Teraz jest poniedziałek, 22 września 2025, 06:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jabel - cewka do szukania meteorytów
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2006, 15:30 
Kapitan
Kapitan

Witajcie

Jako, że udało mi się korzystnie nabyć złożonego jabelka (tylko bez cewki) - http://www.allegro.pl/item119325859_wyk ... anio_.html

chciałem zapytać jaką cewkę polecalibyście złożyć. Wyczytałem już w postach innych iż cewka musi być okrągła (w PI takie najlepiej się spisują). Ale czy mogę zastosować cewkę o innej wielkości od standardowej i nie będzie to powodowało negatywnych działań? No i czy z faktu iż meteoryty w większości będą niewielkie (trudno oczekiwać iż od razu kolosa znajdę) to dobrze rozumuję iż cewka niewielkich rozmiarów 20-25 cm najlepiej się sprawdzi?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie

pozdrawiam
tomasir

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 sierpnia 2006, 11:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jabel będzie ci wykrywał wszystko, od złomu po kolor. Cewkę możesz zastosować 20 cm lub mniejsze. Ale polecił bym ci kupić lepszy wykrywacz, bo z Jablem to sie nakopiesz złomu niż meteorytów, które ciężko trafić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 sierpnia 2006, 15:15 
Kapitan
Kapitan

Na chwilę obecną nie stać mnie na żaden lepszy wykrywacz. Co do samych cewek przeczytałem dokładnie większość tematów im poświęconych w tym dziale i z tego wysnułem przypuszczenie iż nawet cewka większa może się lepiej sprawdzić przy poszukiwaniach (nieco większe zasięgi dla małych przedmiotów przy niewielkich głębokościach).

Myślę iż na początek wykonam cewkę 30 cm i jak nie będę zadowolony z efektów wykonam i większą.
Będzie to cewka płaska z uwagi na to iż czytając wątki może się okazać nieznacznie lepsza od klasycznej, a sposób wykonania mam nadzieję iż nie nastraszy olbrzymich problemów

A poszukiwać na początek będę pewnie w miejscach spadku (głównie morasko), więc nic lepszego potrzebne nie będzie.

A jeśli można mam kilka pytań zanim zacznę:

1) przy cewce płaskiej rozumiem iż poszczególne uzwojenia jak już będą ułożone ładnie płasko mogą się ze sobą stykać?

2) czy mogę połączyć te uzwojenia ze sobą oprócz żywicy, czy można tu jakiegoś silikonu użyć?

3) góra cewki (czyli ta część: od strony pałąka, jako pierwszą uznaję tąktóra "bezpośrednio" styka się z ziemią) ma być zabudowana czy może być otwarta?

4) czy zabudowanie uzwojenia ma wpływ na skuteczność urządzenia a jeśli tak to z czego najlepiej je wykonać?

5) czy jakikolwiek wpływ na skuteczność ma fakt czy cewka jest pusta po środku czy też pełna, bo rozumiem iż główną zaletą pustej jest fakt iż widać co się mierzy...

Z tego co czytałem na te pytania nie znalazłem jasnej odpowiedzi.

pozdrawiam
tomasir

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 sierpnia 2006, 20:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Cewka klasyczna jest znacznie lepsza niż płaska...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 sierpnia 2006, 21:08 
Kapitan
Kapitan

Moderator tegoż działu - Polak - robił testy i okazało się iżjednak to płaska jest lepsza:

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 sierpnia 2006, 10:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Postaram ci sie odpowiedzieć na twoje pytania jednak wrazie pomyłki prosze Znawców o poprawke :)
1) Jesli chcesz zrobić cewke płaską to uzwojenia powinny być jak najbliżej siebie czyli mogą sie (a nawet powinny) sie stykać
2) Najlepiej zabezpieczyć je jakos przed ruszaniem sie Początkowo można właśnie "złapać" cweke w kilku miejscach tak żeby uzwojenia nie zmieniały położenia wzgledem siebie a następnie zalać czym chcesz Może to być żywica czy coś podobnego (silikon etc)
3) Obudowa zależy od twojej kreatywności :) Jak ci pasuje tak sobie zrob
4 i 5) Po zabudowaniu cewki nie powinno sie odczuć jakiś drastycznych spadków zasiegu. Najlepszym sposobem jest wykonanie obudowy z rurki PCW wygietej w kształcie koła i zalanie tego pianką, żywicą czy czymś uszczelniającym żeby uchronic ją przed wodą. Wypełnienie wnętrza rurki dodatkowo unieruchamia uzwojenie a co do osiągów to nie ma różnicy. Jeśli chcesz mieć zabudowaną (cały talerz) to twoja sprawa nie ma róznicy pomiędzy nią a z "widokiem to na to co sie mierzy"

PS Cewka o średnicy 30 cm to za dużo na małe przedmioty. Radziłbym zrobic cos w okolicach 20 cm. Jabelm jest czasem trudno dokładnie określic położenie przedmiotu szczegolnie przy dużej cewce
Zobacz jeszcze TU może coś cie zainspiruje

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]