Teraz jest wtorek, 24 marca 2026, 10:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Burszytny - jak?
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 19:50 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jako że jestem w tym temacie całkowicie zielony mam pytanie głównie do ludzi którzy mają doświadczenie w poszukiwaniach bursztynu a mianowicie w jaki sposób to robicie? Czy chodzicie po plaży i patrzycie pod nogi czy może zaopatraujecie się w jakieś specjalne sito do poszukiwań? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 19:59 
Podporucznik
Podporucznik

Widziałem ludzi którzy chodzili właśnie z takimi sitami jak podbierak do ryb, czy jak to się tam zowie. Ja kiedyś szukałem po sztormie. Na plaży były wyrzucone "placki" różnego śmiecia - patyków, wodorostów itd. Zabawa polegała na grzebaniu się w tym patykiem i wybieraniu bursztynu.

Pozdrawiam
Tankist

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 20:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

jeśli chodzi o szukanie na plaży to najlepiej szukać właśnie we wszelkiego rodzaju wywalonych na brzeg "plackach" śmieci :jump , do wody to najepiej zaopatrzyć się w jakiś solidny podbierak (chodzi oczywiście o przeszukiwanie miejsc w których gromadzą się śmieci tzn. pływające kłębowiska, badyli piany, zdechłych ryb ,itp. :666 ), najlepiej z metalowej siatki na solidnym drzewcu (ja czasmi z braku laku stosowałem przywiązane do kija pastikowe wiaderko podziurawione nożem ;) ) , dobrym sposobem jest też załozyć gogle na oczy i chlup pod wodę w ten sposób da się wypatrzyć kawałki bursztynu unoszące się gdzieś pomiędzy smieciami :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 20:41 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Czyli mam rozumieć że bursztyn unosi się w jakimś stopniu na wodzie i nie ma co go szukać wśród kamyków leżących pod wodą przy brzegu plaży?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 lipca 2006, 22:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bursztyn nie unosi sie na wodzie,musialaby byc chyba to woda z Morza Martwego zeby sie unosil..Woda Baltycka nie jest w stanie go uniesc..
Ale jest lzejszy niz kamienie,ruchy wody na pewno latwiej go przemieszczaja niz kamienie itp,dlatego tez jest wyrzucany na brzeg.
Jednakze prawdziwe zasoby bursztynu sa nie na plazy a kilka metrow pod plaza,ale to juz inna bajka i w dodatku nielegalna :cop :cop
A jesli juz chcesz szukac na plazy to po sztormie najwiecej znajdziesz, choc teraz latem o sztormy na Baltyku ciezko...
Zreszta bursztyn wystepuje nie tylko w bezposrednim sasiedztwie morza ale to tez juz inna bajka..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2006, 00:03 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Tyfus - czemu nielegalna? Na wydobycie bursztynu można normalnie wykupić koncesje (zresztą na poszukiwania złota też ;) ) i ryć na prywatnym terenie do woli.. Przemysłowe ilości są także na Mazowszu i Lubelszczyźnie..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2006, 00:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

bursztyn nie unosi się w bałtyckiej wodzie, dlatego wspomniałem o podbieraku i goglach bo byrsztyn "turla" się po dnie i fale go podrywają tak że unosi się w toni a nie leży jak kamień na dnie ;) Bursztyn na mazowszu :que ciekawe tylko na jakiej głębokości :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2006, 09:17 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Van to zalatwiaj koncesje jako ze jestes na miejscu ,ja skoluje ciezki sprzet.Jesli to legalne juz jest to czemu nie..
Ile kosztuje koncesja,dowiadywales sie moze?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: koncesja
PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2006, 19:46 
Specjalista
Specjalista

O święta naiwności. Koncesja! Gdyby tak można było iść do gminy i wykupić to wszyscy miejscowi by wykupili, stać na to duże przedsiębiorstwa eksploatacyjne, a i to nie jest takie proste, nie wszystkie tereny można eksploatować choćby ze względu na ochronę środowiska. Na dziko nie radzę, kiedyś widziałam taki krajobraz księżycowy w okolicach Stegny, gości złapali, sprzęt skonfiskowali, i oczywiście amatorów bursztynu posadzili. Lepiej zdać się na łaskawość Neptuna i pięknej Juraty, czasem trafiają się ładne kawałki. Radzę poczekać do jesiennych sztormów.Powodzenia. Pozdrowionka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2006, 21:41 

Witam!

Dokładnie tak. Koncesja to ładny kawałek szmalu i opłaca się tylko wtedy gdy namiar na złoże jest 100%..
Jeśli ktoś ma ochotę na duże, handlowe ilości i sztorm nic tu nie pomoże ;) , to zostaje dogadywanie się z prywatnymi wlascicielami gruntów w bursztyno-nośnych okolicach..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2006, 22:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mimo że nie poszukiwałem jeszcze bursztynu w żaden sposób ten z pompami wydaje mi się mało atrakcyjny:D nie mam zamiaru tego sprzedawać tylko zbierać dla siebie a gdzie tu przyjemność kiedy wszystko załątwia pompa:P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 lipca 2006, 10:28 

Balian - przyjemność jest wtedy, gdy widzisz dzienny urobek po "celnym" płukaniu ;)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]