Teraz jest czwartek, 30 kwietnia 2026, 07:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 23:59 
Major
Major

Witam, widocznie warstwe ziemi na stropi usunieto w celu zasmolowania stropu. Jak wiadomo po tylu latach przez strop zaczyna saczyc sie wodam wyplukujac te "biale mineraly", co powoduje biale zacieki /sopelkii, co jest troszke nieetyczne :)

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 00:10 
Kapral
Kapral

KoMbAtAnT napisał(a):
Witam, widocznie warstwe ziemi na stropi usunieto w celu zasmolowania stropu. Jak wiadomo po tylu latach przez strop zaczyna saczyc sie wodam wyplukujac te "biale mineraly", co powoduje biale zacieki /sopelkii, co jest troszke nieetyczne :)

pzdr

Racja - to wiem i tego się nie czepiałem. Czepiam się tego dlaczego po zaizolowaniu nasypano tyle samo ziemi ponownie? Skoro wiadomo, że przez 50 lat ściółka narosła. Nasypano spowrotem ok 70-100cm, zamiast pierwotnej moim zdaniem warstwy 15-20 cm koniecznej do maskowania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2006, 19:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam

Zeby troszke odswieżyć temat... zdjęcia z kwietnia 2006.

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2006, 22:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

we wlodarzu pracuja pewnie żule z Sokolca lub innych pobliskich wiosek wiec sie nie ma co dziwic :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2006, 23:36 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Napisałeś kiedyś na tym forum coś inteligentnego? :que

P.S.

Zdjęcia chwilowo nie działają z powodu awarii serwera, niebawem się znów pokaża :)

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 00:35 
Moderator
Moderator

Fajnie, ze temat powrócił. Że można opiekować się schronami prawie bez komercji możecie poczytać i zobaczyć zdjęcia tutaj:Wałcz-Cegielnia,
DJ MHz- Za nim coś napiszesz, zastanów się, przeczytaj coś na temat, zobacz zdjęcia, może odwiedź dane miejsce. Nie wiem, kto pracuje we Włodarzu, ale widać jak najbardziej pozytywne efekty.Wiem, że narażę się wielu "bunkrowcom", ale jeżeli chcemy, aby coś przetrwało jeszcze kilka, kilkadziesiąt albo i więcej lat, tylko taka opieka to zapewnia. Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 07:43 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nabijacz postów i tyle...

Grzebiuszka tak sie sklada, że bylem w Walczu pare tygodni temu. Wrazenia z Cegielni jak najbardziej negatywne, a goscie nie sprawiaja wrazenia jakby im w ogole na czyms zalezalo. Pierwsze co zauwazylem to wyciagniecie reki po kase.. Dziekuje za takich "milosnikow". Dzieki Bogu ze nie wzieli się jeszcze za reszte Cegielni i Marianowo - można pooglądać zachowane napisy eksploatacyjne na ktorych jeszcze nikt nie wyżył się wiadrem "cieszynki". O Helu się rozpisze niebawem i wrzuce zdjecia :)

P.S.

Dodaję zdjęcie profesjonalnego "zaproszenia" do zwiedzania Cegielni...
[ img ]

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2006, 01:11 
Moderator
Moderator

No widzisz ,to mamy różne odczucia, zresztą cała grupa z którą byłem (6 osób) ma podobne jak ja. Byłem tam poprzednio w 2003 roku i pamiętam jak wygladała cegielnia: zabrudzona ,zaśmiecona ,dolne korytarze niedostępne " z buta". Teraz wszystko "pozamiatane", ściany pobielone napisy eksploatacyjne zabezpieczone i NIE ZAMALOWANE, duża wiedza przewodnika, który poświęcił nam 7 godzin pokazując nam odcinki: Wałcz centralny, południowy i wschód ,razem 21 ciekawych obiektów. To przecież dopiero początek ich działalności (tak na prawdę to zajmuje się tym dwóch ludzi).

Odnosnie S-H 406mm na Helu ,to patrząc na Twoje zdjęcia widzę dużo dobrej roboty.
Koledzy, czy nie podchodzicie do tego zbyt sceptycznie?? Zawsze najłatwiej jest stać z boku i krytykować-przecież zawsze jest się do czego przyczepić. A mnie się zdaje, ze po prostu złości Was to, że za wejście tam ,gdzie kiedyś można było wejść jak się chciało, którędy się chciało i kiedy się chciało, teraz będzie trzeba zapłacić. I nie daje Wam to spokoju, ze zamknięto "Wasze bunkry" Problem pojawia się tylko przy obiektach, które ktoś chce objąć opieką ( OWS, MRU, Wałcz, Jastarnia,Hel, Łeba itd).
Natomiast mało kto podnosi alarm wtedy, gdy obiekt bez opieki jest grabiony, zaśmiecany, czy złomowany. Dlaczego? No bo przecież możecie tam sobie zawsze wejść za darmo.
Dla takich sceptyków jutro stworzę nowy temat o Pz.W. 717 na MRU i jego obecnym wyposażeniu.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 sierpnia 2006, 22:17 
Szpieg FM.Weź nie ściemniaj...żadnej ekipy "Explorator" w Stolpie nie ma !!! kopie juz tam ladnych pare lat.A ty jestes zwykly sciemniacz, raz chwalisz sie ze masz garreta ace, a na drugi dzien mojemu znjomemu piszesz na necie ze masz hardego vlf, a jak jeden znajomy chcial cie jakis czas temu zaprosic na wykopki to stwierdziles,ze w4p ci sie nie chce targac ,a hardy ci nawalil i odddajesz do serwisu,a w ten sam dzien chwaliles sie ze ci looz oba chodza...Niewazne skad to wiem , kopie juz w slupsku pewien czas i wiem.Juz nie wspomne o tych twoich fikcyjnych miejscowkach na ktorych nic nigdy nie bylo, bo zostaly przeszukane juz dawno, jeszcze nawet przedemna i kim tam jeszcze chcesz , i byly czesane roznymi wykrywkami.Daj spokoj .Jak slysze te twoje opowiesci z krypty to mi sie flaki przewracaja.Jestes takim typowym bajarzem-sciemniaczem , albo dzieckiem co sie do internetu dorwalo.Prawda jest taka ze nie masz zadnego sprzetu, tylko chcesz zaistniec gdzies w necie, bo nawet jakby ktos zechcial pojechac z toba na wykopki to bys powiedzial ze ci sie sprzet zepsul , dzieci w domu placza , albo mleko kipi, i my oboje wiemy ze szpieg_fm to zwykly napinacz i chodzaca sciema. Sprzatales bunkry buehehehe , powiedz ktore ?? bo do schronow cywilnych w srodku miasta nikt by cie nie wpuscil.Na wylotowce na Szczecin jest bunkier ale zamurowany, tak wiec az 1x1m mialbys do posprzatania, tyle ze nie zauwazylem zeby tam ktos posprzatal, wiem co mowie bo przechodze kolo niego niemal codziennie, bo moja kuzynka mieszka w boleslawicach i chodze tamtedy na skroty.jest jeszcze pozostalosc po dawnej przedowjennej prochowni czyli pozostalosci po malym magazynku dla strzelnicy do polowy wkopanych w ziemie, tyle ze od jakis 7-8 lat zostala po nim "az" jedna betonowa plyta.W dwoch niepilnowanych schronach cywilnych jest g_wna po pachy.Takze wrzuc na luzzz i w ramach swego talentu pisz basnie , bo to ci wychodzi wspaniale !!!

Amen

Ps. Ten post nie mial sluzyc obrazie forumowicza o nicku szpieg_fm, tylko po prostu nie lubie jak ktos mi klamie w zywe oczy i psuje i tak juz zszargana opinie mojego miasta (mowa o slupsku).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2006, 00:08 
Moderator
Moderator

Ścieżka fortyfikacyjna Jastarnia-trochę zdjęć. Chyba jest różnica między dziś a trzy lata temu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 sierpnia 2006, 00:20 
Moderator
Moderator

ciąg dalszy ścieżki fortyfikacyjnej Jastarnia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 września 2006, 11:15 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

dobre zdjecia :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: co wy robicie aby ocalic bunkry
PostNapisane: czwartek, 21 września 2006, 08:34 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

szpieg_fm napisał(a):
ok . Ostatnio zorganizowałem z moja druzyna (Explorator) aby zrobic dzien sprzatania bunkrów miałem na oku 1 ziemianke i 1 bunkier . na miejsce przyjechaliśmy gdzieś około godz 8 rano pod ziemianke obrani w robocze ciuch zazeliśmy sprzatanie z przeruznych smieci oto statystyki z ziemianki o wymiarach 2X2 15Kilo smieći odpadów komunalnych 20 kilo butelek i innego szkła 10 kilo kuszek ( kasa zasiliła konto naszego towarzystwa ) 50 kilo innego złomu ( tak samo kasa zasiliła nasze konto ) ziemianke wysprzatalismy do cna zamietliśmy wejście zabiliśmy gruba siatka druciana i przyczepiliśmy tabliczke z napisem SZANÓJ BUNKRY ONE KIEDYŚ RATOWAŁY NAM ZYCIE . w niedługim czasie bedzie jeszcze przyczepiona tabliczka z informacja wybudowania i nazwa jednostki jaka stacjonowała na tym terenie

to pocieszające ze wreszcie cos sie dzieje z zabytkami fortyfikacyjnymi w Polsce. Przewaznie wszyscy nie będący w temacie kojarzą co najwyżej Jastarnię, Hel, MRU... a ilez innych, czesto zapomnianych miejsc jest w naszym kraju!
Szczególnie ciekawe rejony to Mazury. Skansen w Bakałarzewie, mamerki, gierłoż - to te duże, znane obiekty. W czasie ubieglorocznych wakacji dotarliśmy do wsi Martiany - gdzie zachował sie doskonale, wrecz idealnie zachowany schron - do lat 70 zamaskowany drewnianą stodołą. Wlasciciel oswietlil wnetrze, udostepnil do zwiedzania. To cieszy.
Rowniez u nas, na Śląsku pręznie dziala organizacja ProFortalicjum ktore opiekuje się kilkoma schronami OWŚ - w Chorzowie, Dobieszowicach i Wyrach. Odremontowano wnetrza, czesciowo wyposazono i mozna je zwiedzac za darmo.
Niestety, wiele obiektów dalej niszczeje, niektóre, nawet w dobrym stanie sa zasypywane ( w Zabrzu zasypywany jest hałdą schron niemiecki), niszczone, rozkradane. To smutne

Czesto jezdzę do Czech ( Nachod, Hlucin - ciekawy skansen fortyfikacyjny) i zachwycam sie podjesciem Czechów do tematu...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 września 2006, 08:38 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Grzebiuszka napisał(a):
Ścieżka fortyfikacyjna Jastarnia-trochę zdjęć. Chyba jest różnica między dziś a trzy lata temu?

oczywiscei ze widac roznicę.
To moje fotki z sierpnia 2005:

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 września 2006, 01:27 
Kapral
Kapral

Witam Kolegów,
przepraszam, że tak długo ale nawał pracy w połączeniu z zmianą stanu cywilnego nie pozwoliły na szybszą realizacje.
Wklejam bezpośrednio na Forum zdjęcia z Muzeum Obrony Wybrzeża, bateria Schleswig - Holstein.
Wklejam je w ten sposób, ponieważ wydaje mi się, że to jest najwygodniejszy sposób przeglądania dla Użytkowników.
Zdjęcia wykonane telefonem Nokia 1.3 megapiksela oraz zmniejszone do rozmiaru akceptowanego przez serwer.
Jakość ewentualnie może nie zadowolić wymagających.
Mam także dwa filmy w formacie Nokia (*.3gp) gdzie je zamieścić?
Ma ktoś jakieś propozycje?
Są to nagrania materiału filmowego odtwarzanego w Muzeum.

Pozdrawiam,
Uppermc.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]