Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 01:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 15:31 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:48 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 15:45 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:49 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 15:46 
Pułkownik
Pułkownik

scz napisał(a):
Bolek i jeszcze jedno zwróć uwagę, że torbę „wz.39” produkowano tylko w wersji do noszenia na piersi, co może oznaczać jedno, że było na takie maski zapotrzebowanie. Co oczywiście nie przeszkadzało jej nosić przez ramie wszystko zależało od długości rury dodanej do maski.

A to już ciekawostka - skąd ten pomysł ? Ja raczej jestem skłonny ku wersji że "wz.39" miała długa rurę. Nie mam 100% pewności bo moja nie jest pewniakiem i rura może być od innej machy. Przeciez ten haczyk wszyty w torbę, jak w chlebaku właśnie pomagał utrzymać torbę na boku (bez szaleństwa z jej strony w trakcie poruszania się) w jednym miejscu - właśnie w sytuacji pogotowia gazowego. Chyba nowocześnejsze i praktyczniejsze było to roziwązanie niż trzymanie torby z machą na piersi. Z resztą jak ją tam zawiesić ? Wz.39 nie ma patentu szybkiego skracania paska jaki miała "pancerna". Nie ma też żadnych oczek, no i gdzie niby by się miało ten haczyk podpinać w połozeniu maski "na klacie" ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 16:20 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 12:18 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 17:29 
Pułkownik
Pułkownik

Odmózgowienie na TVN-ie na mnie zadziałało widocznie ... ;) Istotnie, przyznam, że patrzyłem na ten patent paska trochę jak wół na malowane wrota ;) Heheh ... no ale teraz już wszystko jasne. Proste i chyab skuteczne. Ino ciekawi mnie jak wyeliminowano "latanie" maski na klacie ? No i czy maska na boku z długa rurą nie jest lepszym rozwiązaniem ? Teoretycznie wydaje się że maska "na klacie" nieco jest upierdliwa (np. przy strzleaniu na leżąco) czy w biegu ...

Piszę o masce wz.32 artykulik, więc jakby co wnioski na przyszłość już są ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 19:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cholera Sławek... mnie tez rozjaśnileś :jump

"precik" przy przyborniku z zasłyszanych opinni starych wyjadaczy to nijaki BOLEC przy demontazu (czyszczeniu) rkm bronka. Ile w tym prawdy nie umiem na to odpowiedziec. Trzeba by popytac kombatantów z sekcji rkm ;) :piwo :piwo :piwo
No to bawimy sie dalej. Czy ktos moze mi wyjasnić co jest ztroczone z tornistrami ??? Jakies peleryny??? Czy to moze jakies pokrowce??? Foty były na allegro, datowane były na koniec lat 20-stych.
[ img ]
[ img ]

pozdrawiam Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 22:07 
Pułkownik
Pułkownik

... yyy ... płachta namiotowa ? ;) :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 22:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

a wlasnie Bolek kiedy ona była wprowadzona do WP ??? Jak sie okresla jej wzór ? (chodzi mi o polska plachte)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2006, 08:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Panowie tak trzymać.Poziom dyskusji rośnie.Odnośnie bolca to chyba wiem do czego służy.Wz.28 to trochę mój konik.Każdy kto go rozkładał wie, że dosyć trudno go rozbebeszyć.Szczególnie chodzi o mechanizmy zamkowe wraz z jego oporą.I tam właśnie ten bolec by się przydał.Stosowne otwory i uchwyty do niego są.Piszę trochę z głowy ale wieczorkiem przejrzę instrukcję.Niestety nie posiadam kompletnego przybornika i w naturze trudno to sprawdzić :n Moim zdaniem służył do blokady bloku zamka w określonym położeniu.Odnośnie płachty namiotowej to dużo wiadomo z Przeglądu Kawaleryjskiego.Były tam reprinty wprowadzjące je do użytkowania.No i oczywiście kolega scz powie więcej.Kiedyś przywiózł mi ją do obejrzenia (patrz podniesienia ciśnienia :1 ).Niestety pamiętał by ją zabrać.
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2006, 09:46 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:44 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2006, 10:39 
Pułkownik
Pułkownik

Marek bardzo fajna ta fotka - dopiero teraz zauważyłem że amunicyjny i celowniczy mają inne orzełki na hełmach :) Hehe ... jeden ma furażerkowego a drugi normalny wz.19. Ciekawostka .... !

Te wymagania to jak dobrze widzę (pod ręką mam tylko te słabe fotki) rok 1931. Spojrze dokładniej w domu. Na pewno wcześniej też był jakiś wzór a w pierwszych latach po odzyskaniu niepodległości zapewne używano masy niemieckich i austriackich.

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Właśnie, może się ktoś w końcu pochwali fotkami płachty namiotowej :luv :666 :666 :666 ?
Rzadka sprawa ... a wiadomo, że tu i ówdzie się ostała :666

Ja non stop myślę, że już już ją mam a zawsze na koniec okazuje się że to pierwsza wojna niemiecka ;D ehhh ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2006, 11:22 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:44 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2006, 11:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie należę do gadatliwych hi,hi. Na poważnie to zanim coś powiem to problem rozwikłany :666 Odnośnie tych narzutek na plecakach to mam pewną teorię.Myślę, że jest ważne co żołnierze mają w plecaku. Mogą to być elementy ekwipunku czułe na deszcz.Wątpię by narzutki na plecakach były elementami typowymi typu płachty namiotowe lub pałatki.Przejrzałem materiały i żadna Austria czy Niemcy tu nie pasują.Zdjęcia bym datował na pierwszą połowę lat dwudziestych.Wtedy nie było jeszcze polskiego ekwipunku o podobnym zastosowaniu.Myślę więc że jest improwizacja w celu zabezpieczenia zawartości plecaka a nie wyposażenie osobiste żołnierza.
Bolek wcale Ci się nie dziwię płachta jest rzadko występującym fantem.Fotki mogę dać, ale lepiej żeby dał Sławek bo to i tak jego fancik.W zasadzie to i tak muszę go spytać czy wolno :1
Swoją drogą fajny pomysł z fotkami z epoki wrzucanymi do obgadywania.Zawsze uważałem że to chyba nalepsze źródło dla pasjonatów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2006, 11:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Sławek nie rób sobie jaj :666 Fotki z muzeum :que I kto tu się konspiruje ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2006, 11:59 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:45 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]