Teraz jest czwartek, 30 kwietnia 2026, 12:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Częstochowa]- Bunkry w kamieniołomie na Zawodziu?
PostNapisane: wtorek, 1 sierpnia 2006, 22:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam,

od dawna slyszalem o bunkrach w Częstochowie, mieszcza sie one podobno w kamieniołomie na dzielnicy Zawodzie, z tego co slyszalem od starszych osob sa one zarosniete i wiem dokladnie w ktorym miejscu one sa bo mnie jedna z osob tam zaprowadzila, ale wejscia nigdzie nie ma, i to podobno nie jedna taka budowla jest w tych kamieniolomach.

Czy ktos kiedys cos tam szukal lub znalazl?

wiem tez, ze okolo 30 lat temu pare osob "zabawialo" sie z pociskami niewypalami, i kilka z nich stracilo zycie lub wzrok...

Pozdrawiam i czekam na informacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 sierpnia 2006, 23:50 
Moderator
Moderator

Witam nowego użytkownika naszego bunkrowego działu ;) Z tego co wiem ,to w Częstochowie jest 12 schronów polowych z 1939 roku ,tzw "urbanów" O innych schronach bojowych nie słyszałem. Natomiast na pewno są schrony przeciwlotnicze ,co jest w kamieniołomie to nie wiem ,przydały by się jakieś zdjęcia.Grzebiuszka

Ostatnio edytowano środa, 2 sierpnia 2006, 00:06 przez Grzebiuszka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 sierpnia 2006, 23:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

wlasnie chodzi o to, ze zdjecia nic prawie nie pokaza, dlaczego? teren jest zarosniety, z tego co wiem, od starszych ludzi, to schrony byly kopane ponizej terenu powierzchni ziemi, sam widzialem takie miesjca ktore sa porosniete mchem, malymi krzakami itp, a na glebokosci okolo 5-10 cm ziemi i torfu jest zel betonowy dach?

tylko nie wiem gdzie wejscia sa usytuowane...

a moge prosic o jakies rozeznanie w terenie czestochowy gdzie te bunkry o ktorych pisze kolega sa umieszczone? moge foty porobic i tutaj umiescic jak cos...

a zdjecia z kamieniolomu tez podesle jak bede mial chwile wolnego.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 00:11 
Moderator
Moderator

Tu masz linka ,są zdjęcia ,a jak klikniesz na napis "mapa" to lokalizacja wszystkich schronów bojowych

http://www.schrony1939.fortyfikacje.pl/czesto.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 07:46 
Generał Broni
Generał Broni

No fajne foty, byłem tam jakieś 4lata temu bunkry były w niezłym stanie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 11:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Grzebiuszka: w Cz-wie jest 11 "urbanów", a nie 12

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 23:37 
Moderator
Moderator

Tak ,zgadza sie jest 11 ,nawet w linku który podałem jest mowa o 11 schronach. PRZEPRASZAM za pomyłkę.Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 08:47 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Niestety będę chamski i rozwieje wasze nadzieje w sprawie lokalizacji bunkrów na Zawodziu. Mieszkałem tam i raczej nigdy żadnego bunkra nie widziałem. Na Złotej Górze (bo tam znajdują się kamieniołomy) w czasie okupacji znajdował się obóz jeniecki, gdzie więziono głownie żołnierzy radzieckich. Większość Kamieniołomów powstało po wojnie - nie wszystkie bo od strony ulicy jurajskiej był wcześniej - zasypali go jakieś 20 lat temu ale bunkrów tam na pewno nie było.
Tak jak wzg3 pisałeś że starsi ludzie pamiętają schrony budowane pod ziemią – to fakt. Ale były to schrony dla robotników w kamieniołomie. Wchodzili do nich na czas odstrzału urobku. Nie były to wielkie betonowe konstrukcje tylko wkopane w ziemię beczkowozy czy skrzynie pakowe wagoników górniczych. Pamiętam że był taki wagonik wkopany do góry dnem w kamieniołomie przy Mirowskiej – może jest do dzisiaj a jedna z beczkowozów-schronów stała na szczycie wzgórza.
Pewne błędne informacje wprowadza też fakt iż od strony ulicy legionów (dawna Manifestu Lipcowego) mieściło się liceum Wojskowe. Nie więc opodal w kamieniołomie urządzono niewielki poligon na którym postawiono niby bunkry z płyt betonowych (nawet chyba będę miał gdzieś fotki). Była tam też szczelnica

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2006, 22:23 
Szeregowy
Szeregowy

Grzebiuszka napisał(a):
Tak ,zgadza sie jest 11 ,nawet w linku który podałem jest mowa o 11 schronach. PRZEPRASZAM za pomyłkę.Grzebiuszka

Na mapie ze schronami w Częstochowie nie zaznaczono jeszcze jednego obiektu (czyli w Częstochowie jest 12 schronów)
schron ten znajduje się w dzielnicy CZĘSTOCHÓWKA na wzgórzu niedaleko skrzyżowanie ulic: Mazowieckiej i Krynickiej, obecnie schron ten jest z trzech stron otoczony posesjami i ciężko go zobaczyć z daleka ale jest nadal dostępny i w dobrym stanie.
Prawdopodobnie na pobliskim wzgórzu o kocie 292m n.p.m. (przy samym skrzyżowaniu Mazowieckiej i Krynickiej) znajdował się jeszcze jeden schron, obecnie nie ma już śladu po tym obiekcie, został zniszczony po wojnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 sierpnia 2006, 22:48 
Moderator
Moderator

Thor, dzięki za wyjaśnienie-jak to nigdy nie wiadomo co jeszcze kryje nasza ziemia ;). Jesteś z Częstochowy?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]