Teraz jest czwartek, 26 czerwca 2025, 08:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 02:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Do kolegi Lipek-a i Partyzant-a:

Przepraszam za tak długi czas odzewu-serdecznie dziękujemy Wam za wsparcie i miłe słowa, cieszymy się że nietylko my zajmujemy zdanie w temacie. Jeśli chcielibyście w jakikolwiek sposób wspomóc naszą działalność prosimy o kontakt najlepiej na priv, jesli zas chcielibyście wspomóc finansowo nasze projekty-pomniki, miejsca upamiętnienia proszę ewentualna pomoc finansową kierować na podany przez Trapera nr konta-planów mamy sporo, tablice pamiatkowe, msze św za poległych itd itd. Z naszej strony zapraszam w rejony Pomorskie i Podlaskie oraz 11 kwietnia do Sztumu na konferencje i organizowane odsłonięcie pomnika i inne uroczystości- dziękujemy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 16:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

I już po konferencji!! Czas płynie szalenie szybko. Za szybko!!!
Mija już trzeci dzień od konferencji, która wydaje się była bardzo udana. Po raz pierwszy w Sztumie notowano tak wysoką frekwencję. Ostatni raz była taka podobnież w 1989 roku, kiedy zawiązywano Komitet Obywatelski. :1
Nie odbyłaby się jednak ona bez bezinteresowanej ofiarności wielu osób. Jeśli wymienię tylko Trapera i Volkswagena, to będzie za mało. Ale chociaż im musze podziękować za tyle zaangażowania.
O szczegółach może nieco później, bo muszę myć okna ;)
Na razie życzę Spokojnych, Zdrowych i Radosnych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2006, 19:24 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Coś namotałem z tym zdjęciem, eh... :drap No kurczę, kombinuję i kombinuję a jakoś nie udaje mi się wstawić fotki ! :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 kwietnia 2006, 21:11 
Pułkownik
Pułkownik

W nowym majowym "Odkrywcy"

- "Żołnierze wyklęci", czyli rzecz o mjr "Łupaszce" i innych... str.30
Przez pół wieku uznawano mnie za bandytę! Do takiego wniosku można dojść, słuchając opowieści mjr Błażejewicza o sobie, swoich przełożonych i podwładnych. Mjr Zygmunt Błażejewicz - pseudonim "Zygmunt", legendarny dowódca partyzancki, uczestnik walk na Wileńszczyźnie, jeden z dwóch żyjących dowódców z V Wileńskiej Brygady AK mjr "Łupaszki".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2006, 11:41 
Lew morski

A to ciekawe, ze Odkrywca sie tym zainteresowal ...czyzby Tomek w tym maczal palce? Tak na marginesie to Zygmunt niestety jest chyba juz ostatnim zyjacym dowodca szwadronu z V Brygady.
Przypominam tez, ze jezeli wszystko pojdzie dobrze to ponownie odwiedzi Polskę juz 9ego maja - gdyby ktos byl zainteresowany spotkaniem z Nim to proponuje sie umowic - ja chyba sie bede wybieral z Gdanska. PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: rekonstrukcja
PostNapisane: wtorek, 2 maja 2006, 10:51 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nareszcie udało się... Co Wy na to ? Pozdrawiam serdecznie Szanowną "Reakcję" ! :P

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ...
PostNapisane: wtorek, 2 maja 2006, 11:06 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dziś na TVP3 (Gdańsk) program o "ŻELAZNYM" (godz. 19.20) ! Prawdę powiedziawszy nie mogę się doczekać - bardzo ciekaw jestem w jaki sposób zostanie całość przedstawiona. Mam nadzieję, że lipy nie będzie (tak jak w filmie np. o "BURYM"...) ?! No i czy wyemitowanie owego filmu nie zostanie ponownie przełożone... :hmmm

A co do nowego "ODKRYWCY" - temat antykomunistycznego podziemia niepodległościowego staje się coraz bardziej popularny, zatacza coraz to szersze kręgi (i bardzo dobrze ! :) ). W/g mnie redakcja idzie więc z "duchem czasu" i stara się być "trendi". ALE niech piszą, byle słusznie i jak należy (bo jak nie to wyślemy im patrol dywersyjny pod drzwi... ;) ) !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 maja 2006, 16:57 
Porucznik
Porucznik

Pit stary napisał(a):
A to ciekawe, ze Odkrywca sie tym zainteresowal ...czyzby Tomek w tym maczal palce?

Jesli chodzi o mnie :) to niestety nie ja. Sam zdziwiłem się jak zerknąłem na artykuł. Ważne, że nareszcie coś pojawiło się w "O" na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 maja 2006, 18:35 
Porucznik
Porucznik

UWAGA!!
11 maja o godzinie 23.15 TVP 1 wyemituje długo oczekiwany film pt. " Rozbity kamień" o działaniach I szwadronu V Brygady Wileńskiej na Podlasiu w 1945 roku. Proszę przekażcie tą informację jak największej liczbie osób!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: film o "ŻELAZNYM" ...
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2006, 22:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Czyżby napisał(a):
... Dziś na TVP3 (Gdańsk) program o "ŻELAZNYM" (godz. 19.20) ! ...

Dranie w tej pokątnej telewizji ! Już PO RAZ DRUGI przełożyli emisję z niewiadomych przyczyn !!! W programie TV (nawet na necie) film był, natomiast zamiast tego w telewizji poleciało jakieś zastępcze (?) ersatz-gówno... Czy ktoś z Was ma do realizatorów tego filmu jakiś telefon/namiary ? Chciałbym wiedzieć KIEDY film ten w końcu i nareszcie ZOSTANIE jednak wyemitowany... Dzwoniłem w tej sprawie we wtorek do redaktora dyżurnego w TVP3 ale sytuacja go przerosła i nie mógł mi podać żadnych konkretnych informacji na temat zaistniałej sytuacji... :evil:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 maja 2006, 13:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Nie pozostaje nic innego jak tylko uzbroić się w cierpliwość, rozmawiałm kilka dni temu z realizatorem/reżyserem tego filmu i po prostu nie jest On jeszcze gotowy, wciąż czeka na udostępnienie dokumentów z IPN, ale myslę że jeszcze w maju moii przyjeciele z Pomorza zobaczą go w TV , ja no cóż w pózniejszym terminie na odtwarzaczu, serdecznie pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 22:02 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam Kolegów!
Wczoraj bezpiecznie wylądował w Polsce samolot z Zygmuntem Błażejewiczem na pokładzie. "Zygmunt" przekazuje serdeczne pozdrowienia wszystkim znajomym i przyjaciołom. Będzie gościł w Trójmieście już w przyszłym tygodniu. Przypominam tylko, że już jutro w TVP na !1 programie będzie można zobaczyć film o "Zygmuncie" Przyjemnego oglądania !!![/url]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2006, 16:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja króciutko w formie ogłoszenia- dzisiaj o 20.20 TVP 1 Teatr Telewizji "Śmierć Rotmistrza Pileckiego" -polecam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2006, 14:56 
Szeregowy
Szeregowy

Witam Panowie ! Od paru miesiąca śledze Wasze forum i wiadomości na temat Łupaszki,dlaczego nie piszecie nic o spotkaniu w Sztumie, wiele osób jest na pewno zainteresowanych tym tematem. Pozdrawiam . viktor.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 maja 2006, 15:20 
Lew morski

Chcialem aby ktos bardziej kompetentny na ten temat sie wypowiedzial, no ale po wywolaniu do tablicy - rzeczywiscie warto cokolwiek napisac. W Sztumie odbylo sie cos znacznie wiecej niz spotkanie bo konferencja moznaby rzec naukowa zorganizowana przez IPN Gdansk i Swiatowy Zwiazek zolnierzy AK oraz (chyba bo nie jestem pewny) Zaklad Karny w Sztumie(-coz za hiswtoria!!!)nt. dzialalnosci partyzantki antykomunistycznej na Pomorzu i Powislu co w zasadzie sprowadzilo sie do dzialania oddzialow Lupaszki. Konferencja zostala zorganizowana z rozmachem na zamku sztumskim. Mielismy wielka przyjemnosc spotkac sie z Kombatantami w tym z uczestnikami partyzantki na Pomorzu m.in. Jachna i Jastrzebiem a takze innymi zolnierzami Majora - takze z Wilenszczyzny i Podlasia.Byla obecna takze rodzina Zelaznego razem z naszym lacznikiem ze Slaska. Wygloszono 4 referaty - w sumie bez jakis wielkich odkryc w temacie, ale naswietlajacych nieco realia dzialalnosci na Pomorzu Vej Brygady( mnie zabraklo zwyklego opisania ich dzialalnosci i czynow zwazywszy na wielkie zainteresowanie konferencja osob nie znajacych tematu zbyt gleboko)z czescia tez mozna sie zgodzic - z czescia nie, ale tak to juz jest pewnie w historii.Po konferencji odbyla sie glosna inscenizacja starcia partyzantow z NKWD i UB w wykonaniu grup rekonstrukcyjnych( o tym moze wiecejby napisal Czyzyk czy inny uczestnik) Po strzelaninie i uwolnieniu wiezniow wszyscy uczestnicy, widzowie i inni zostali poczestowani przez organizatorow obfitym obiadem. Po konferencji juz w wezszym gronie pojechalismy do Czernina zlozyc kwiaty pod tablica upamietniajaca Zelaznego a nastepnie w okolicy odslonieto pamiatkowy kamien, a wlasciwie tablice na nim, na szlaku Szwadronu Zelaznego - kamien przedstawiony wczesniej o b. ciekawej historii. Pozniej w zupelnie waskim gronie kombatantow i milosnikow Reakcji ogladalismy miejsce smierci Zelaznego oraz Jodłowke -miejsce koncentracji oddzialow przed wyjsciem w teren na wiosne 1946r. Dodam jeszcze na koniec, ze konferencja zostala objeta patronatem Marszalka Senatu, ktory obok marszalka sejmu skierowal list do uczestnikow konferencji, udzial bralo tez kilku poslow na Sejm, wladze samorzadowe, sporo osob zainteresowanych z roznych stron Polski( pozdrowienia dla kolegow z Warszawy i Tych) i duza liczba uczniow i nauczycieli sztumskich szkol, nie mowiac juz o dziennikarzach czy telewizji lokalnej. Zainteresowanie bylo duze - ja oceniam ilosc uczestnikow na ok.100 osob. Calosc byla dobrze zorganizowana, z obstawa Policji itp. itd. - wielkie dzieki dla organizatorow - to chyba najlepsza taka impreza na Pomorzu o jakiej mi wiadomo, ktora "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! pomoze odklamac historie dzialalności oddziałow mjr Lupaszki.PZDR

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]