Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 04:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Miesce po ekshumacji
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2006, 21:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

W czasie ostatniego wyjazdy Burmistrz jednej z gmin pokazał mi i kumplom, z którymi byłem, miejsce gdzie na początku lat 90-tych dokonano ekshumacji żołnierzy niemieckich. Z relacji Burmistrza wynikało, iż prace prowadziła tam jakaś firma związana z niemiecką fundacją zajmującą się poszukiwaniem grobów niemieckich żołnierzy. W miejscu tym w ciągu godziny znależliśmy 4 połówki nieśmiertelników pozostawione przez ekshumatorów. Z tego co się dowiedziałem mogiła powstała około miesiąca po walkach w tym rejonie, po zejściu śniegu. Okoliczni mieszkańcy zebrali odsłonięte przez śnieg zwłoki i zakopali je w rowie. W związku z tą byłą mogiłą mam pytania:
1. Jeśli mieszkańcy zebrali zwłoki z pól, to dlaczego zostały w grobie tylko połówki blach ?
2. Czy wysłanie wykopanych blaszek Niemcom pomoże w identyfikacji, czy też personalia ofiar wojny mogą znać?
3. Zastanawiam się, czy nie pojechać tam i dokładnie nie przeszukać całego miejsca byłej mogiły ( obecnie jest to zwykły kawałek lasu, oczywiście nigdy miejsce pochówku nie było oznaczone). Na pewno są tam jeszcze inne nieśmiertelniki, które mogłyby pomóć w identyfikacji w karygodny sposób ekshumowanych żołnierzy. Co radzicie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2006, 22:12 
Buszujący w śniegu

Na Twoim miejscu bym czesał i się nie szczypał, Na pewno nieśmiertelniki pomogą w identyfikacji tych poległych Niemiaszków

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2006, 22:28 
Podporucznik
Podporucznik

Tylko jak już się zdecydujesz na ten krok to zrób to w sposób godny dla poległych, zostaw miejsce takie jakim zastałeś. Jeśli grupa ekshumacyjna nie wykazała minimum dobrej woli aby chociaż pozbierać nieśmiertelniki to myślę że nie zależało im na porządnym załatwieniu sprawy.

Pozdrawiam Stachu :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2006, 23:06 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Tam nie ma już żadnych zwłok, a mi zależy jedynie na przywróceniu imion i nazwisk tym, którzy obecnie pochowani są jako NN.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 10:18 
Generał Broni
Generał Broni

Myślę, że powinieneś tą sprawą zainteresować chyba WAST (chyba tak się to pisze), sądzę, że te nieśmiertelniki mogą im wiele wyjaśnić.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 13:08 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Kiedy obecnie także jakiś Niemiec prowadzi ekshumacje, a wykrywacza nie posiada. Jest wysłany przez jakąś niemiecką fundację do prowadzenia poszukiwań i wykopywania resztek żołnierzy niemieckich. Z tego co słyszałem trochę handluje przedmiotami z mogił, a na niemieckich forach kolekcjonerskich synowie i wnuki żołnierzy armii III Rzeszy ubolewają nad grabierzami mogił dokonywanymi w Europie Wschodniej. Na jednym kolekcjonerskim forum z Niemiec wstawiłem pytanie co robić w takiej sytuacji. Jednak dotychczas nie odpowiedzieli mi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 15:11 
Porucznik
Porucznik

Witam!
Kolego Jerzyn123. Proponuję kontakt z:
FUNDACJA "PAMIĘĆ" ul. Miedziana 3a/2, 00-814 Warszawa tel./fax: (022) 654 21 61, 652 12 60 kierownik: p. Izabela GUTFETER.
Fundacja ta zajmuje się ekshumacjami poległych Niemców. Wskaż im miejsce i opisz zaistniałą sytuację - tzn. że znalazłeś przypadkowo połówki nieśmiertelników w miejscu, gdzie (jak się później dowiedziałeś) przeprowadzano prace ekshumacyjne, a więc tam, gdzie (przynajmniej teoretycznie) nic już nie powinno być.
Pozdrawiam
wars98

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 lipca 2006, 11:18 
Specjalista
Specjalista

Witam,
przed czterema laty doprowadziłem do ekshumacji 4 żołnierzy niemieckich z terenu posiadłości mojego wuja w okolicach Warki. Fundacja przez 2 lata wykazała 0 chęci współpracy. Pomogła dopiero interwencja oficera łącznikowego BGS do którego miałem dojście. Ekshumacja była przeprowadzana niedbale. W przypadku ostatniego z ekshumowanych robotnikom nie chciało się już poszerzyć wykopu, żeby wydobyć kości górnej części ramienia i czaszkę. Zrobili to dopiero po tym, jak zagroziłem kierownikowi, że sprawę przekażę do ambasady RFN. Przy ekshumacji obecny był Niemiec antropolog, który miał to w d..., oglądał tylko wydobyte kości i czyścił połówki nieśmiertelników. Po ekshumacji dzwoniłem do fundacji, żeby podali mi, jak zidentyfikują, z jakich jednostek byli to żołnierze. Oczywiście od 4 lat tego nie zrobili. Mógłbym dowiedzieć się, gdzie leży kolejnych 6, ale po tym doświadczeniu nie mam już ochoty.
Pozdrawiam,
SZZ

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]