Teraz jest czwartek, 26 czerwca 2025, 08:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 maja 2006, 23:35 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki Pit i sorry za zwlokę. Ale podobno czas to pieniądz a ja ciągle jade na debecie ;) Zamiast dopowiadać szczególy do bardzo plastycznej informacji Pita, zapraszam na strone www.ipn.gov.pl gdzie jest link do Sztumu oraz na stronę www.tgrh.org. Pozdrawiam wszytkich reakcjonistów i informuję ze szykuje się Sztum-bis. Ale szczególy w przyszlym tygodniu. A pro pos, co robice w piątek? Może macie ochotę przejechać się do Starej Kiszewy? Po drodze jest 6 miejscowości do objechania ;)
Pozdrawiam
Niwol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 11:20 
Lew morski

Na podanej stronce IPN znalazlem info nt. Uroczystości poświeconych Uskokowi - kolejnej legedzie antykomunistycznego podziemia. Kto ma czas i mozliwosc dojechania na Lubelszczyzne 21ego to na pewno warto.Swoja droga to szkoda, ze z innych regionow Polski nie mamy tu kolegow, ktorzy interesowaliby sie np Ogniem, Uskokiem, Zapora i innymi, ktorzy stawili opor czerwonej zarazie. PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Zapytanie
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 20:08 
Szeregowy
Szeregowy

Witam Panowie!Interesują mnie WSZELKIE informacje na temat lokalnej grupy partyzanckiej pchor.Władysława Helińskiego ,,Małego,, walczącej pod kryptonimem ,,Tartak,, w Borach Tucholskich. Może znacie życiorys ,,Małego,,
PIT - dziękuję za informacje o konferencji w Sztumie. Viktor.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 14:02 
Szeregowy
Szeregowy

Witam Kolegów!!
W odpowiedzi na przedostatni post "Pita starego", informuję, że wprawdzie zarejestrowałem się dopiero dzisiaj, ale odwiedzam Waszą stronę od jakiegoś czasu, a jestem z Włodawy nad Bugiem, w której okolicach od 1945 do października 1951 r., natłukły masę komunistów, podporządkowane, najpierw mjr "Zaporze", a później kpt. "Uskokowi" oddziały legendarnych braci Taraszkiewiczów - Leona "Jastrzębia" (+1947) i Edwarda "Żelaznego" (+1951), tak więc jednak jest z Wami ktoś z tych terenów... :)
A na uroczystościach z okazji 57 rocznicy śmierci kpt. Zdzisława Brońskiego "Uskoka" w Nowogrodzie i Kijanach 21 maja br. miałem zaszczyt być i nie rozpisując się zbytnio, powiem tylko, że było wspaniale i wzruszająco do łez... i co najważniejsze, udało mi się poznać i uścisnąć dłonie synowi kpt. "Uskoka" i synowi ostatniego żołnierza Niepodległej - Józefa Franczaka "Lalka". Więcej nie ma co pisać.... niektóre sprawy trudno ująć i oddać słowami...
Pozdrowienia z Lubelszczyzny !!!
Allman
P.S. Przy okazji zapraszam zainteresowanych do lektury mojej strony: http://podziemiezbrojne.blox.pl
Wszelkie uwagi, sprostowania i konstruktywna krytyka będzie mile widziana.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 14:29 
Lew morski

No nareszcie! Witam kolege serdecznie - rozumiemy atmosfere takich uroczystosci - zdaje sie, ze Lalka i jego kolegow Zaporczykow poznalismy w zeszlym roku na Podlasiu - to sa wspaniali ludzie - szkoda, ze ich juz tak malo...Moze by tak jakies zdjecia z uroczystosci by kolega podeslal a i mniej znane publikacje z waszego regionu beda dla nas b. interesujace. Ja np. zawsze jestem pod wrazeniem pamietnika Uskoka - nic lepiej nie potrafi oddac atmosfery tamtych dni moim zdaniem. PZDR
PS
Stronak z postu powyzej super!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 15:06 
Szeregowy
Szeregowy

Witam !!
Niestety, tak się złożyło, że nie miałem aparatu, ale być może za jakiś czas, podeśle mi zdjęcia z uroczystości moja znajoma, więc pewnie coś umieszczę, a co do publikacji o naszym regionie to jeszcze raz zapraszam na moją stronę http://podziemiezbrojne.blox.pl , gdzie jest dość spory materiał na temat oddziałów "Jastrzębia" i "Żelaznego" z włodawskiego.... i cała masa innych tekstów. Co do normalnych publikacji to chyba najciekawsze i najbardziej szczegółowe są książki Henryka Pająka: "Jastrząb kontra UB", "Żelazny kontra UB", "Uskok kontra UB", "Burta kontra UB" i tego samego autora, opisująca wszystkich poległych po 44 r. dowódców Lubelszczyzny - "Oni się nigdy nie poddali", tyle, że pierwsze cztery są bardzo trudno osiągalne, za to ostatnią dość często można spotkać na allegro.pl, choć i w normalnych księgarniach też widziałem.
Co do pamiętnika "Uskoka" - wiadomo, w tej chwili nie ma nic lepszego, w taki sposób opisującego tamten czas. Na uroczystościach w Kijanach, miałem też okazję oglądać premierę filmu dokumentalnego z cyklu "Z archiwum IPN", pt. "Uskok", zrealizowany przez TV Lublin na zlecenie TV Polonia. Przelądałem wczoraj program TV i jeżeli dobrze pamiętam, w najbliższy poniedziałek w TV Polonia, ok. godz. 18:30 będzie emitowany program "Z archiwum IPN" i wszystko wskazuje na to, że będzie to właśnie film "Uskok". Dopilnujcie, POLECAM !!
Pozdrawiam !!
Allman

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Zgrupowanie mjr. Józefa Kurasia "Ognia"
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 13:24 
Szeregowy
Szeregowy

Witam !!
Wszystkich zainteresowanych zapraszam do lektury opowieści o majorze Józefie Kurasiu "Ogniu" i jego Zgrupowaniu Partyzanckim "Błyskawica", na mojej stronie: http://podziemiezbrojne.blox.pl
Życzę zajmującej lektury !!!
Pozdrawiam !!
Allman

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 maja 2006, 21:27 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam!
Zastanawiałem się długo i intensywnie nad tym czy warte jest to zdjęcie umieszczenia na tak zacnej stronie. Jeżeli zdecydujecie inaczej to niech administrator zrobi z tym porządek.
Jest to fotografia grobu osoby, która przyczyniła się do tego, że wielu bohaterów, o których mowa na tym forum nie posiada swoich mogił. Próbowałem nawet kiedyś zrobić listę osób, związanych przez swoją śmierć z tym człowiekiem, ale wyszło na to, że takiego "pomnika" to ja mu nie postawię.
Zwróćcie uwagę, że u A.J. brakuje dopisku "Pokój jego pamięci", który jest u żony. Przypadek?
Ale i tak "Świętej Pamięci", nawet w skrocie, absolutnie nie pasuje.
Pozdrawiam!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 maja 2006, 21:41 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

I druga fotka.
Poprzednio się nie zmieściła- przepraszam.
Zapomniałem jednak dodać, że grób znajduje się na cmentarzu prawosławnym w Dubinach koło Hajnówki.
To informacja dla tych, którzy zechcą odwiedzić!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 maja 2006, 19:08 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

niwol napisał(a):
(...) Zamiast dopowiadać szczególy do bardzo plastycznej informacji Pita, zapraszam na strone www.ipn.gov.pl gdzie jest link do Sztumu oraz na stronę www.tgrh.org. (...)

Ja jeszcze nawiążę do tematu imprezy w Sztumie. Zainteresowanych zapraszam do przeczytania relacji oraz obejżenia galerii zdjęć zamieszczonych na naszej stronie, poniżej link:

http://www.tgrh.org/index1.php?akcja=wiecej&art=40 :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 maja 2006, 19:10 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Przy okazji zapytam - czy ktoś z Was wie jak idą prace "wykończeniowe" przy filmie TVP 3 o "ŻELAZNYM" ? Kiedy emisja ?!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 maja 2006, 20:04 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam-w sprawie filmu: rozmawiałem kilka dni temu z relizatorem/reżyserem aktualnie materiał "stoii" z braku decyzji w sprawie filmowania materiałów IPN, trudno powiedzieć kiedy sprawa ruszy, mam obiecane że bedę odpowiednio wczesniej wszystko wiedział więc nieomieszkam Was koleżanki i koledzy poinformować-pozdro ze Śląska
VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 10:11 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Przeklejam z maila:
viktor napisał(a):
Zdjęcie zostało zrobione w Borach Tucholskich w 1946 r.Przedstawia członków grupy,,Tartak,, w środku stoi łączniczka Zofia Kapiszka ps,,Wisła,, po jej lewej stronie stoi jej brat Stanisław Kapiszka ps,,Błyskawica,, Po jej prawej stronie stoi nieznany partyzant. Jeżeli ktoś rozpozna tego mężczyzne proszę o podanie jego danych.

viktor

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 17:22 
Lew morski

Witam! Wg. mnie, na pierwszy rzut oka to we wlasnej osobie Maly, ale dla pewnosci sprawdze w domu. PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 18:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!!!
Faktycznie świetne zdjęcie. Ciekawe skąd pochodzi? Czy są inne? Pytania zadaję niejako zawodowo ;) . Ale jeśli to możliwe, byłbym wdzięczny za kontakt np. prv.
Co do zdjęcia - po lewej stronie na pewno jest "Mały". Zarówno twarz, postura jak i charakterystyczny orzeł na piersi.
Co do biogramu "Małego". Załączam krótki :que opis. Przepraszam, że wyprzedzam Maarka, który na tym polu ma pierwszeństwo ale po pierwsze zobligowało mnie fajne zdjęcie a po drugie, wreszcie miałem czas oderwać się od rzeczywistości.
Pozdrawiam i przepraszam za zawalanie forum pisaniną :skromny
Kpr.pchor. Władysław Heliński vel Jan Witkowski "Leszek", "Hardy","Mały", ur. 2.05.1926 r. w Zaklikach pow. Dęblin. Po zakończeniu w grudniu 1944 r. służby w szeregach kieleckiego AK /posługiwał się on wówczas pseudonimem "Leszek"/, już na początku 1945 r. udało mu się sformować, w oparciu o ochotników zwerbowanych spośród miejscowej ludności oraz dezerterów z LWP, 12-osobowy patrol dywersyjny, operujący na obszarze początkowo dwóch, a następnie aż trzech powiatów: Sępólno, Wyrzysk oraz Tuchola. W listopadzie 1945 r. "Hardy" zdecydował w miejscowości Lińsk /powiat Tuchola/ o jej rozwiązaniu - przede wszystkim w związku ze zbliżającą się zimą znacząco pogarszającą warunki uprawiania partyzantki - zwłaszcza dla pododdziałów nie posiadających własnej siatki terenowej. Nie oznaczało to jednak jego definitywnego zerwania z działalnością konspiracyjną. Żegnając się ze swoimi podkomendnymi kpr. "Hardy" wyraźnie zapowiedział im ponowny powrót w pole wiosną 1946 r., magazynując w tym celu w Jeziorkach w gospodarstwie Hofmana część broni - głównie automatycznej. Na wiosnę 1946 kpr. Heliński postanowił przenieść swoją działalność partyzancką na "niezagospodarowany" dotychczas przez podziemie niepodległościowe teren powiatów chojnickiego, tucholskiego, świeckiego i starogardzkiego. Tworzenie patrolu dywersyjnego przebiegało jednak początkowo bardzo powoli, głównie z powodu zachowawczego stosunku miejscowej ludności - Kaszubów i Kociewiaków do "zamiejscowych" inicjatyw konspiracyjnych. Na przełomie marca i kwietnia 1946 r. liczył on, poza braćmi Helińskimi, zaledwie dwóch partyzantów: NN "Szyszkę" i NN "Groźnego". Punktem przełomowym dla przyszłości grupy stało się nawiązanie przez kpr. "Małego" bliskiej współpracy z rodziną Kopiszków zamieszkałą we wsi Stobno w powiecie tucholskim. Dzięki zwerbowaniu do oddziału Stanisława Kopiszki "Błyskawicy", a następnie powierzeniu mu funkcji zastępcy dowódcy, grupa powoli zaczęła zyskiwać miano "tutejszej", stopniowo rozbudowując sieć własnych kontaktów konspiracyjnych. Najważniejszym sukcesem na tym polu okazało się nawiązanie współpracy z jedną z najważniejszych postaci miejscowej konspiracji z czasów okupacji niemieckiej - byłym Inspektorem Inspektoratu Chojnice AK - por. Stefanem Gussem "Danem". Formalnie, co prawda zakończył on już działalność organizacyjną, ujawniwszy się w październiku 1945 r., faktycznie jednak przyjęcie zwierzchnictwa nad patrolem kpr. "Małego" świadczyło o kontynuacji przez niego pracy niepodległościowej. W lecie 1946 r. grupa kpr. "Małego", nosząca teraz kryptonim "Tartak" rozrosła się do poziomu silnego, 12-13 osobowego patrolu. Tworzyli ją: kpr. Władysław Heliński "Mały", Zdzisław Heliński "Zbroja", Stanisław Kopiszko "Błyskawica", Bolesław Pałubicki "Zawisza", Feliks Grzonka "Prędki", Jan Ciemiński "Ryś", Antoni Godziszewski "Wola", Stanisław Szybut "Wir", "Picuś", NN "Szyszka", NN "Lis", NN "Groźnyę, NN "Dąb", NN "Czarny Sęp". Grupa dysponowała wówczas 1 rkm niemieckim - MG-34, kilkoma pistoletami maszynowymi /MP-40, PPS/ oraz bronią krótką i niewielką liczbą granatów. Jej członkowie w większości posiadali też mundury wojskowe LWP. Oddział prowadził głównie akcje ekspriopiacyjne i porządkowe, likwidując współpracowników UBP. Prowadzono także akcję propagandową poprzez wydawanie ulotek pisanych na zdobytej maszynie.
Pod koniec maja 1946 dzięki pośrednictwu księdza Sylwestra Konczała z Kasparusa i Lipinek uzyskali kontakt z pododdziałami 5 Brygady Wileńskiej działających w tym czasie, dokładnie w tym samym rejonie Borów Tucholskich. 3.06.1946 r. aresztowany został ks. Konczała i Jan Sikorski, powiązani z grupą "Małego". W związku z tym grupa "Tartak" przygotowała zasadzkę na konwój z aresztowanymi tuż za Lipinkami na lokalnej leśnej drodze prowadzącej do miejscowości Osie. Dysponując gorszym uzbrojeniem zdołała ona zatrzymać, a następnie zepchnąć do obrony czterokrotnie silniejszego przeciwnika. W toku wymiany ognia wyeliminowała w sumie 1/4 składu grupy operacyjnej /w sumie straciła ona 5 zabitych i 5 rannych/ nie ponosząc jakichkolwiek strat własnych. Niestety w toku akcji nie odbito więźniów, a funkcjonariusze UBP zastrzelili Jana Sikorskiego, obawiając się że mógłby zostać odbity. Wkrótce potem grupa "Tartak" przeprowadziła kolejną akcję dywersyjną, rozbrajając jeden z silniejszych posterunków gminnych milicji w Borach Tucholskich - w miejscowości Śliwice a miesiąc później w Sypniewie. Jednocześnie w dalszym ciągu prowadzono akcje rekwizycyjne i porządkowe (polegały na "skłanianiu" PPR-owców do spożycia legitymacji partyjnej i zastosowaniu witki leszczynowej do "wybicia" z głowy, lub raczej innego miejsca komunizmu). Na początku sierpnia 1946 r. oddział "Tartak" udał się na miejsce koncentracji 5 Brygady w lasach nadleśnictwa Błędno. Tam też nastąpiło jego ostateczne rozwiązanie i wcielenie poszczególnych partyzantów pomorskich do 3 lub 5 szwadronu. Ich akces do formacji mjr "Łupaszki" stanowił bardzo poważne ilościowe i jakościowe wzmocnienie dla pododdziałów 5 Brygady, a także pozwolił - dzięki wykorzystaniu rozbudowanych kontaktów terenowych - na kontynuowanie przez nie wielomiesięcznej działalności bojowej.
Sam Heliński ujawnił się 16.04.1947 r. w PUBP w Chojnicach , zdając 1 pistolet TT oraz 2 MP-40 z 274 pociskami oraz 5 map terenowych. Wkrótce potem jednak wraz z Feliksem Grzonką "Prędkię przedarł się na Zachód. Pierwotnie osiadł we Francji, a następnie w Anglii, gdzie żyje do dzisiaj. Od 1951 roku poszukiwany w Polsce komunistycznej listem gończym.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]