Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 08:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 21:58 
Podporucznik
Podporucznik

Dodam jeszcze że ściskałem dłoń zarówno "Mańka" jak i "Kaczorka" którzy zginęli na polskiej ziemi w Magdalence.
Także osobiście znam kilku policjantów którzy odnieśli rany w innych miejscach na świecie wykonując "misję pokojową". Wiem że tym ludziom nie bardzo zależy na odznaczeniach, chcieliby tylko żeby ich poświęcenie było docenione przez pobratymców i szefów. Wymiar tej oceny może mieć różne formy, od awansu do czysto finansowego aspektu.
Sam udział w tych "misjach" ma dwojakie znaczenie, część z nich jedzie robić kasę, a części zależy na przygodzie (adrenalinie). Poza tym są to zwykli młodzi i nie zawsze polacy, którym jeszcze na czymś zależy.

Cześć pamięci tych których już nie ma!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 22:02 
Generał Broni
Generał Broni

Explorer napisał(a):
i prawdziwy Polak :

Jak ja uwielbiam takie teskty!! :wq Jakie są kryteria "prawdziwego Polaka"? Jest jakaś komisja, która przyznaje takie zaświadczenia czy jak?
Stachu, nie będę wdawać się w dyskusję nt.Iraku, bo nie taki jest temat wątku, poza tym zrobi się pyskówka i Robi będzie ciął ostro :) :cop
A kryteria na VM znajdziesz w internecie. Jak dla mnie ten komandos, za uratowanie życia koledze i odniesienie ran podczas akcji zasługuje na VM. Tam jest wojna, medale muszą być. To bardzo podnosi morale wojska. Choć wiadomo, że żaden medal nie zrekompensuje cierpień wojennych.
Pozdrawiam!
P.S. Stachu, ten "reporter" nie opuszcza bazy, bo nie może (tylko za zgodą wojska). Tyle wie o Iraku, co usłyszy w kantynie. Nie odróżnia pewnie nawet czołgu od transportera.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 22:06 
Główny Administrator
Główny Administrator

Proszę bardzo "prawdziwy Polak i Angora - LPR i gadzinówka :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 23:09 
Sierżant
Sierżant

FDJ napisał(a):
nawet nie chce mi sie wdawać w polemikę z osłem, który takie bzdury pisze. :)

To już osły umieją pisać :que
aaaaaa... to nic dziwnego że ordery VM chcą przyznawać. :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 23:13 
Specjalista
Specjalista

SQ5JRS Stachu napisał(a):
Lipek człowieku, dobrą robotę?? w jakim znaczeniu ona jest dobra? Rozumiem jakby Irakijczycy potrzebowali tej pomocy, ale oni mówią wyraźnie: "dziękujemy że nie rządzi nami Saddam, ale już odp***cie się od naszej ropy i nie okupujcie nam kraju!" Rozumiem jak jeszcze walczyliby z godną armią, ale to zwyczajna partyzantka!! Virtutti Militari zwyczajnie NIE! niech dają sobie "Medal of Honor". I jeszcze raz napisze że order Virtutti Militari przyznaje się za szczególną odwagę w walce obronnej ojczyzny, może i popełniono kilka błędów z jego przyznaniem ale to w końcu człowiek uczy sie na błędach!!

Zwyczajna partyzantka ?? Czyli dobiazg ?? nie gina naprawde??partyzantka ma pistolety na wode ??
Zdaj sobie sprawe ze rzecza zolnierza jest walczyc. Nie zolnierz wybiera teren walki i przeciwnika lecz politycy. Dlaczego wiec chcesz odmowic zolnierzowi ktory wykonujac swoja powinnosc, naraza zycie i czesto ginie - dowodu uznania ? Oni z ta ropa nie maja nic wspolnego i to zupelnie inna sprawa. Czy fakt ze bierze za to pieniadze jest czyms zlym ?? a z czego ma zyc ?? politycy biora wieksze wysylajac ludzi na smierc, sami nie narazajac tylkow .

Explorer napisał(a):
Co do FDJta- nazywanie Sztandaru szmatą jest skandaliczne, chyba że pisałeś o tej obcej pod swoim Nickiem.

Skandaliczne?? a moze FDJ ma racje ! Wiele razy w historii Polacy gineli pod roznymi szmatlawymi sztandarami spod ktorych czesto wyjsc nie mogli a z wlasnej woli nie weszli, napisal to na tyle ogolnie ze trzeba zlej woli zeby dobrac do jego wypowiedzi konkretne sztandary odwolujace sie do naszego patryiotyzmu . Natomiast ty Explorer uwazasz za moralne nazywanie szmata sztandaru z avatara FDJ-a ???? !!!! jaka to moralnosc toba kieruje? czy wiesz chociaz czyj to sztandar i czego jest symbolem ze tak piszesz ????

Prem napisał(a):

Nie skomentuje ale takie wypowiedzi swiadcza one ze jestes ,,internacjonalem" i ,,kosmopolita" walczacym wylacznie o dobro innych narodow.

Nic takiego nie wynikalo z wypowiedzi FDJ-a Prem ! .Czy zamiast podjac dyskusje lepiej jest przykleic tabliczke juz na wstepie ?? z pewnoscia wygodniej ale to jest ignorancja i socjotechnika rodem z PRL-u.
Pozdrawiam, bez urazy i wyluzujcie. To jest tylko forum a nie sejm.

st. sierż. sztab. rez. K.G.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 23:33 
Generał Broni
Generał Broni

Szary Wilk napisał(a):

st. sierż. sztab. rez. K.G.

Nareszcie ktoś, kto zna się na rzeczy. Najlepiej zawsze wychodzi, jak o wojsku dyskutują osoby, które znają realia słuzby z gazet i TV :wq
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 00:03 
Podporucznik
Podporucznik

Szary Wilku chodzi mi o sposób walki, właśnie te czołgi przeciw partyzantce. Irakijczycy giną naprawdę, są ludźmi. Wcale nie gorszymi od nas. Ani słowa nie napisałem na temat że to drobiazg. Nie miej mnie za półgłówka pisząc że w moim wyobrażeniu ci ludzie giną "na niby". Temat dość drażliwy bo są dwie strony z przeciwnymi zdaniami, nie chodzi tu o kłótnie ani pyskówki, lecz ze smutkiem zauważam że powoli coraz mniej postów jest bez ostrej wymiany zdań. Wyraziłem swoje zdanie (choć guzik wiem) i tyle, nie zamierzam tego kwestionować.

Pozdrawiam Stachu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 00:07 
Specjalista
Specjalista

Partyzantka Stachu to bardzo grozny przeciwnik a w kazdym konflikcie zbrojnym po kazdej stronie konfliktu sa ludzie. Jednakze jak ci napisalem zolnierz nie zajmuje sie polityka ani importem paliw - zolnierz ma walczyc.
Wracajac do VM
Dodac wypada ze VM nie powinien byc rozdawany pochopnie. Nie tyle istotny byc pownien teatr dzialnia co czyn za ktory zostanie nadany.Wiec oby tak wielkie poswiecenia nie byly potrzebne i oby VM w Iraku nie musial byc nadany ani razu .Jednak mozliwosc prawna nadania istniec powinna.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 00:34 
Główny Administrator
Główny Administrator

Gość podkładający bombę w świątyni lub na ulicy zabijający rodaków to zwykły bandyta. I za walkę z takimi bandytami powinni nasi żołnierze mieć możliwość otrzymania takiego orderu :) w końcu ordery są dla ludzi a nie ludzie dla orderów.
Explorer możesz sobie opluwać mój sztandarek choć ludzie, którzy pod nim walczą jedną reką wyrwali by Ci jaja i włożyli w usta bys tego więcej nie robił. A powiem, że dostałem go w prezencie od przyjaciół z kavkazchatu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 00:43 
Sierżant
Sierżant

Wiadomo że tym wszystkim kręcą politycy, a społeczeństwo nie ma na to wpływu. Stachu dobrze pisze- forum jest do wymiany poglądów.
Zawsze będą dwie strony. Spokojna wymiana poglądów nie jest zła.

co do wojen: "Największy pieniądz, płynie z krwią"

Pozdrawiam!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 00:52 
Sierżant
Sierżant

FDJ nie obchodzi mnie czyj to sztandar pod twoim nickiem, i nawet go nie nazwałem tak jak ty to zrobiłeś- ale to oczywiście nadinterpretacja( dokładniej czytaj zdania). No i kultury trochę, bo zacząłeś od blach i szmat a kończysz na genitaliach.
I dobra rada, odbieraj sceptycznie media bo wierzysz we wszystko co usłyszysz w "pudełku"
Wysadzenie Świątyni mogło być prowokacją, nagle teraz druga strona irańska się zorientowała że trzeba ją wysadzić? Skoro latami nikomu nie przeszkadzała.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 04:16 
Podporucznik
Podporucznik

ale tak naprawde - oco wam chodzi?

Virtuti-Militarii byl odznaczeniem od 1792 do 1992 i koniec , co jeszcze chcecie powiedzieć , że w czeczeni tego nikomu nie dano?
poczytajcie troche , najwyższe odznaczenie państwowe związku radzieckiego , noszą , jeszcze i zasłużeni polacy , to nie tak jak wy tu wojujecie , w sumie nawet nie wiem po co, Sztandary jednostki zawsze miały , i będą miały wyższą range jak jakieś medaliki, nazwa virtuti - nie pochodzi z warszawskiego tylko z włoskiego ,A ustanowił je Poniatowski - ten to przywiózł który napisał Hymn narodowy i do dzisiaj go znacie
, a na marginesie , zanim się bełkot zrobi , co do przyznawania tego orderu poczytajcie sobie.

http://www.greendevils.pl/f_to_f/virtut ... itari.html

pozdrawiam
johnny40

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 06:43 
"Spammerus maximus"

FDJ napisał(a):
Gość podkładający bombę w świątyni lub na ulicy zabijający rodaków to zwykły bandyta. I za walkę z takimi bandytami powinni nasi żołnierze mieć możliwość otrzymania takiego orderu :) w końcu ordery są dla ludzi a nie ludzie dla orderów.
Explorer możesz sobie opluwać mój sztandarek choć ludzie, którzy pod nim walczą jedną reką wyrwali by Ci jaja i włożyli w usta bys tego więcej nie robił. A powiem, że dostałem go w prezencie od przyjaciół z kavkazchatu.

Zgadzam się z Tobą, goście z AK w okresie 1939-1945 to byli zwykli bandyci którzy zabijali nie tylko żołnierzy okupanta ale i swoich rodaków.
Najlepiej im poszłow w 44 kiedy zniszczyli stolicę.
:666 Ci to dopiero bandyci byli, walcząc z pomocnymi wojskami niemieckimi przynoszącymi na teren naszego kraju kaganek oświaty...
A na serio.
Do Iraku nie jedzie się po chwałę u W OBRONIE OJCZYZNY. Jedzie się po KASĘ.
Jadą tam tylko ochotnicy-NAJEMNICY, którzy z kaskę narażają swoje życie-taki zawód. Gdzie tu miejsce na chwałe i godność.
A order? Owszem, proponuję ustanowienie dla IRACKICH TYGRYSÓW orderu bądź odznaki podobnej do niemieckiej nadawanej za walkę z bandytami (ta z wężami).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: VM
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 10:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Moim skromnym zdaniem uwazam ze Order VM powinien być nadawany za szczegolne bohaterstwo w obronie i w walce o wolność OJCZYZNY- POLSKI!!!!!!!!!!!!.Za ODWGĘ,BOHATERSTWO naszych żolnierzy w "pokojowych" misjach powinno byc ustanowione i nadawane inne odznaczenie podobnej "rangi" ale nie poniewierajmy największego i nabardziej godnego szacunku ORDERU WOJSKOWEGO VIRTUTI MILITARI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!, :mad: :mad: :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 12:46 
Lew morski

Ilu nas tyle opinii - szkoda sie klocic o ta sprawe! Virtuti to symbol, odznaczono nim wielu wielkich i niestety takze sprzadawczykow - w zaleznosci kto akurat mial wplyw na jego przyznanie( patrz przyklady przytoczone przez kolegow). Nie wdajac sie w ocene ideologiczna Iraku to fakt, ze nasza armia zdobywa wielkie doswiadczenie tam, ale i fakt, ze nie jest to wprost walka w obronie Ojczyzny w zwiazku z tym uwazam, ze powinno sie ustanowic podobne odznaczenie dla bohaterow misji wojskowych podobnych do Iraku pozostawiajac Virtuti na jego dawnym miejscu. Do tej pory przyznawanie go bylo bardzo rygorystyczne - znam osobe, ktora na niego zasluzyla swoim mestwem w walce z okupantami, wniosek o odznaczenie zaginal nie docierajac do rzadu w Londynie a po latach odmowiono jego przyznania ze wzgledu na uplyniecie terminu od zakonczenia dzialan wojennych. Czlowiek ten posiada inne odznaczenia, jest obecnie w stopniu majora, ale Virtuti nie dostal a naprawde na niego zasluzyl wlasna krwia i odwaga - teraz zyje w nedzy na emigracji...PZDR

Ps Przejaskrawienia nawet w slusznej sprawie nie powinny obrazac uczuc, poczucia honoru i patriotyzmu stad potraktowanie sztandaru w sposob jak w dyskusji moim zdaniem wymaga conajmniej przeprosin autora

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]