Teraz jest piątek, 19 września 2025, 03:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: do cmentarza
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 00:17 
Generał Broni
Generał Broni

von graf napisał(a):
pruszkow kolo Warszawy ul.lipowa . - ......... jak on teraz wyglada ale jeszcze 10 lat temu mozna bylo znalezc w budynku na terenie cmentarza ksiazki po hebrajsku.jesli bededziesz chcial moge podeslac fotki.ale nie wiem co tam zastane dawno tam nie bylem

Może to trochę dziwne że dopiero teraz odpowiadam, ale właśnie podjęliśmy współpracę ze Starostą Smolińską odnosnie pomocy naszej fundacji w budowie muzeum Dulagu...............
Tak więc przy okazji możemy się spotkać i pogadac o tym co piszesz.
Wynająłem na Przejazdowej teren na tyłach Urzędu Celnego więc będę tam często
daj jakiś namiar na priva

Ostatnio edytowano piątek, 19 maja 2006, 00:33 przez Kocio, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 00:19 
Generał Broni
Generał Broni

FDJ napisał(a):
W Gliwicach znam 2 cmentarze żydowskie jeden na ul okrzei drugi koło dworca kolejowego obydwa zaniedbane bo gminę żydowską interesują raczej działki i kamienice w centrum niż pozostałości po przodkach.

FDJ

To co piszesz Jacek, jest dla mnie zawsze zadziwiające............ Tak dużo się rzucają tak protestują, manifestują a to co napisałeś nie jest odosobnionym faktem..................
W czerwcu bedzie świeża partia tego na co czekasz...................

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 00:20 
Generał Broni
Generał Broni

berezol napisał(a):
Może nie wiem gdzie są cmentarze żydowskie ale wiem dokładniegdzie jest grób masowy, nieodnaleziony. Kiedyś próbowali go namierzyć chłopcy z IPN czy podobnej organizacji ale rąbneli się o jakieś 200 metrów i nic nie odnaleźli. Przekopali gościowi pole koparkami i za przeproszeniem doopa zbita, nic nie trafili. Wystarczyło tylko 200 metrów obok... Około 500 żydów było tam rozstrzelanych i pochowanych...

Poprosze o kontakt na priva w tej sprawie OK?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 00:22 
Generał Broni
Generał Broni

Jack napisał(a):
Do Kocia -
Mógłbyś przetłumaczyć ten napis na żydowskim pomniku - cmentarzu.

W tych dniach dopiero mi to przekaże - bo wywędrował na 3 miechy do Izraela...............

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Cmentarze żydowskie - zapraszam do współracy
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 00:23 
Generał Broni
Generał Broni

KB napisał(a):
Witam, zapraszam na moją witrynę http://www.kirkuty.xip.pl . Strona ta - założona z inicjatywy osoby o nieżydowskim pochodzeniu - jest próbą prezentacji niektórych cmentarzy żydowskich w formie fotogalerii, wzbogaconej o podstawowe informacje historyczne. Zapraszam do współpracy przy jej tworzeniu

Bardzo prosze o kontakt na priva.........

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 00:25 
Generał Broni
Generał Broni

dominss napisał(a):
Witam
Zaniedbany cmentarz w Janowie, woj.podlaskie, pow.sokólski. Zdjęcia robiłem w 2003 roku, przejeżdżam koło niego średnio raz w tygodniu.
Ponoć ktoś z miejscowych dostał pieniądze na ogrodzenie cmentarza ale...... :piwo :piwo :piwo
No cóż, takie życie.
Mam jeszcze parę zdjęć tego cmentarza.
Pozdrawiam[/url]

Tragedia!!!!!!!!!!!
Odezwę się na początku czerwca bo tam w okolicy bedziemy robic zdjęcia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 00:27 
Generał Broni
Generał Broni

vincent_vega_69 napisał(a):
W ubiegłym roku sfotografowałem ponad 40 macew na cmentarzu żydowskim w Mszczonowie. Jeśli jesteś zainteresowany to mogę Ci to jakoś podesłać.

Na mail najlepiej

fpoh@bip.ikp.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 00:28 
Generał Broni
Generał Broni

rob_k napisał(a):
Kocio - a co to znaczy:
Kocio napisał(a):
zapomnianymi cmentarzami żydowskimi

A tak w ogóle uważam, że pomysł świetny, ale powinien dotyczyć faktycznie nieznanych cmentarzy.
Zobacz tutaj - trochę juz skatalogowano.

Dzięki!!!
Przyda się!!
Rośnie archiwum dzięki kolegom z forum, oj rosnie!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 maja 2006, 09:34 
Plutonowy
Plutonowy

Koło mnie jest Kirkut, raczej zapomniany, chociaż mieszkańcy okolicy o nim wiedzą
Wieś sie nazywa Biskupice, woj Lublin, pow. Świdnik, przy trasie Piaski - Chełm.
Podobno kiedyś się ktoś tym zajmował, ale od kilkudziesięciu lat, już nie. Kirkut stoi na grodzisku bodajże.
Przesłałbym ci foty na mail ale jestem na urlopie i w domu będe za jakieś 3 tyg.
Jak masz czas to zajrzyj na stronke www.trawniki.hg.pl i tam wybierz Biskupice i Kirkut.
A jak będziesz to przy okazji możesz zobaczyć w indeksie "książka żydowska" i jak coś będziesz wiedział na temat tej książki, to napisz na mail kolesia tworzącego stronę, to mój dobry znajomy, też poszukiwacz tylko troche inny.
No i bodajże w Lublinie są jakieś Kirkuty, ale zapomniane to one nie są, ulicy nie bardzo moge skojarzyć bodajże Unicka, ale pewny w 100% to nie jestem.
Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Oto podaje namiary na jeden cmentarz
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2006, 14:33 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Oto dane:Zarki Misato.woj:slaskie,powiat:myszkowski.Nawet duzy ten cmentarz.Popytaj ludzi w miasteczku to Ci powiedza gdzie dokladnie jest.Latwo znalezc, :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2006, 16:18 
Generał Broni
Generał Broni

W piatek było w Pomiechówku przedstawienie w Domu Kultuty wystawione przez dzieci z okazji Dnia Dziecka.

Ponieważ akcja sztuki dotyczyła szlaku bursztynowego, podrałowałem z kolegą i dwoma gablotami i zrobiliśmy na szybko taką małą wystawę Wszelkich Rzymskich artefaktów, które mogliby rzymianie pogubić "na trasie" ale które nie zostały znalezione przy pomocy detektorów tylko pochodzą z koleckcji zakupionej na e-bay, na Krymie i w Niemczech.

Wszystkim się bardzi podobała ekspozycja ale jedna z radnych - jak dowiedziała się że ja reprezentuje Fundację Pamięci Ofiar Holocaustu to przekazała mi bardzo smutną informację o kirkucie w Nowym Dworze (Mazowieckim)
Okazuje się że tam jest cmentarz żydowski, którym oficjalnie opiekuje się Gmina Żydowska a nieoficjalnie się nim nie opiekuje......
To znaczy syf i malaria - ponoć. Przykro mi to było usłyszeć i jadę tam w poniedziałek zrobić raport foto i dowiedzieć się komu narobić wstydu.......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2006, 18:17 
Kapral
Kapral

Witam!
Nie wiem, może była ta miejscowość już wymieniana, ale w Leśnicy (woj. opolskie) też jest stary cmentarz żydowski. Położony jest on za miastem. Choć jest ogrodzony, a przy wejściu jest tabliczka wojewódzkiego inspektora ochrony zabytków, to jednak stan, w jakim jest ten cmentarz, pozostawia wiele do życzenia. Stoi tam kilka macew (a przynajmniej kiedyś stało... dawno tam nie byłem) w większości XVIII i XIX- wieczne. Będzie tam chyba ze 20 mogił.
Pozdrawiam!!! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 lipca 2006, 22:41 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam
Stary zaniedbany, opuszczony, zapomniany cmentarz żydowski jest też w Ustrzykach Dolnych woj. podkarpackie.

pozdrawiam omlet :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 lipca 2006, 23:56 
Chorąży
Chorąży

Witam
W Muszynie (woj. Nowosądeckie) znajduje się cmentarz żydowski niedaleko ul. Ogrodowej datowany jest na XIX jego stan jest bardzo opłakany stało tam kilka macew jak jest teraz nie wiem. Z zasłyszanych informacji prawdopodobnie jest jeszcze jeden wcześniejszy z którego nic nie pozostało i porasta go las.
Pozdrawiam!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Cmentarz.
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2006, 21:51 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.
W Paczkowie w lesie znajduje się cmentarz żydowski w niezłym stanie .Nie był zdewastowany , bo jest za miastem około 1-km.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]