|
Cześć!
Co do tej ustawy - pamietam jaka walka była, bo wiatrówkarzem jestem i temat śledziłem - ustawa została przepchnieta tylko dzięki temu, że strzelcy wiatrowi mieli swojego człowieka w sejmie - zamieniono więc głupią ustawę dziewulskiego o gładkich lufach na co innego. Proponowany limit mocy był większy ale bodajze PiS go zmniejszyło. Czarnoprochowce sprzed 1850 zostały niejako przemycone - w duzej mierze dzięki niewiedzy wielu... ;) i o ile wiem dopiero później okazało się, ze łapią się po to tez niektóre rewolwery :jump . Ruchy te miały na celu liberalizację (normalizację) dostępu do broni. I udało sie - bo popatrzcie - każdy pełnoletni, niekarany i normalny może kupić spluwę zdolną uśmiercić bawołu i wystarczjąco celną aby zabić z dużej odległości. I co - Polska nie zmieniła sie w dziki zachód, nie ma napadów z użyciem czarnego prochu wiec pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś będzie wreszczie normalnie.
Co do czarnego prochu - to rzeczywiście są problemy ale ja sam mogłem kupić w slepie w Toruniu - tak, że jak się chce - to można. Pozostaje jeszcze samodzielna produkcja - choć niby sprzeczna z prawem, ale nie wiem czy ktoś tego pilnuje - wszelkiego rodzaju turnieje rycerskie pełne sa huku i dymu jak podejrzewam - własnej produkcji. Inna sprawa , że niektórzy przestrzegają przed ładowaniem takim prochem rewolwerów ze wzgledu na mozliwość odpalenia kilku komór równocześnie.
Pozdrawiam
Witek
|