Teraz jest czwartek, 26 marca 2026, 07:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Miejsca wystepowania monet
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 09:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam.Temat zapewne walkowany od dawna.Ja od niedawna chodze na monetki,choc z wykrywaczem biegam od jakigos czasu.Moje pytanie moze wydac sie glupie ,ale skoro zadaje to widac ze mam problem z odpowiedzia.
Trafilismy z kolega na pole na jakim tylko w jednej czesci wychodzily monetki i guziki,co ciekaw byla moneta z okresu miedzywojennego i z XVIIIw,guziki jak mi sie wydaje tez z roznych okresow,co moglo spowodowac iz tylko tam one sa?
Inne pytanie,gosciniec,jak mam to rozumiec?Jedni mowia iz gosciniec to inaczej karczma.Inni iz jest to strara droga,jesli tak to jak ja mozna rozpoznac na mapie?Czym sie roznila od normalnej drogi.
Sam temat wystepowania monet,w jakij odleglosci maksymalnie od np.dworku,palacyku nalezalo by sie spodziewac monetonosnych pol?
Za odpowiedzi na pytania z gory wielkie dzieki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: gosciniec
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 09:41 
Sierżant
Sierżant

Gościniec z całą pewnością to nie karczma jest to stara główna droga łącząca jakieś miejscowości, osady.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 10:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie da sie na to pytanie jednoznaczie odpowiedzieć:
Cytuj:
Trafilismy z kolega na pole na jakim tylko w jednej czesci wychodzily monetki i guziki,co ciekaw byla moneta z okresu miedzywojennego i z XVIIIw,guziki jak mi sie wydaje tez z roznych okresow,co moglo spowodowac iz tylko tam one sa

Monety nie muszą występować na całym polu. Zależy czy to co teraz jest polem też kiedys było polem. Zauważ że kiedys poletka też były inaczej usytuowane lub na części tego poletka był las. Też często trafiam na pola gdzie na jednym wychodzi mnóstwo monet a na tym obok prawie nic. Zależy to pewnie od zamożnośći chłopa który je obrabiał. Zróżnicowany przekrój wiekowy monet jest normalny. Międzywojnie i PRLki trafisz niemalże wszędzie. Mogą one wyskakiwać obok starszych monet. Mówi się często żę np. tam gdzie są boratynki może trafić się wszystko. To akurat prawda ale też nie do końca. Miałem kilka razy ciekawe doświadczenie które tą zasadę potwierdza ale i takie które ją łamią. Weźmy poletko całkiem niedaleko ode mnie na które czasem lubie wyskoczyć. Znalazłem tam kilka boratynek oraz monet rosyjskich z lat 18xx które są tam regułą. Pole jest ogromne i nigdy nie działo się tam nic godnego uwagi a mimo to trafiłem tam jeszcze kilka prus południowych, szeląga hohenzolerna, 3 staśki, łezkę piotra pierwszego, pełno guzików XIX i XXw. Przekrój na prawde ciekawy. Z tym że oczywiście na jednym skrawku było tego mnóstwo na innym nic. Tak więc reguły nie ma. W innym przypadku wszedłem na pole boratynkowe gdzie znalazłęm ich przez kilka metrów 10 a potem juz nic, żeby na końcu zadowolić się grosikiem z PRLu.
Cytuj:
Inne pytanie,gosciniec,jak mam to rozumiec?Jedni mowia iz gosciniec to inaczej karczma.Inni iz jest to strara droga,jesli tak to jak ja mozna rozpoznac na mapie?Czym sie roznila od normalnej drogi.

No więc jak już Ci odpowiedziano gościniec to jest droga łącząca dwie osady. Pod względem wykopkowym jest to ciekawa lokalizacja ale tylko pod warunkiem że biegnie ona przez jakies ciekawe tereny czyli pagórki, przebiega przez jakąś rzeczkę, rozwidla się, stoja obok niej bardzo wiekowe drzewa. Takie tereny są warte przeszukania. Jeśli nie ma tam nic ciekawego to rzadko coś można tam znaleźć, chyba że w obrębie samej drogi. Niedaleko mnie przebieka stary szlak kupiecki. Szukałem tuż przy drodze i nic. nawet jednej monetki. Łatwo to zrozumieć gdyż przecież taki kupiec jadąc sobie drogą nie rozrzucał monet na boki jak zboża. Jeśli w poblizu drogi nie było takiego miejsca które mogło go skłonić do postoju to raczej nic tam po sobie nie zostawił. Szukałem w obrębie drogi i było kilka sygnałków, kilka nawet kopnąłem i wyszło jedno międzywojnie reszta jakis współczesnych śmieci.. Potem miałem jeszcze kilka jednak jest to droga kamienista i nawet już nie chciałem tam kopać bo sie zyczajnie prawie nie da.
Cytuj:
Sam temat wystepowania monet,w jakij odleglosci maksymalnie od np.dworku,palacyku nalezalo by sie spodziewac monetonosnych pol?

Na to pytanie też nie da sie do końca odpowiedzieć. W różnej odległości. Sam kopie koło małego dworku koło którego znalazłem tylko boratynkę, natomiast w odległości około 400m na jedynym możliwym do kopania niewielkim skrawku wyskoczyły 3 boratynki i 2 stasie i troche królestwa. Zależy czy ten kto miał dworek miał też mnóstwo ziemi. Wiadomo że sam sie po polach nie obnosił ze swoim bogactwem a pracowali u niego zwyczajni chłopi i to jedynie oni mogli gubic swoje drobniaki.
Dobra troche sie rozpisałem. Jeżeli chcesz trafić monetkowe pole to najlepiej trafić na takie na którym stały zabudowania starej wsi. Tam możesz liczyć na bardzo dobre efekty, pod war. że jesteś tam pierwszy. Ja takie trafiłem niestety poletka przeszukiwane sukcesywnie od kilku lat a i tak nie można narzekać.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 11:01 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Bardzo fajnie to opisaliscie,teraz wiem o co chodzi.Jeszcze raz wielkie dzieki.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]