Teraz jest sobota, 30 maja 2026, 01:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Podziemia lessowe
PostNapisane: środa, 3 maja 2006, 13:00 
Porucznik
Porucznik

Witam!
Znam miejscowość, pod którą rozciągają się tzw. lochy (wg nomenklatury miejscowej). Rzeczywiście są, nie są to ziemianki czy też piwnice. Widziałem na własne oczy - raz się w jednym miejscu ziemia zapadła (po deszczu i przejechaniu autobusu w bezpośredniej bliskości) i to tak, że drzewo wpadło w tę dziurę całe. W kilku innych miejscach powstawały też zapadliska w ziemi i widać tam było (w tych dziurach) fragmenty korytarzy, ewidentnie kopanych ludzą ręką (owalne, profilowane). Rzecz w tym, że są to korytarze kopane w glebie lessowej, więc niby twardej ale... Zastanawiałem się wielokrotnie czy jest sens prób eksploracji tych podziemi a jeśli tak, to jak podejść do zagadnienia, żeby do tych lochów wejść a przede wszystkim wyjść? Ciekaw jestem opinii Szanownych Forumowiczów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 maja 2006, 13:28 
Pułkownik
Pułkownik

Próznie w lessach nie sa za czeto odkrywane ale sa znane z wielu miejsc w Polsce -
z tego co pamiętam w Debicy odkryto takie minijaskinie w lessach ( info na stronie Speleo Beskidzkiego ), są też w Bolesławiu koło Olkusza czy też chyba w miejscowości Bugaj w okolicy Niecki Niedziańskiej i Gór Świetokrzyskich.
Próznie te z reguły szybko powstają wskutek rozprężeń skalnych - powstaja pęknięcia i zapadliska a dodatkowo działa tu woda wymuwająca less. szybko tez zapadaja się i zanikają.
Jesli możesz napisz gdzie sa te obiekty i jesli je penetrowałes naopisz o nich wiecej. Może jakies foto ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 maja 2006, 18:48 
Porucznik
Porucznik

geolog napisał(a):
Próznie w lessach nie sa za czeto odkrywane ale sa znane z wielu miejsc w Polsce -
z tego co pamiętam w Debicy odkryto takie minijaskinie w lessach ( info na stronie Speleo Beskidzkiego ), są też w Bolesławiu koło Olkusza czy też chyba w miejscowości Bugaj w okolicy Niecki Niedziańskiej i Gór Świetokrzyskich.
Próznie te z reguły szybko powstają wskutek rozprężeń skalnych - powstaja pęknięcia i zapadliska a dodatkowo działa tu woda wymuwająca less. szybko tez zapadaja się i zanikają.
Jesli możesz napisz gdzie sa te obiekty i jesli je penetrowałes naopisz o nich wiecej. Może jakies foto ?

Miejscowość to Opatowiec nad Wisłą, dokładnie vis a vis ujścia Dunajca do Wisły. Fotek nie mam żadnych. Jestem naotmiast absolutnie pewien, że to nie są próżnie w lessach. Opatowiec leży na lessowej "skale", która po kawałku kruszy się. U jednego ze znajomych "odjechał kawałek skały ujawniając jednocześnie w tych surowych pęknięciach korytarz ewidentnie kopany ludzką ręką, idąc gdzieś "dalej". Nie znam kogoś, kto odważyłby się tam wejść. Ciekaw jestem czy w środku coś jest? Jaki był cel kopania tych tuneli? Dokąd sięgają? Tylko jak tam wejść?
Co do opisywanego zapadnięcia się drzewa to było tak, że po wielkiej ulewie przejeżdżał wokół Rynku autobus. Zadudniło. Przyszedłem na miejsce, patrzę - widok jakiś niby normalny ale inny... Nie ma drzewa! W ziemi dziura, z dziury wystaje... wierzchołek drzewa. Nie było to jakieś wielkie drzewo ale małe też nie, szacowałbym je na jakieś 20 metrów wysokości. Stojący nieopodal dom przez całe lata zapadał się delikatnie i pękał. W trzech innych miejscach też widziałem, gdy "ziemia się otwarła", te same korytarze... Co w nich jest? Różne ludzie opowiadali legendy, ja sam nie jestem zbyt podatny na różne "fajerwerki", choćby z uwagi na wiek... ;) ale jednego jestem pewien - lochy tam są. To nie jest wytwór przyrody.[/list]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 maja 2006, 19:55 
Generał Broni
Generał Broni

W Bolesławiu koło Olkusza faktycznie są jaskinie lessowe lecz krótkie i nie głębokie. Podczas ich kartowania omal nie przypłaciłem życia gdyż osunęło się sporo gleby w dół gdy byłem wewnątrz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 maja 2006, 20:39 
Pułkownik
Pułkownik

Chętnie bym zobaczył te obiekty choć to trochę zdziebka daleko specjalnie jechać tylko w tym celu. Sadze że Opatowiec może leżeć jak piszesz na lessach ale pod nimi są zapewne inne twardsze skały np wapienie w których ludzie mogli wydrążyć jakieś podziemia i zapewne to one miejscami sie zapadaja raz z nadkładem lessów i powstaja na powierzchni różne zapadliska.
Ale najlepiej zobaczyc to na własne oczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2006, 07:59 
Generał Broni
Generał Broni

NOTOS, a czy posiadasz jakieś fotki z tych lessów, jeżeli tak to chętnie nie jeden by to chciał zobaczyć....
:fon

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2006, 13:09 
Porucznik
Porucznik

Mar napisał(a):
NOTOS, a czy posiadasz jakieś fotki z tych lessów, jeżeli tak to chętnie nie jeden by to chciał zobaczyć....
:fon

Witam!
Nie posiadam żadnych fotek tych lochów, ale... Zróbmy tak! Jest maj, nadchodzą wakacje. Jak co roku (a jeżdżę tam od.... ho ho...!) będę w Opatowcu na wakacjach. Podejdę tu i tam, zrobię jakieś fotki, jeśli tylko będzie to możliwe, to znaczy, jeśli tylko znajdę jakieś dobre wejście do dziury. Wówczas podam fotki na Forum, licząc, że ewentualni penetratorzy zaproszą mnie na akcję. :) Jeśli będę w Opatowcu wcześniej - wrzucę fotki wcześniej.
Dotychczas nie interesowałem się tą problematyką, ale z uwagi na tema "twierdze, bunkry, podziemia i jaskinie" zdecydowałem się ten temat tu poruszyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2006, 21:14 
Generał Broni
Generał Broni

Ok. a :1 więc będziemy oczekiwać fotek. :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]