sie zabić, a na tych co przeżyli współcześni wieszają psy /patrz Wałęsa/
Preem - aluzje zrozumiałem i skomentuję to tak: lepiej mieć dystans i nie dać się zmanipulować przez rządzących orderami niż być społecznym donosicielem :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 18:58 
Generał Broni
Generał Broni

Indiana nie będę komentować Twoich "przemyśleń", bo doskonale zrobił to FDJ. Brak słów po prostu...a to jest niby forum historyczne :wq
FDJ, Wałęsa to jest dopiero śliska sprawa :jump Ale bez bieżącej polityki hehe :1 :piwo
O jakich najemnikach mówicie? Mój ojciec od 30 lat jest oficerem MW i od 30 lat bierze co miesiąc za to kasę (marną bo marna, ale zawsze). I co, też jest najemnikiem? Wpiszcie sobie w przeglądarkę "armia zawodowa" i poczytajcie na czym to polega. Odmowa wyjazdu na misję jest równoznaczna z odejściem ze służby.
Medal się chłopakom należy i tyle, odstawiają tam dobrą robotę. Poza tym charakter obecnej zmiany diametralnie różni sie od tych pierwszych.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 19:18 
Podporucznik
Podporucznik

Lipek człowieku, dobrą robotę?? w jakim znaczeniu ona jest dobra? Rozumiem jakby Irakijczycy potrzebowali tej pomocy, ale oni mówią wyraźnie: "dziękujemy że nie rządzi nami Saddam, ale już odp***cie się od naszej ropy i nie okupujcie nam kraju!" Rozumiem jak jeszcze walczyliby z godną armią, ale to zwyczajna partyzantka!! Virtutti Militari zwyczajnie NIE! niech dają sobie "Medal of Honor". I jeszcze raz napisze że order Virtutti Militari przyznaje się za szczególną odwagę w walce obronnej ojczyzny, może i popełniono kilka błędów z jego przyznaniem ale to w końcu człowiek uczy sie na błędach!!

Pozdrawiam Stachu :1

P.S. Nawet w przenośni nie użyłbym sformuowania kawałek blachy (mówiąc o orderze), ani kawałek szmaty (mówiąc o sztandarze), ale to może tylko ja jestem tak nauczony aby mieć szacunek do rzeczy wielkiej wagi. Dzięki tym ludziom "o których się nie pamięta" dziś cieszymy się jeziorami, górami, morzem, cieszymy się wolnością... Ja nie zapomnę!

Ostatnio edytowano piątek, 14 kwietnia 2006, 13:30 przez Spławik, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 19:25 
Generał Broni
Generał Broni

Porozmawiaj z żołnierzami którzy tam byli, poczytaj cos innego o Iraku niż relacje pseudodziennikarzy z "Wybiórczej", a dowiesz się, jaką robotę robia nasi żołnierze. Ale może ty jesteś jednym z tych, którzy wierzą w 100 000 ofiar zabitych przez wojska koalicyjne :que :jump
Podaj, ile ropy z Iraku przywieziono do Polski?
Ci żołnierze co tam są wykazują wielką odwagę. Uważasz, ze np. za wyciągniecie kolegi spod irackiego ognia żołnierzowi nie należy się VM? To są żołnierze, a nie politycy, zrozum to!!! Ich nie obchodzą motywy, oni tam pracują!
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 21:16 
Kapitan
Kapitan

Moje zdanie jest chyba nie popularne, ale uważam, że jeżeli Polacy walczą za Polskę, nie ważne czy w Polsce, czy w Iraku, Afganistanie, Bałkanach, Afryce, czy u Eskimosów jak to ktoś wcześniej napisał, medal im się należy. Oni giną, kiedy my grzejemy dupy w fotelach, kiedy jakiś żołnierz przeczytałby to, co tutaj jest napisane myślę, że zrobiło by mu się co najmniej przykro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 21:18 
Główny Administrator
Główny Administrator

SQ5JRS Stachu jakież ty bzdury pleciesz :n
Zamiast czytać lub słuchać gadzinówek wystarczy włączyć PR III i tam się dowiesz w codziennych wiadomościach czym zajmują się żołnierze w Iraku. Podpowiem Ci - do tej pory rozminowali tysiące niewypałów i min narażając własne życie. Przeszkadzają również fanatykom mordować swoich rodaków. Jak trzeba być krótkowzrocznym by nazywać ich okupantami ?! Pewnie w Kosowie i Sarajewie to też okupanci ?
Proponuję zaciagnac się na misję a potem zweryfikować swoje poglądy a nie posiłkować się gadzinówkami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 21:25 
Podporucznik
Podporucznik

Lipku, po primo to nie przywieziono do polski ani litra ropy z Iraku od kiedy my tam siedzimy bo jesteśmy tam w zasranym interesie hameryki, po prostu włazimy w zadek panu buszowi (ale to mały szczegół). Zgadzam się że pomoc przyjacielowi jest chwalebna i więkość przyjaciół jest skłonna na poświęcenia. Oni wiedzieli na co się godzą i po co jadą (po kasę). Proponuję poczytać od początku teksty reportera z Iraku który jest na codzień w polskiej bazie z innymi żołnierzami, i opisuje jak wszystkie wojska się z nas wyśmiewają że mamy wszystkie możliwe ograniczenia i nawet o głupie papierosy muszą się zgłaszać z prośbą do kolegów od busza. Teksty pochodzą z Angory: "orły na piasku" Nie jestem ślepo zapatrzony w teksy z gazet i tego co mówią w telewizji, to nie o to chodzi! A ja miałem przyjemność rozmawiania z ludźmi którzy byli np: w kosowie, na wzgórzach Golan i o Irak też się otarli. Pewien komandos zbierał kumpla który został raniony w pachwinę odłamkiem granatu i sam odniósł rany, akcja działa się pod ostrzałem bojówek, i za to też mu się należy VM?? To jest bardzo szczególne wyróżnienie i tylko w granicach RP. Śmiejesz się że wierzę w 100 000 ofiar, tu popełniasz błąd, bo tak nie jest. Wykazują się odwagą to prawda, a wiesz dlaczego?? bo są żołnierzami i taki ich obowiązek! Też jestem zdania że politykę to oni mają głęboko... ale wiedzieli po co tam jadą i wiedzieli że dostaną $$$. Potrzebne jest nam to wszystko? Czy chcemy takie coś jak wydarzyło się w WTC, Madrycie czy Londynie? W imię czego ci cywile zginęli? My teraz tam jesteśmy aby mogły funkcjonować takie firmy jak: BP, Shell, Texaco, Mobil i Exxon.

Pozdrawiam Stachu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 21:53 
Sierżant
Sierżant

Stachu, normalnie spoko jesteś i prawdziwy Polak :za

Co do FDJta- nazywanie Sztandaru szmatą jest skandaliczne, chyba że pisałeś o tej obcej pod swoim Nickiem.

Co do medali, to można inny wymyśleć na te czasy, ale najwidoczniej to polityczny ruch, którego nie będę opisywał bo ci co powinni-wiedzą.

Pozdrawiam!!!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]