Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 17:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 20:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nawiązuję do wątku z ładownicami.Dzięki Marku za współczucie, ale Sławek ze swoją dokładością jest szeroko znany. Ja Go za to właśnie cenię.Sławek ładownice miałeś w rękach i wiesz że bicia są praktycznie niewidoczne, no chyba że nauczę się wreszcie dobrze obrabiać fotki.
Na tą chwilę nie jestem w stanie dać zdjęć.
Pozdr.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2006, 09:49 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:23 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2006, 15:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No, cóż, trudno, tak po prostu byłem ciekaw.
Aha, jeszcze jedno. Moja lornetka nie ma "podziałki". Znaczy tej optycznej, w środku, tam gdzie sie patrzy ;)
Czy to normalne? Te lornetki które widziałem dotąd miały taką podziałkę. Ta nie ma. Może te z podziałką to wersja dla oficerów?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2006, 16:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Sławek to Jeznacki pfff jego firma jeszcze działa ??? Napisz cos na ten temat.
pozdro Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2006, 20:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ok, never your mind z tą podziałką, po prostu ktos ją chyba wymontował ;o)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2006, 10:36 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:24 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2006, 10:45 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:21 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 07:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Sławek nie po to piszę na forum by kogoś zniechęcać.Wszystkie możliwe sygnatury, które udało mi się odczytać, podałem we wczesniejszych wypowiedziach.Nie pozostaje mi nic innego tylko przy okazji dać Ci do zlustrowania.
Pozdr.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 09:20 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:21 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 12:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja spotkałem sie z pewna klamka bita na lufie i bębenku godłem państwowym o wysokosci 3mm. Natomiast pod bębenkiem było nabite NG30.
pozdro Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 13:52 
Pułkownik
Pułkownik

F.B. RADOM
Ng.30

:)

Cytuj:
W Polsce, w okresie międzywojennym rewolwer Naganta został przyjęty do uzbrojenia Policji Państwowej i straży pocztowej. Rewolwer wz. Ng 30 był bronią powtarzalną przeznaczoną do walki z małej odpistolet wz. 30 Naganległości i obrony osobistej. Broń działała na zasadzie mechanicznego obrotu bębna z nabojami. Bębnem obracało urządzenie zapadkowe uruchamiane przez mechanizm spustowy. Urządzenie to, działając na zęby nacięte w dnie bębna, powodowało jego obrót o jedną siódmą część obwodu i następnie utrzymywało bęben w określonym położeniu. Rewolwer posiadał kurek obrotowy z mechanizmem podwójnego działania. Stosowano do niego specjalnie zaprojektowane naboje, w których stożkowo ścięty pocisk znajdował się całkowicie wewnątrz łuski. W czasie odwodzenia kurka bębenek przesuwał się do przodu, a wystająca krawędź szyjki łuski wchodziła do wylotu lufy. Przy strzale łuska ulegała rozdęciu, uszczelniając całkowicie przestrzeń pomiędzy bębenkiem a lufą. Rozwiązanie to umożliwiało eliminację strat energii gazów prochowych (uszczelnienie powodowało zwiększenie energii początkowej pocisku o ok. 2%). Jednak, rozwiązanie to miało też poważne wady, ponieważ rozdęte łuski często utrudniały rozładowanie rewolweru. Wystrzelone łuski wypychało się pojedynczo stempelkiem umieszczonym przegubowo pod lufą. Bębenek siedmiokomorowy można było wyjmować z rewolweru bez użycia narzędzi. Z prawej strony szkieletu była umieszczona odchylana pokrywa służąca do zasłaniania komór bębenka i ograniczająca jego ruch w lewo. Broń można było rozłożyć całkowicie za pomocą wkrętaka, lecz była to czynność dość skomplikowana i pracochłonna.
Rewolwery produkcji polskiej różniły się nieznacznie od rewolwerów rosyjskich i radzieckich masą, długością, podstawą muszki oraz kształtem główki rozładownika i kurka. Rewolwer Ng wz. 30 posiadał lufę gwintowaną o długości 114mm o 4 bruzdach i 4 polach, przy czym bruzdy były dwukrotnie szersze od pól. Broń odznaczała się bardzo starannym wykończeniem, w tym charakterystyczną dla polskiej broni krótkiej ciemnoniebieską oksydą. Z każdego rewolweru oddawano 7 strzałów nabojami wysokiego ciśnienia, co miało wyeliminować ewentualne ukryte wady materiału w którejkolwiek z komór bębenka i gwarantowało bezpośrednim użytkownikom broni bezpieczeństwo. Próbę tę oznaczano cechą w postaci godła państwowego o wysokości 3mm wybijaną na lufie i bębenku. Poważnym mankamentem broni był jednak brak zamienności części między rewolwerami, gdyż - jak wynika ze sprawozdań Biura Studiów Fabryki Broni w Radomiu - każdy mechanizm rewolweru był uzgadniany w działaniu sposobem rusznikarskim.

Dane techniczne:
kaliber ; 7,62 mm,
masa broni; 0,75 kg,
długość broni; 230 mm,
długość lufy; 114 mm,
pojemność bębenka; 7 naboi,
donośność; ok. 700 m,
prędkość początkowa pocisku; ok. 280 m/s,
energia początkowa; ok. 270J,
najwyższy celownik; 50 m,
donośność ok. 700 m

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 15:22 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:22 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2006, 09:12 
Pułkownik
Pułkownik

Ten Nagan był kiedyś w sklepie www.collectiblefirearms.com - maja tam czasami nasze sztuki ...

A co do Visa ... fotek w sieci jest masa bo przecie ciągle są gdzieś na sprzedaż. Mam jedną ładną fotkę sztuki z kolekcji kolegi z Hameryki - czasem sobie wrzucam ją na tapetę ekranu bo miła dla oka :) pozdrawiam ;)

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2006, 10:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

scz napisał(a):
Nie Paweł, nie trzeba nie interesują mnie niemieckie fanty. Pisałeś o polskim jej pochodzeniu a z sygnatur wynika, że z naszym sprzętem nie ma nic wspólnego. Myślałem, że są na niej odbiory WP czy coś podobnego. Oczywiście, że hipotetycznie mogła być używana przez WP ale w ten sposób można wszystko przyporządkować do naszego wojska. To my w latach dwudziestych byliśmy śmietnikiem oporządzenia europejskiego.
Ja jednak uważam, że jeżeli nie ma jednoznacznych sygnatur świadczących o przyjęciu sprzętu na stan WP to dany fant nie jest nasz i tak jest w tym przypadku.

Nie jestem mocny w temacie broni i mam pytanie do kolegów. Jakie powinny być sygnatury na Naganie radomskiej produkcji? Może ktoś ma zdjęcie takich sygnatur? Proszę o pomoc.

Nie podzielam twojej ortodoksji Sławku. Uważam, że wyposażenie przejęte przez WP jest bardzo ciekawe. Na tej zasadzie za "elementy śmietnika" mozna uznać np.hełmy Adriana (też były obce).Dla mnie liczy się przedewszystkim faky obecności danego wyposażenia w WP w latach międzywojennych no i oczywiście w 39 r. ładownice wg mnie to KOP.Oczywiście każdy może zostać przy swoim (po to jest forum).

No Bolas wreszcie się odezwałeś (ostatecznie to twoja Strona :1 ).Fajne fotki.Zastanawia mnie kolor oksydy na visie.Kto widział oryginalną polską wie o co chodzi.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2006, 11:47 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:22 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]