Winnicki napisał(a):
Widzę że nikt nie skomentował ładownic zastępczych.Może ja dam jeden temacik.Dlaczego ładownica metalowa była traktowana jako zastępcza?Wg. mnie była bardziej skomplikowana w produkcji no i materiał-metal czy był bardziej dostępny, chyba nie.Nie mogę tego zrozumieć.Macie jeszcze jakieś ładownice? Proponuję ciągnąć wątek.
Pozdr.Paweł
Witam
Ladownica metalowa byla traktowana jako zastepcza gdzy nie byla ladownicą regulaminową jak wzory 88 , 90 czy 95 , a co do jej wykonania to sadze ze jednak byla wygodniejsza w produkcji niz ladownice skorzane, wykonywano ja z elementow matrycowanych i w ten sposob mozna bylo znakomicie przyspieszyc jej produkcje, stal nie byla w czasie I wojny w Austrowegrzech towarem deficytowym tak bardzo jak skora , mnie co do tej ladownicy nurtuje inny problem , mianowicie kiedy tak naprawde weszla do uzycia bojowego , slyszalem o sporadycznych znaleziskach destruktow na pobojowiskach z zimy 1915 roku, czy ktos ma jakies informacje w tej materii :que A co do pasa kolego Winnicki to tlucze mi sie po glowie ze szerokosc to 5 cm ale upewnie sie jak pomierze, chwilowo jestem poza domem.
Pozdrawiam
P.S, Bardzo przyjemne egzemplarze kolega pokazal , wlasnie takiej ladownicy blaszanej mi brakuje ....ale w koncu nie mozna miec wszystkiego :skromny