Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 01:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 sierpnia 2006, 16:15 
Pułkownik
Pułkownik

Nie ma co lizać ran ... jak trafił w tak dobre miejsce :) Ino gratulować :D

Wracajac do producentów kostek wz.27 ...
Looknałem moją - o dziwo nie WARIS jak mi się zdawało, a W.WIKIŃSKI, WARSZAWA - dobry przykłąd że pamięć bywa zawodna ;)

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Co do maseczki to u mnie ta kieszonka jest bardzo z boku, prawie na samej krawędzi.
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 sierpnia 2006, 18:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Sławek pieczatka ta to "WYTWÓRNIA RYMARSKA / L.Didler,S.Wojciechowski" a zakłady Wojciechowskiego ( nie wiem czy tego) o ile pamiec mnie nie myliy robiły takze ładownice na 5 magów do bronisława.
Dzieki Panie kolego za fotke sznureczka mam nadzieje ze jest oryginalny :)
Nit z dziura słuzył zapewne do sciganiecia całosci tak jak to ma miejsce w sznurowanych butach. Nit ten zabezpieczał przed uszkodzeniem torby w miejscu gdzie przechodził sznur. O klamerkach wiedziałem...
A dla potwierdzenia moich słów fotka.
[ img ]

pozdrawiam Marek

PS gratulacje dreliszku Pawle sam na niego polowałem ehhh ale jak widziałem napis ON HOLD straciłem juz nadzieje B+ :szu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2006, 09:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dopóki Sławek nie zacznie pokazywać swoich zbiorów, nie będę się spowiadał z zakupów, kropka :666 Tym bardziej, że ta szubienica Marka ....... :1 Nie wypowiadałem się odnosnie sznureczka w masce pgaz. Zdjęcia mówią same za siebie.Choć uważam, że mogli wymyślić coś ciekawszego (jakaś zapinka, zatrzask).Żeby zaraz sznurek....Bolek fajna fotka plecaka.Ładny stan.Odnośnie imprezy w Nowogrodzie to zachęcam, podobno się udała w tamtym roku.No i działa tam silna ekipa, która czuwa by trochę złomu pancernego na umocnieniach zostało dla następnych pokoleń.
Pozdr.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2006, 10:32 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:50 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2006, 12:22 
Pułkownik
Pułkownik

No właśnie też za bardzo nie rozumiem po czorta tam sznurek jakiś ? U mnie nie ma śladu po mocowaniu sznurka w kieszonce wiec jak on tam niby byl zamocowany ? Oczko/nit jest tylko z jednej strony wiec sznurek mozna przelozyc tylko w lewo, pozniej widze na zdjeciu ze przez oczko po lewej i co dalej ? Sam ma sobie żołnierz przełożyć za plecami i przywiącać do prawego oczka (blokując sobie np. karabin) ? Co to za bezsens ? Ciekawe co w wypadku gdy ma plecak ? Chociaż to niby tylko do pojazdów - ale jak do pojazdów to po co taki durny patent ? Przecież w samochodzie torba nie fruwa aż tak mocno żeby mocować ją jakimś sznurkiem dziadowskim ... Marek masz przecież instrukcje do maski to weź no przeczytaj - na pewno jest napisane po co to.

Co do Nowogrodu - nie ma szans Pawle - wrzesień mam zapchany do granic możliwości. Sami orgzniaujemy ("Strzelcy Kaniowscy") w pierwsze dwa weekendy dwie inscenizacje, na które serdecznie zapraszam, a pożniej wiadomo Bzury i inne. Pierwsza w pierwszy weekend jest w Strońsku - prezentować będzie obronę 31 pułku Strzelców Kaniowskich w oparciu o linię schronów bojowych (w rejonie jest ich kilka - wszystkie pod ckm) - odnowiliśmy jeden, na resztą niebawem zaczniemy pracować. Będzie nieco wybuchów i sporo strzelaniny. W zeszłym roku było 2,5 tys widzów. Poniżej fotka na zachęte - właśnie kończe opracowywać materiały reklamowe wtedy będzie nieco konkretniej i zaczne reklamowac imprezę w necie.

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Nieco więcej fotek jest pod tym linkiem:
http://28pp.fora.pl/viewtopic.php?t=63&start=0
http://cyberkot.net/FOTO/fotografie/imprezy/Inscenizacja%20wrzesien%201939%20(2005)/

Druga impreza jest w weekend 9/10 IX już praktycznie w samej Łodzi - bo w Kęblinach - gdzie przebijał się nocą w krawaych walkach 28 pułk Strzelców Kaniowskich. W trakcie obchodów tej rocznicy punktem kluczowym będzie inscenizacja oraz odsłonięcie pomnika ku chwale 28pSK. Szczegóły już niebawem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2006, 14:04 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:51 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2006, 15:05 
Pułkownik
Pułkownik

Sławek mam gdzieś kserówkę tej instrukcji - jak chcesz za browar przy okazji jest twoja :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2006, 15:33 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:51 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2006, 19:55 
Pułkownik
Pułkownik

scz napisał(a):
Hehe ankoholu :piwo Ci się zachciewa a masz 18 lat? ;). Daj Bolek opis noszenia i zakładania tej maski na stronę.

18 jeszcze nie, w sierpniu kończe 7 lat i czas iść do szkoły.

No to cytujemy z "Instrukcji o masce przeciwgazowej ludzkiej wz.32" M.S. WOJSK 1936.

Cytuj:
str.14:
Torba na maskę z krótką rurą wdechową różni się od tamtej tem, że ma częsci dodatkowe:
1) wysoko na tasmie nośnej oprócz przesuwki umocowany jest zaczep, a tuż przy torbie umocowany jest karabińczyk,
2) z obu stron torby po bokach przymocowane są dwa uszka,
3) wewnątrz torby jest kieszonka ze sznurkiem.

Te częsci dodatkowe służą do odpowiedniego skracania taśmy nośnej, umieszczenia torby podczas "przygotowania gazowego" oraz do przymocowania torby.
(...)

str. 24-26:
Na rozkaz "pogotowie gazowe" żołnierz przesuwa torbę z maską na przód ciała, przekłądając jednocześnie lewą ręke pod taśmą torby tak, żeby ta przewieszała się tylko przez szyję, następnie skraca taśmę nośną torby (...) zapinajac kółko umieszczone na taśmie, na karabińczyk, umieszczony z lewej strony torby i przywiązuje torbę do ciała, opasując się sznurkiem, przyczepionym do lewego kółka torby a przewlekajnym przez prawe kólko torby. Sznurek powinien być pod karabinem i pasem karabina. Taśma nośna torby musi być nadal pod pasem karabina.

No ty chyba wszystko jasne ;) Sławek czy możesz cyknąć jakieś lepsze fotki tego sznurka ? Jaki jest gruby i co to za sznurek ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2006, 23:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nocą zabawiłem sie w rekonstrukcje...
[ img ]
[ img ]

Moim zdaniem nit ten słuzył do widocznego celu. A moze macie jakies inne koncepcje (Paweł juz zaczął kombinowac). A moze to jakis produkcyjny niewypał ? bubel? tak jak z haczykiem do pasa przy torbie na maske p-gaz wz39 ???

Pozdrawia Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 09:21 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:52 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 12:03 
Pułkownik
Pułkownik

Sławek nie był bym taki pewien tego przesuwania kieszonki, z tego co pamiętam to moja torba to luty 1933 - więc jest to model dość wczesny. Raczej chyba było odwrotnie i w późniejszych ta kieszonka jest bardziej na środku. Nadal nie bardzo potrafię sobie wyobrazić to mocowanie sznurka. Czyli był on normalnie włożony luzem w kiesoznke ? A dopiero w sytuacj zagrożenia żołnierz musiał zrobić supeł, przewlec sznurek przez nit, lewe kółko, opasać się nim i przywiazać do prawego ? Bez sensu ... :luv :1

A co do niezbędnika do 28 ... dumam nad tym bolcem od dawna i jedyne co mi do głowy przychodzi to że może to służy do jakiejś z cześci od 28 - np. do jej rozkładania czy szybkiego czyszczenia. :que

A z piwkiem pewno - trzeba się spotkać i walnąć kuflami :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 13:44 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:47 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 14:03 
Pułkownik
Pułkownik

Zastanawia mnie wobec tego czy w ogole ma jakiś sens stwierdzenie, że ta torba to maska "pancerna" czy "pojazdow" - przeciez tak samo była stosowana w piechocie i innych rodzajach broni. Tą wersje maski prodkowano zapewne w mniejszej ilości (sugeruje sie ilością zachowanych sztuk) - wiec moze po prostu z czasem zepchnieto jej uzycie tylko wlasnie do pojazdow itp. Po lekturze instrukcji nic jednak nie wskazuje na to, że maska ta była zaprojektowana pod "pancernym" kątem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 15:16 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:48 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]