Teraz jest piątek, 27 marca 2026, 08:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: czy cos tutaj znajde???
PostNapisane: sobota, 6 maja 2006, 18:07 
Kapral
Kapral

Witam!
Jestem tutaj nowy, wiec prosze o wyrozumialosc!... Jestem zywo zainteresowany poszukiwaniem pamiatek przeszlosci. Moje zainteresowania rozpoczely sie z momentem wykopania na dzialce monety 20 fenigow z 1939 r i fragmentu okularow w okraglej oprawce. Od razu przyszly mi na mysl okulary, jakie nosili ludzie z gestapo.. ale to moze byc tylko moje wyobrazenie... Przechodzac do konkretow - chcialbym sie dowiedziec cos o technikach poszukiwania. Czy wykrywacz metali jest tu nieodzowny? Mam jeszcze pytanie dotyczace miejsca poszukiwan. Mieszkam u podnoza Gory sw Anny (nie opodal Kedzierzyna - Kozla). Czy w tym rejonie mozna znalezc cos godnego uwagi???
Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje!!!
Pozdrawiam!!! :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 maja 2006, 18:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja reż jestem nowy ale z obserwacji forum widze że wszędzie można coś znaleźć!!!
A co do wykrywacza to jeśli myślisz o poszukiwaniach to jest raczej niezbędny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 maja 2006, 19:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wykrywacz jest nieodzowny,na poczatek jakis tani byle mial dobra dyskryminacje,ktorys z rutusow itp.,wtedy postanowisz czy ci sie to zajecie podoba czy nie..
Znalezc mozna wszedzie praktycznie,kwestia czasu i szczescia,mozna szczesciu pomoc szukajac miejscowek na mapach itp.
Zalezy czego chcesz szukac,czego oczekujesz,jak wielkie skarby chcialbys znalezc itp.
Pamietaj ze to mocno uzaleznia :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: kawalek historii ...
PostNapisane: sobota, 6 maja 2006, 20:53 
Kapral
Kapral

Dzieki za rade! Nie szukam czegos szczegolnie cennego. Choc jakby cos sie trafilo, to bym sie cieszyl. Chodzi mi o sam kontakt z przedmiotami, ktore sa historia... Chodzi mi o "obcowanie" z historia. Mozna i w muzeum, ale to nie to samo.

Miec na wlasnosc kawalek histori... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: czy tu coś można znaleźć
PostNapisane: sobota, 6 maja 2006, 21:51 
Specjalista
Specjalista

Wszędzie można coś znaleźć, jak nie masz wykrywacza, to zanim się dorobisz, proponuję stare strychy, ale można znaleźć nawet w szufladzie babci, ja ostatnio znalazłam w pudełku na guziki mojej koleżanki guzik z I WŚ, produkowany we Francji dla polskich żołnierzy, może to nie Rudy 102, ale historia jest wszędzie. Życzę powodzenia i niech Cię wciągnie, to najlepszy nałóg świata. Pozdrowionka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 maja 2006, 22:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Można też poszukac w lesie gdzie zachowała sie jeszcze linia okopów. Bez wykrywacza to może sie troche nakopiesz ale można trafić troche łuseczek (sprawdź po drzewach, jeśli mają trafienia po kulach to pewnie coś znajdziesz)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 01:53 
Generał Broni
Generał Broni

Albo poszukaj jakiś ruin, najlepiej po restauracji. W pobliżu większości z nich były śmietniki gdzie można znależć sporo butelek i porcelany. Szukaj miejsc gdzie np. po lesie walają się różne stare stłuczki i spróbuj pokopać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: fajne tereny
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 09:47 
Kapral
Kapral

u mnie w okolicy jest kilka bunkrów, ale wszystkie są zasypane... Pewnie coś tam by było... Poszukam. Pod Górą Św. Anny rozgrywały się walki w czasie powstań śląskich, więc coś w ziemi powinno być. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 11:13 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

czesc witam ja jestem z kedzierzyna -kozla i uwierz mi ze pod góra sw anny masz pole do poisu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 18:18 
Kapral
Kapral

szukales juz w tamtym rejonie? Planuje wypad w okoliczne lasy. Zapalu mi na pewno nie zabraknie!!! Tylko czasem zona dziwnie na mnie patrzy jak jej o tym mowie... Ale co kobiety moga wiedziec o poszukiwaniach... Chyba ze sie myle... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 18:49 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

uważaj jak już kupisz wykrywkę o ile mnie pamięć nie myli góra Św. Anny to teren przylegający do poligonu wojskowego
pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 19:42 
Kapral
Kapral

Chyba masz racje, ale dawno juz zadnych manewrow nie bylo.Zostala tam tylko stacja radiolokacyjna. Poszperam troche w lesie, moze znajde jakies przedmioty z czasow powstan lub wojny.
PoZdrawiaM !!! ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2006, 12:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj Kolego.
Na mój gust to zacznij od chodzenioa na poszukiwania z kimś,załatw od kogoś wykrywkę pochodź z nią trochę...a wtedy albo poczujesz to coś albo nie...Dzięki temu (jeśli Ci się nie spododba tego typu poszukiwanie przygód)zaoszczędzisz zarówna sporo kasy na wykrywacz i wyjazdy(o czym zawsze nowi poszukiwacze zapominają)oraz zaoszczedzisz sporo czasu...A na pytanie czy warto tam kopać i szukać??!!No cóż weź jakąś książke z historii i poczytaj coś niecoś wiecej o Twoim miejscu zamieszkania że jest ono bardzo atrakcyjne historycznie....Tylko że weź poprwakę na to że to miejsce jest już pewnie nieźle przeryte..ale wiesz to jest jak z grzybami niegdy wszystkich z lasu nie wytaqrgasz Także próbować zawsze warto :1 Wiesz ja tez nie jestem jakimś żadnym weteranem ale dzięki kolegom którzy pomogli mi rozpocząć poszukiwawczą przygode nie popełniłem wielu błedów typowych dla początkujących także tak jak mówie"przyklej "się do kogoś Pozdrawiam :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]