Możesz nasmarować się dziegciem, w „Potopie” Zagłoba powiedział że każe parobkowi szaty podróżne dziegciem nasmarować przeciw „komarom i innym gadzinom”.
A poważnie przeczytaj zanim kupisz
http://www.travelpost.com/SA/Peru/Loret ... try/173214
Cytat:
[Apropos komarow: blok (anty)reklamowy: chciałbym serdecznie podziękować firmie Laboratories Gilbert z siedziba w Herouville-Saint-Clair (Francja) za stworzenie preparatu Moustidose Lotion Tropicale mającego odstraszać komary. Preparat ten rzeczywiście odstrasza komary w momencie, gdy się nim człowiek psika - komary wtedy po prostu się boją, że się w nim utopią (takie same właściwości odstraszające ma woda). Dzięki preparatowi Moustidose Lotion Tropicale na mojej prawej łydce i kostce mam 54 ślady ukąszenia przez komary (dalej nie liczyłem) i jestem bliski obłędu z powodu swędzenia całego ciała. Prawa oraz lewa łydkę mam udokumentowana fotograficznie, ale zdjęcia nie nadają się do publikacji na blogu ze względu na swoja drastyczność. Chciałbym również podziękować firmie The North Face za stworzenie płaszcza przeciwdeszczowego z bajerami (jakieś oddychanie, mikro-costam i
"w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!!). Jeśli szefowie obydwu firm maja cywilna odwagę się ujawnić to publicznie obiecuje pokrycie kosztów ich wyprawy do dżungli w dowolnym terminie w celu zapoznania się z cechami produktów, które sprzedają. Koniec bloku (anty)reklamowego].
Autanu poszukaj w googlach. Ci co jeździli do amazonii bardzo chwalą ale mleczko.
Wiem że w cytacie są błędy ale to cytat.